Peste 140 de infracţiuni de fals şi uz de fals au fost constatate de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara în primele 7 luni ale anului 2016.
Majoritatea documentelor falsificate au fost taloanele de inspecţie tehnică periodică, cărţile de identitate şi permise de conducere pentru autovehicule, descoperite în Punctele de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, Cenad, Moraviţa şi Naidăş.
În perioada 1 ianuarie – 10 august 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au descoperit, în urma activităţilor de control şi supraveghere desfăşurate la frontieră, 79 de documente falsificate, din care 65 taloane de inspecţie tehnică periodică, 8 certificate de înmatriculare, 5 permise şi 1 carte de identitate.
Documentele au fost prezentate atât de cetăţeni români, cât şi străini, fiind constatate 142 de infracţiuni de fals şi uz de fals.
Majoritatea taloanelor de inspecţie tehnică periodică falsificate au fost pentru autoturisme înmatriculate în Bulgaria.
Falsurile au fost realizate folosindu-se taloane bulgăreşti originale, care în prealabil au fost scanate şi prelucrate informatic.
Pe documentele astfel obţinute au fost aplicate în fals elemente de siguranţă asemănătoare cu cele originale.
Permisele şi certificatele de înmatriculare au fost falsificate folosindu-se un suport din material plastic pe care au fost imprimate date de identitate, fotografiile titularilor şi informaţii cu caracter general.
Cartea de identitate descoperită a fost falsificată folosindu-se un suport de policarbonat asemănător celui valid şi prin utilizarea de computere performante şi imprimante color.
Majoritatea cetăţenilor care îşi falsifică documentele de călătorie sunt cetăţeni români, posesori de autovehicule înmatriculate în străinătate şi care se deplasează în mod frecvent în Serbia sau Ungaria în scop turistic şi comercial.
În momentul depistării persoanelor care recurg la asemenea metode, poliţiştii de frontieră procedează la întreruperea călătoriei celor în cauză şi întocmesc acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă de ieşire / intrare ilegală în ţară.
Pedeapsa pentru săvârşirea unor asemenea infracţiuni este închisoare de la 3 luni la 5 ani.