Criza politică de la Chişinău continuă. De ce a renunţat premierul desemnat Ion Sturza la mandat?

92

Premierul-desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, a renunţat la mandatul primit de la preşedinte, după ce şedinţa în care trebuia să primească votul de învestitură noul cabinet nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Din 101 de parlamentari doar 47 au fost prezenţi, un număr insuficient pentru a avea loc şedinţa.

„Am văzut în direct cine şi ce poziţie are vizavi de un proces privind votarea unui guvern proeuropean. Lipsa de cvorum nu ne-a permis să prezentăm programul de guvernare. Prin acest exerciţiu, mandatul meu a fost finalizat”, a declarat Ion Sturza.

Şedinţa specială a Parlamentului Republicii Moldova pentru votul în cazul Guvernului premierului Ion Sturza a fost suspendată, din cauza lipsei cvorumului. Parlamentul de la Chişinău urma să acorde luni votul în cazul Cabinetului propus de premierul Ion Sturza. Însă, potrivit Unimedia, la şedinţa specială au venit doar 47 de parlamentari din totalul de 101.

„Voi avea acum o întâlnire cu preşedintele Nicolae Timofti unde, simbolic spus, voi preda mandatul. Eu am mizat că va fi cvorum. Am considerat că deputaţii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile”, a declarat Sturza.

„Vă promit că discursul meu care urma să fie spus în Parlament va fi public. Voi continua să colaborez cu societatea civilă şi mass-media în aceeaşi formulă de maximă deschidere. Astăzi am fost surprins să-l văd pe domnul Marian Lupu în sală. Absenţa unor deputaţi din Partidul Democrat a fost regizată. Am o întâlnire cu domnul preşedinte, după care îmi voi continua viaţa de cetăţean. De la tribuna centrală a Parlamentului astăzi, cobor în stradă”, a adăugat Sturza.

După aproape opt săptămâni în care partidele parlamentare nu s-au putut pune de acord asupra unei majorităţi şi asupra unui candidat, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe 21 decembrie, pe omul de afaceri Ion Sturza pentru funcţia de prim-ministru. Anunţul a fost făcut după ce Nicolae Timofti a avut consultări cu liderii Partidului Democrat, Partidului Liberal-Democrat, Partidului Liberal şi grupului politic Iurie Leancă.

Decizia a fost atacată la Curtea Constituţională care a decis că desemnarea a fost perfect legală.

Pe 3 ianuarie, Ion Sturza a prezentat lista candidaţilor pentru funcţiile de miniştri. „Avem reprezentanţi pentru cel puţin trei comunităţi sociale, opt membri de partid, doi de la Platforma DA, unul de la PPEM, trei de la PLDM şi câte un reprezentant de la PL şi PD, care vor renunţa la funcţia de membru de partid în favoarea funcţiei de ministru”, a subliniat Ion Sturza, citat de Unimedia.

Membrii propuşi ai Guvernului au semnat duminică şi câte o declaraţie pe proprie răspundere privind îndeplinirea criteriilor de integritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.