Timişoara a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare susţinută a sectorului IT, bazată, în mare măsură, şi pe existenţa specialiştilor în domeniu, dar şi a existenţei unui puternic centru universitar, ce a asigurat „rezerva de cadre”.
Îşi va păstra însă Timişoara această poziţie? Mai vin din urmă tineri bine pregătiţi? Recent s-a încheiat Olimpiada Internaţională de informatică, ce a avut loc în Rusia, manifestare de anvergură, la care au participat 308 concurenţi din 80 de ţări. Lotul olimpic al României a cucerit 4 medalii, dintre care 3 de argint şi una de bronz, confirmând astfel locul 4 pe care îl ocupă în clasamentul pe medalii „all times”, cu un palmares de 28 de medalii de aur, 45 de argint şi 26 de bronz.
O performanţă extraordinară pentru lotul României, dar, dacă ne uităm la liceele de provenienţă ale olimpicilor, nici unul nu este din Timişoara: Liceul „M. Kogălniceanu” Vaslui, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, Liceul Internațional de Informatică şi Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București.
Anul trecut, lotul olimpic de informatică al României a obţinut tot 4 medalii. Elevii au fost atunci din Bistriţa, Cluj Napoca, Bucureşti şi Vaslui. Nici unul din Timişoara.
În aceste condiţii, îşi va mai păstra Timişoara poziţia de lider în domeniul IT? Sau rămânem, ca în multe alte domenii, cu fala de odinioară?