11.1 C
Timișoara
luni 27 ianuarie 2025

,,Urmează prăpădul pentru mulți români”. Un cunoscut economist avertizează că destui oameni își vor pierde casele și mașinile în urma crizei economice care se prefigurează

Economistul Radu Georgescu, fost director financiar într-o bancă în perioada 2007-2011, atrage atenția asupra unei crize economice similare celei din 2008, subliniind că „de doi ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale că am un deja vu din 2008”.

„În perioada 2007-2011 am fost director financiar într-o bancă. Am văzut din primul rând filmul cu creșterea economiei pe baza împrumuturilor bancare și prăbușirea atunci când au dispărut împrumuturile. Vedeam în fiecare zi executări silite de apartamente, mașini în leasing abandonate de clienți, clienți care ne notificau că nu ne vor mai plăti ratele deoarece au intrat în insolvență. Aceste imagini m-au marcat și probabil mi-au intrat în ADN.”

Economistul spune că trebuie să fim pregătiți pregătire pentru ce urmează.

„De aceea explic de doi ani că trebuie să ne pregătim financiar și mental pentru ce va veni din punct de vedere economic și social. Ca și în 2008, acum se sparg toate bulele.”, spune Georgescu.

Acesta explică faptul că “bula bugetarilor” este prima care se va sparge: „În perioada 2006-2008, în sectorul bugetar a fost un El Dorado. Salariile au crescut foarte mult. Până într-o zi, când s-au redus toate salariile cu 25%. Acum este și mai complicat pentru bugetari, deoarece încep disponibilizările. În 2009 nu s-au dat oameni afară. Acum se dau oameni afară. În 2025 și 2026 vom avea mișcări sociale: greve, demonstrații etc.”

Criza va cuprinde puternic și zona imobiliară. „Periodic am explicat că suntem într-o bulă imobiliară mai mare decât în 2008. În 2009 banca executa apartamente care erau cumpărate cu 100.000 de euro. Dar nu dorea să dea nimeni la licitație nici măcar 30.000 de euro, deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 100.000 de euro. Valoarea lor a crescut din cauza creditelor acordate de bănci.

Acum, probabil vom vedea apartamente cumpărate cu 150.000 de euro pe care nu va da nimeni nici măcar 50.000 de euro, deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 150.000 de euro.”, arată Georgescu.

Economistul își amintește cum s-au pierdut mii de mașini luate în leasing, în 2008.

„În 2009 nu mai existau parcări libere în București, deoarece erau mii de mașini luate în leasing și date înapoi de către clienți. Multe bănci și firme de leasing au dus mașinile pe câmp la Balotești. Dacă în 2009 ar fi existat rețelele sociale, ar fi devenit virale poze cu mașini Ferrari lângă care pășteau oile.”

Georgescu avertizează că industria IT va fi printre cele mai afectate. „În 2008 se spunea că sunt prea puțini IT-iști. În 2009 se spunea că sunt prea mulți IT-iști. În 2009 nicio companie nu mai făcea dezvoltări soft. Acum, IT-iștii vor fi printre primii afectați.”

Prăbușirea bursei va accentua criza, susține Georgescu.

„Indicele BET de pe Bursa de la București a scăzut 80% în perioada 2008-2009. Bursa de la București are o lichiditate scăzută. Orice vânzare de acțiuni duce la prăbușirea acțiunilor. Vezi ce s-a întâmplat în 2024 cu vânzările acțiunilor firmelor imobiliare de pe bursă, deținute de către Fondurile Private de Pensii. Efectul: toate acțiunile firmelor din imobiliare au scăzut cu mai mult de 50%.”, arată economistul.

Radu Georgescu încheie totuși într-o notă optimistă și spune că există și o parte frumoasă a unei crize economice.

„Criza economică este un eveniment economic logic și benefic pentru economie și oameni. Criza economică reglează toate anomaliile și se sparg toate bulele. Începi să înțelegi ce este cu adevărat important și ce este cu adevărat frumos. Deoarece nu mai aveam bani de team building, am mers cu corturile în Apuseni. Am fost surprins că răsăritul se vede mult mai frumos din vârf de munte decât dintr-o cameră de la un hotel de 5 stele din Elveția.”

Sursa: https://business24.ro/

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Liderul Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a fost ales președintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România

Alfred Simonis, membru al partidului PSD și liderul Consiliului Judeţean Timiş, a fost desemnat președinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR)...

De ce e bine să citim. Șapte beneficii esențiale ale cititului pentru sănătatea mintală și bunăstarea generală a organismului uman

Rețelele sociale, smartphone-ul, jocurile video, familia și copiii, evenimentele zilnice din viața ta, toate te pot face să-ți pierzi capacitatea de atenție și, odată...

Citește și :