Au fost şi sunt aleșii noștri. Ca atare, trebuie să avem grijă de ei, pentru că și-au sacrificat propria lor viață pentru țară și nație. În partea III-a a materialului nostru, vă vom arăta că numai pentru voi, cei mulți și năpăstuiți, țara n-are bani. În schimb, pentru cei privelegiați, țara are bani. Așadar, pentru unii mumă, pentru alții ciumă.
Să fiu mai explicit: Din 1 august 2015, de la președintele țării până la consilierii prezidențiali cu rang de ministru, s-au majorat salariile, astfel: Președintele României: 21.540 lei brut (15.108 lei net); Premier: 21.540 lei brut (15.108 lei net); Președintele Senatului: 21.540 lei brut (15.108 lei net); Președintele Camerei Deputaților: 21.540 lei brut (15.108 lei net); Președintele ÎCCJ: 21.540 lei brut (15.108 lei net); Vicepremier: 20.000 lei brut (14.024 lei net); Miniştrii: 19.055 lei brut (13.365 lei net); Șefii serviciilor secrete: 19.055 lei brut (13.365 lei net); Consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru: 19.055 lei brut (13.365 lei net).
Tot de la 1 august 2016, peste 600 de foşti parlamentari primesc pensii speciale. Pentru un singur mandat vor primi 1.500 de lei, iar cei care au 12 ani vechime în Parlament, vor avea aproape 5.000 de lei în plus faţă de pensia calculată în funcţie de vârstă şi contribuţia socială.
Care este preţul aleşilor? Un parlamentar primește o indemnizație lunară cuprinsă între 5.000 lei si 6.000 de lei. Suma finală depinzând de numărul de mandate anterioare și de funcțiile pe care le ocupă în grupul parlamentar sau în conducerea Parlamentului. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, fiecare dintre noi, contribuabilii, plătim câte 1leu/lună, pentru salariile aleșiilor noștri, chiar dacă aceştia sunt în vacanţă și se ocupă de campania electorală. Suma totală alocată de la buget, lunar, pentru întreţinerea fiecărui parlamentar, ajunge, astfel, la 17.500 de lei.
Iată și indemnizaţiile lunare brute la Camera Deputaţilor: preşedinte – 8.817 lei; vicepreşedinte – 8.122 lei; secretar/chestor/şef de comisie/lider de grup parlamentar – 7.643 lei; vicepreşedinte comisie – 7.168 lei; secretar comisie – 7.080 lei; deputat – 6.994 lei.
Parlamentarii noștri mai beneficiază și de: o diurna de deplasare în cuantum de 2 la sută/zi din indemnizația lunară; cazare gratuită – fie la hotel, fie într-un apartament închiriat pentru cei care nu stau în București; transportul gratuit pe perioada mandatului, fie cu avionul, cu trenul ori mașina. Daca folosesc mașina proprie, parlamentarii primesc contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 kilometri parcurși.
Membrii conducerii Parlamentului, liderii grupurilor parlamentare si președinții de comisii beneficiază de convorbiri gratuite la telefon. Simplii parlamentari au un plafon la abonament – 400 de minute pe lună. Și asta nu e totul. Mai primesc „săracii” și o așa-numită sumă forfetară, pentru cheltuielile de personal și întreținerea cabinetelor parlamentare, care poate varia între 1.500 lei și aproape 9.500 lei, pentru cheltuielile de personal și între 424 și aproape 8.000 de lei pentru întreținerea cabinetelor.
În comparație cu un parlamentar maghiar, deși acesta are salariul mai mare, un parlamentar român este de trei ori mai costisitor. Din datele afișate pe site-ul Parlamentului Ungariei reiese că ficare ales ungar cheltuie, în medie, 3.106 euro în fiecare lună, sumă în care sunt incluse toate cheltuielile, de la indemnizație, telefon, diurnă, până la benzină şi cazare. Un senator român costă, în medie, de trei ori mai mult, 9.916 euro lunar, iar un deputat, 5.333 de euro. Parlamentarii unguri au un salariu mai mare decat cei români. Salariul de bază net al unui membru al legislativului maghiar este de 1.375 euro, iar președintele Parlamentului primește pe langă indemnizația de bază și o remunerație de 4.638 de euro. Prin comparație, salariul de bază net al unui senator roman este de 892 de euro, în timp ce președintele acestei Camere câștigă 1.088 euro. Un deputat român obține lunar 868 de euro net, iar președintele Camerei Deputaților are acelaşi salariu ca șeful Senatului.
Parlamentarul maghiar nu are mașină de serviciu, așa cum are cel român. Dacă are nevoie de mașină, o folosește pe cea personală sau închiriază una. Parlamentul Ungariei nu pune la dispoziție aleșilor maghiari camere sau apartamente la hotel, ci fiecare parlamentar trebuie să se descurce singur, să-și închirieze locuințe, în baza unor sume limitate. Parlamentarul maghiar nu se deplasează cu avionul pe rute interne, pentru că în două ore poate ajunge cu mașina în orice localitate a Ungariei.
Mult…, prea mult bănet ne costă întreținerea vieții de ales al poporului. Dar nu avem (sau nu vrem) ce face?! Ca umili contribuabili, trebuie să-i întreținem. Ei ne-au făcut și ne fac legile, ei ne promit viitoare prosperități, ei ne promit…marea și sarea și câte și mai câte. Iar noi, umili, plini de mulțumire și fericire, le mulțumim că există și îi alegem din nou…și din nou… Până când?
Citeşte şi: Trebuie să ne îngrijim și de cei care sunt, dar și de cei care nu mai sunt aleșii poporului (II)
Trebuie să ne îngrijim și de cei care sunt, dar și de cei care nu mai sunt aleșii poporului (I)