1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Nou laborator de robotică la Facultatea de Matematică și Informatică

La UVT a fost inaugurat noul Laborator de Robotică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, un spațiu educațional care oferă noi oportunități de inovare și colaborare pentru studenți. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) finalizează înființarea și dotarea noului Laborator de Robotică, un spațiu educațional care a fost operaționalizat în urma investiției realizate pe baza unei finanțări provenite din partea Flex Foundation.

Inaugurarea acestui nou spațiu educațional a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în prezența rectorului UVT, Marilen Gabriel Pirtea, prorectorului UVT, Flavia Barna, decanului FMI, Cosmin Bonchiș, Diana Năstase – HR Director/ HR BP – Health Solutions and Design Centers – Europe, Alin Marian – Senior Director, Materials Management, Flex Timisoara, dar și a cadrelor didactice, studenților și altor invitați.

În intervenția pe care a susținut-o, rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a subliniat: «Competițiile de robotică au devenit deja o tradiție la UVT. Competiția de robotică „Open Robotics Intelligent Grid”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) va ajunge în acest an la ediția a șaptea și le mulțumesc partenerilor noștri pentru consecvența cu care ne sprijină în astfel de proiecte. Spațiul pe care îl inaugurăm astăzi va avea un rol foarte important, de catalizator și facilitator al curiozităților și dorinței de experimentare pe care îl au toți tinerii atrași de domeniul roboticii, atât studenți din UVT, cât și liceeni din echipele de robotică timișorene. Bun venit în lumea roboticii, tuturor tinerilor interesați și pasionați!»

Alin Marian – Senior Director, Materials Management, Flex Timișoara, a afirmat: „Am realizat un parteneriat de lung parcurs alături de UVT, concretizat la acest început de 2025 într-un laborator de robotică, unde toate ferestrele sunt orientate și deschise spre viitor, pe scurt spus. Aici, toți tinerii interesați vor putea testa idei și aplicații de robotică, foarte utile pentru viitorul lor profesional și pentru înțelegerea tehnologiilor.”

Laboratorul din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a fost echipat cu 7 imprimante 3D (6 pe bază de filament și una cu rășină), un CNC router și alte echipamente necesare desfășurării activităților derulate de studenți. Prin această dotare, laboratorul își propune să devină un mediu de învățare, cercetare și dezvoltare de proiecte tehnologice, oferind studenților acces la tehnologie de ultimă generație.

Noul spațiu educațional a fost realizat cu sprijinul financiar al organizației independente The Flex Foundation. Aceasta a fost fondată în anul 2002, cu scopul de a avea un impact în comunitățile în care trăiesc și lucrează angajații acesteia.

Flex Foundation oferă finanțări proiectelor care generează schimbări pozitive și o îmbunătățire a calității vieții. Granturile sunt în acord patru dintre Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU: Sănătate și bunăstare, Muncă decentă și creștere economică, Consum și producție responsabile și Acțiune climatică.

Noul laborator va fi deschis și pentru elevii interesați de acest domeniu. Acest spațiu educațional va fi destinat și tinerilor elevi pasionați de domeniul roboticii, participanți la competițiile cu acest profil, așa cum este și competiția „Open Robotics Intelligent Grid”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Informatică și Matematică, care va ajunge în 2025 la ediția a șaptea.


Laboratorul va facilita dezvoltarea și perfecționarea unor prototipuri inovatoare, precum sunt:
SoundSight – un sistem de ochelari capabil să citească coduri de bare și date de expirare de pe produse, transformând informația în feedback audio pentru persoanele cu deficiențe de vedere;
SpotFinder – o soluție bazată pe senzori de distanță, menită să identifice cel mai apropiat loc de parcare disponibil pentru utilizatori;
MediTrack – un dozator automatizat de medicamente, personalizabil în funcție de nevoile specifice ale fiecărui utilizator.


Aceste prototipuri reprezintă doar primele exemple de proiecte care pot fi dezvoltate de către studenții și cadrele didactice din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, cu scopul de a participa la competiții de robotică atât la nivel național, cât și internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Halucinant! Fostul director al Romsilva Arad a primit 100 000 de euro la pensionare

Un director de la Romsilva a primit bonus de pensionare „10 salarii brute”, adică 500.000 lei, echivalentul a 100.000 de euro, potrivit dezvăluirilor făcute...

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Citește și :