Primarul comunei Bozovici, Adrian Sergiu Stoicu, își exprima recent o serie de nemulțumiri, legate de cei care ar putea să-și aducă aportul la amenajarea zonei de o frumusețe rară de pe valea Almăjului, dar nu o fac. Am verificat zilele trecute afirmațiile edilului și am constatat că are perfectă dreptate. Zona nu este amenajată și nu oferă turiștilor nici măcar un minim de confort. Există o singură parcare, la 300 de metri distanță de cascadă, care nu face însă față afluxului de turiști care opresc să vadă ”minunea” din Banat.
Este imperios necesară extinderea parcării, amplasarea unui grup sanitar, branșarea la rețeaua de curent, amplasarea unei pasarele care să înlesnească accesul turiștilor. La ora actuală parcarea este plină permanent iar cei care nu au loc opresc pe carosabil, pe o parte și pe cealaltă a drumului care trece pe lângă cascadă. La ora documentării noastre, era un singur polițist care încerca să dirijeze circulația și care făcea față cu greu situației.
Taxa de vizitare este modică dacă ne gândim că plătești 5 lei/persoană, dar nu ți se oferă mare lucru pentru acești bani. Adică nu ai acces să fotografiezi cascada dintr-o poziție foarte bună așa că mulți preferă să rămână afară, în drum, unde ai o vizibilitate mult mai bună ca să imortalizezi căderea unică de apă, considerată de americani cea mai frumoasă din lume.
Promovarea cascadei Bigăr pe toate canalele media a adus un număr mare de turiști în zonă, din toată țara dar și din străinătate. Numai că, pe lângă turiști au apărut inevitabil și hoții, care profită de numărul mic de oameni ai legii care să vegheze eficient zona. Cu doar o zi mai devreme de data documentării noastre, infractorii au lăsat-o fără mai multe bunuri pe o turistă din Bistrița, în timp ce aceasta vizita cascada. Hoții i-au spart mașina și au făcut o pagubă de peste 2.000 de lei. Poate că ar fi eficient pentru ajutorarea polițiștilor, instalarea unui sistem video de supraveghere dar în condițiile în care nu se reușeșete extinderea iluminatului public în zona cascadei este greu de crezut că se poate întâmpla curând așa ceva. Numărul turiștilor ar putea crește dacă li s-ar asigura posibilitatea de a vizita zona și după lăsarea întunericului. Primarul de la Bozovici spune că „e foarte complicat cu iluminatul, pentru că cel mai apropiat transformator se află la 700-800 de metri sau la Poneasca, la mai bine de 1 kilometru. Mai mult, Poneasca fiind un cătun aparținător de Bozovici, Enelul nu mai are curent acolo, ei ar fi trebuit să lase un transformator”.
În fine, o altă problemă importantă pentru turiștii care dau buluc să vadă zona, atât de intens promovată, este lipsa posibilităților de cazare și masă. Sunt extrem de puține pensiuni sau cabane, astfel încât oferta este foarte de scăzută în raport cu numărul mare de vizitatori. Cel puțin în sezonul estival, la orele prânzului aproape că nu găsești un loc în care să poți servi masa iar dacă ai totuși noroc meniul nu este foarte diversificat. Cu alte cuvinte veniți în zonă să vizitați cascada Bigăr dar aveți grijă la infractorii care apar întotdeauna în zonele aglomerate și veniți cu mâncare de acasă dacă nu vreți să faceți foamea.
Mă mir că d-l . primar este nemulțumit. Mă întreb și acum, cum mă întrebam de atâtea oeri în scris în lungul timpului, de ce fostul hotel din Bozovici e îân paragine? Nu era bun să devină reprezentativ pentru Valea Almăjului? Unde sunt indicatoareșle d e la intrarea în Bozovici care să indice drumurile spre Rezewrvația mulinologică, spre Lacul Dragului, sprev Muzeul Almăjului, spre Muzeul Gh Rancu din Șopotul Vechi, spre Căile Nerei ? I se pare greu d-lui primar să aducă de la 1 km sau 800 de metri un transformator? Și în general de ce primarii din Almăj nu fac nimic pentru deschiderea frumuseților zonei sptre public, sprec vizitatori? Stăruie deste Almăj o delăsare greu de calificat din acest punct de vedere și mă doare inima să scriu acest lucru.