Răzgândeanu 2: după ce ce în 2014 anunţa el că renunţă la titlul de doctor, Ponta revine acum şi cere anularea ordinului de retragere!

206

Victor Ponta a depus plângere la Ministerul Educaţiei în care cere revocarea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor.

„Am primit marţi, plângerea prealabilă a domnului Ponta, în care solicită, printre altele, revocarea ordinului de ministru nr 4.662 din 1 august. Vom analiza plângerea prealabilă şi vom decide în zilele următoare cum vom răspunde acestui demers”, a declarat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Conducerea Baroului Bucureşti a amânat, marţi, pentru 31 august, solicitarea Monicăi Macovei de a-l exclude pe fostul premier Victor Ponta din Baroul Bucureşti.

Fostul premier Victor Ponta a contestat la data de 15 iulie decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare de retragerea a titlului de doctor. CNATDCU a decis în data de 30 iunie să recomande Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Comisia Tehnică din cadrul instituţiei, alcătuită din trei profesori universitari, a analizat lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internaţională” a lui Victor Ponta şi a stabilit că „nu respectă standardele de etică şi propune retragerea titlului de doctor”.

Pe 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte”.

CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012 dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educaţiei. Membrii comisiei susţineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

De altfel, pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult, potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

Reamintim că, în decembrie 2014, după două decizii de plagiat ale forurilor academice şi o albire a tezei de către comisia politică a Ministerului Educaţiei, la doi ani de la izbucnirea scandalului, premierul Victor Ponta anunţa că renunţă la titlul de doctor în drept, obţinut în 2003. „Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, susţinea atunci Ponta, într-o postare pe Facebook.

Premierul Victor Ponta a transmis atunci o scrisoare rectorului Universităţii Bucureşti în care îl anunţa că renunţă la titlul de doctor obţinut în 2003, precizând că după ce va părăsi viaţa politică va începe „un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment”.

Citeşte şi: Ponta nu mai e doctor! Ministrul Educaţiei a semnat ordinul de retragere a titlului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.