1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Eu sunt Ion de la Anina. Și sunt primul locuitor al Banatului și al României…

Aşadar, cam aşa arăta primul locuitor descoperit până acum al Banatului şi al României… Unul dintre primii oameni moderni ai Europei…

În apropiere de oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin, au fost descoperite, în 2002, cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern. Fosilele din Peştera cu Oase, un sistem de 12 galerii carstice, una din cele 200 de peşteri din Munţii Aninei, au fost găsite de un grup de speologi de la Timişoara. Maxilarul de homo sapiens a fost botezat Ion, supranumit şi John of Anina, şi este vechi de circa 40.000 de ani.

Cel mai vechi om modern din Europa

”Cel mai vechi om modern din Europa. Cele mai vechi resturi de om modern sunt în Africa, iar în Europa,  până la descoperirea din Munţii Aninei, erau undeva în jurul a treizeci şi ceva de mii de ani”, a spus speologul Silviu Constantin. Între timp, în 2011, au fost identificate resturi umane moderne în Marea Britanie, la Kents Cavern, vechi de vreo 44.200 ani, şi în Italia, la Grotta del Cavallo, cam 45.000 ani vechime…

Ion şi Vasile și Maria…

Totuşi, rămăşiţele de la Anina sunt importante, susţin specialiştii, pentru că datează exact din perioada în care homo sapiens intra în Europa, timpuri în care omul de Neanderthal dispărea din Europa. Momentul apariţiei Omului de Neanderthal a fost plasat, în general, între acum 240.000 şi 100.000 ani, dar au fost propuse şi date mergând până la 450.000 î.e.n. Oricum, omul de Neandertal a rezistat până către 35.000-25.000 î.e.n. Cercetătorii au analizat ADN-ul din mandibula lui Ion și au descoperit că 6-9% din genom provine de la neandertalieni, mai mult decât la orice alt om al cărui ADN a fost secvențiat până în prezent. Acest lucru arată că primii oameni moderni care au venit în Europa s-au încrucișat cu neandertalienii. Toți oamenii de astăzi cu rădăcini în afara Africii sub-sahariene au 1-3% ADN neandertalian în genomul lor.

Richard Neave a reuşit să-i refacă chipul lui Ion

În aceeaşi peşteră, a fost găsit şi… Vasile. Numai că Ion şi Vasile nu s-au întâlnit niciodată.

Tot pe acolo se spune că s-au descoperit și oase de femeie, denumită generic Maria, cam tot din aceeași perioadă. Vasile a trăit mai târziu, mult mai târziu, la 4.000 de ani distanță după Ion, cum au confirmat Erik Trinkaus şi Ricardo Rodrigo…

În mare, despre asta s-a mai scris şi se mai ştie ceva în România. Ce nu a mai apărut în presa românească este faptul că, prin 2009, artistul ”forensic” Richard Neave a reuşit să-i refacă chipul lui Ion, pe baza oaselor de craniu descoperite la Anina.

Strămosul bănățenilor este mai mult asiatic și american decât european!…

Rezultatele studiului fosilei de om modern descoperită în Peştera cu Oase, din judeţul Caraş-Severin, sugerează că a făcut parte dintr-un grup care s-a amestecat cu neanderthalieni, dar nu a contribuit la dezvoltarea europenilor moderni, spune Revista Nature.

În Munţii Banatului, pentru o perioadă de timp, confirmă studiul, s-au întâlnit şi s-au încrucişat primii Homo Sapiens din Europa şi Omul de Neanderthal. Analiza ADN-ului din maxilarul descoperit în 2002 în grota din Caraş-Severin, cu vechime cuprinsă între 37.000 şi 42.000 de ani, supranumit Ion de la Anina, a dovedit însă că acesta conserva între 6 % şi 9 % din ADN-ul Omului de Neanderthal, mai mult decât oricare om modern studiat până în prezent. Din punct de vedere genetic, resturile din Peştera cu Oase conţin mai multe asemănări cu locuitorii din Asia Orientală şi cu cei din America, decât cu actualii europeni.

Neanderthalienii și Homo Sapiens au făcut… sex

Primii oameni moderni au avut un strămoş neanderthalian care a trăit, spun specialiştii, cu numai patru sau şase generaţii înaintea lor. Analiza comparativă de ADN de la neanderthalieni şi de la primii oameni moderni a furnizat dovezi care arată că cele două specii s-au încrucişat mult mai devreme decât se credea până acum.

Până la analizele ADN ale oaselor din Munţii Banatului, cercetătorii credeau că încrucişările s-au produs în Orientul Mijlociu, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, înainte ca omul modern, plecat din Africa, să fi ajuns în Asia şi în Europa.

Omul de Neanderthal a apărut în urmă cu 400.000 de ani în Eurasia şi a dispărut acum aproximativ 35.000 de ani. Homo Sapiens, de origine africană, mai susțin specialiștii, s-a răspândit pe continentul european în urmă cu până la 45.000 de ani.

sursă&foto: Institutul Naţional al Patrimoniului și alte surse

4 COMENTARII

  1. „Eu sunt Ion de la Anina. Și sunt primul locuitor al Banatului și al României…”
    🙂 🙂 🙂
    … şi putem spune cu mândrie: cel mai primitiv (sic!) locuitor al teritoriului ce devine, mai târziu, pământ românesc a fost bănățean, pentru că „tăt Banatu-i fruncea” in toate! Normal, putem vorbi de o continuitate, dintr-un anumit punct de vedere…
    P.S.: figura reconstituită a „bănățeanului” Ion de la Anina (prezentată in fotografie) seamănă foarte bine cu figura liderului local, „americanul” Ionelaş Cârpaci. Din nou, continuitate!

  2. Măi, dar ce dăștept e regățenii ăștia, mânca-i-ar tata de anonimi viteji de olteni acoperiți… Păi, unde fuseși tu, măi, cultură de bordeie ce ești, urmașul piromanilor care au dat foc la recolte de-a lungul istoriei și au otrăvit fântânile…

    • Bun, am inteles… a sosit si fratele lui Ion de la Anina, banateanul Gogu. 🙂
      Gogu dixit: „piromanilor care au dat foc la recolte de-a lungul istoriei și au otrăvit fântânile”
      Raspuns: asa au procedat (de exemplu) si „piromanii” germani la sfarsitul razboiului, in 1945, dupa ce aliatii au patruns in interiorul Reich-ului (Speer a sabotat, pana la urma, actiunea). Nu este o tehnica moderna, a fost folosita inca din antichitate. Este de apreciat faptul ca „piromanii” aveau demnitatea si curajul sa se apere in fata inamicilor (nu degeaba Poarta otomana nu a fost niciodata suverana asupra celor doua principate romanesti – capitulatiile nu-i confereau decat un drept de suzeranitate), nu erau niste slugi preaplecate in fata stapanilor asa cum au fost in relatia cu ungurii urmasii de tip „Gogu” ai lui Ion de la Anina. Ardelenii au fost si ei sub stapanire maghiara, dar l-au avut pe Horea, pe Avram Iancu, pe Pintea, nu au fost niste viermi nevolnici. Numai banatenii au stat in „pozitia ghiocel” si au lustruit si pupat de zor posteriorul lui János…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :