10.1 C
Timișoara
joi 28 noiembrie 2024

Muzeul Jucăriilor din Praga deţine obiecte cu o vechime de peste 150 de ani

Muzeul de Jucăriilor din Praga, Republica Cehă, prezintă jucării din toată lumea, cu o vechime de peste 150 de ani, reliefând evoluţia şi dezvoltarea acestora în timp.

Considerat al doilea muzeu de acest fel ca mărime din lume, după cel de la Penang, Malaezia, muzeul expune de la figurine chinezeşti, păpuşi victoriene, seturi de tren, ferme, maşini, roboţi, ursuleţi de pluş până la păpuşi chinezeşti cu chipul din porţelan, culminând cu exemplare moderne ale păpuşii Barbie.

Amplasat pe strada Jirská nr. 6, muzeul îşi prezintă colecţia, pe două etaje, în şapte camere ale Castelului Praga. Pot fi admirate aici jucăriile tradiţionale cehe şi bohemiene, maşinuţe şi motociclete, avioane şi mecanisme de jucării tren, inclusiv cel mai vechi motor Märklin, dar şi colecţii de jucării de la cele ruseşti din anii ’60, la figurine cu Hulk şi Spiderman din anii 2000 şi cele mai recente modele ale păpuşii Barbie.

Muzeul deţine colecţia unică a lui Ivan Steiger, producătorul de film şi de benzi desenate, colecţie ce se concentrează în principal pe jucăriile confecţionate din lemn şi tablă. De asemenea, în cadrul său, pot fi admirate o mare varietate de păpuşi, ursuleţi, jocuri, carusele, leagăne, animale exotice, circuri, grădini zoologice, trenuleţe, instrumente muzicale de jucărie, ornamente de Crăciun, obiecte de mobilier şi căsuţe de păpuşi, vesela şi hăinuţele devenind un paradis al păpuşilor pentru copii.

Principala atracţie a muzeului este colecţia de păpuşi Barbie, căreia îi este dedicată aproape un etaj întreg. Colecţia, ce numără în jur de 4.500 de obiecte, aparţine familiei Steiger, dar aici sunt expuse numai 900 de exemplare din perioade diferite, începând cu anii ’60. Astfel, pot fi admirate Barbie în varianta originală a păpuşii din vinil lansată în 1959, sau variante exclusiv pentru colecţionari precum Barbie în blană naturală de nurcă sau Donald Trump în rolul lui Ken (varianta masculină a păpuşii Barbie).

În acelaşi timp, o multitudine de jucării captează atenţia băieţilor, de la Arca lui Noe cu tot cu animăluţe perechi-perechi confecţionată din lemn, la soldăţei de plumb, locomotive cu abur miniaturale, complet funcţionale, trenuleţe, gări cu tot personalul aferent, precum şi jucării cu şurubele şi şurubelniţe, cu roţi şi rotiţe zimţate, din lemn, metal sau alte materiale.

Printre exponate, vizitatorii pot recunoaşte chipurile unor celebrităţi precum Elvis, Spice Girls, Dorothy (Vrăjitorul din Oz), dar şi figurine din Star Wars sau Planeta Maimuţelor.

O bogată colecţie de jucării din pluş completează expoziţia. Aici aflăm şi povestea ursuleţului Teddy Bear, a cărui denumire se pare că ar proveni de la Theodore Roosevelt, preşedinte al Americii în anii 1901-1909.

Se spune că plecat la vânătoare fiind, tovarăşii săi au prins un urs şi l-au legat de un copac pentru a-i lăsa lui „onoarea” de a-l ucide însă preşedintele a fost revoltat şi a refuzat să omoare animalul lipsit de apărare. Gestul său a făcut furori în presa vremii iar mai târziu porecla preşedintelui a devenit numele ursuleţilor de pluş atât de iubiţi de copii, şi nu numai.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Foto: prague.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :