-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

FOTO – VIDEO | La pomul lăudat să te duci, totuși, cu sacul?! Ce așteptări au locuitorii Timișoarei la început de 2025

Am intrat în 2025 cu multe focuri de artificii neobservate pe cerul plin de ceață al Timișoarei și cu multe dorințe exprimate direct sau abia șoptite în seara de Revelion, dar oare știm și care sunt proiectele de viitor ale vestului?

De data aceasta tinerii s-au făcut auziți sau cel puțin încearcă să se facă și să aibă curajul să vorbească despre ce și-ar dori de la orașul în care trăiesc. Sau în care studiază. Majoritatea se plâng că nu au un spațiu al lor, unde să se recreeze sau să desfășoare diverse activități. Altora le lipsește spațiul verde, spațiul cu mai multe fragmente de natură vie în jurul lor. Destui dintre cei cu care am stat de vorbă se plâng că sportul nu prea se promovează în Timișoara. Prin urmare, că ar trebui mai mult investit în acest domeniu. Și fiindcă tot vorbeam despre sport, să spunem ceva și despre fotbal, de astă-dată! Ei bine, ne-am dus să vedem cu ochii noștri dacă pe șantierul stadionului din Calea Buziașului avansează lucrările. Aici, deși am mers într-o zi ploioasă, activitatea era în toi. Se muncea de-a binelea, ceea ce demonstrează că Primăria și Consiliul Local se țin, în sfârșit, de treabă. Viitorul stadion se va numi „Arena Eroii Timișoarei” și va avea o capacitate de circa 10.000 locuri în tribune, gazon natural pe terenul ce va găzdui nu doar meciuri din competiții sportive oficiale, dar și alte tipuri de evenimente. După spusele autorităților locale, ne vom putea bucura de acest stadion în vara anului 2026.

„Lucrările avansează și credem că undeva prin vara anului 2026, în iunie, vom finaliza lucrarea”, ne-a declarat, optimist, Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
Am bătut apoi pasul prin centrul frumosului nostru oraș, am stat de vorbă cu oamenii, am aflat păreri și dorințe despre cum ar putea Timișoara, fostă Capitală Culturală Europeană, să rămână într-o continuă dezvoltare.

„Mie îmi place foarte mult să mă plimb, prin urmare mi-ar plăcea să văd mai multe spații verzi. Chestia asta se resimte foarte tare vara — de exemplu, când treci prin Piața Libertății. Legat de proiectele cu noile stadioane, și dacă se țin de cuvânt, poate o să se țină de astă-dată, oricum o să dureze foarte mult”, ne-a declarat o trecătoare prin centrul orașului.

„Terenuri de fotbal, dacă n-am avea terenuri de fotbal destule, cred că am muri pe jumătate!”, ne-a aruncat din zbor un tânăr simpatic.

„Mi se pare că este un oraș destul de frumos Timișoara, dar este ceva ce ne lipsește nouă, tinerilor, anume un loc creativ unde să socializăm, să facem tot felul de activități”, ne-a spus un alt tânăr.

„Cum să arate centrul astfel, aici, de unde a pornit revoluția în România? Aici e un punct zero… nu se respectă nimic ca valoare”, ne-au șoptit, cu un aer misterios, doi bucureșteni veniți la Timișoara în vizită.

„Mult mai multe așteptări avem. Să fie mai frumos, mai curat. În centru este curat, dar la periferii este mizerie. Iar despre noul stadion Dan Păltinișanu, eu cred că nu o să se facă nimic. Ne mințim de 35 de ani. De ce n-au făcut înainte de alegeri? Păcat, asta este”, a ținut să ne asigure un cetățean revoltat.

„Eu sunt voluntar la un centru de proiecte din Timișoara și aș dori mai multe oportunități pentru persoanele cu dizabilități, cum ar fi rampe de acces în mijloacele de transport, pentru că văd că-n unele stații, din anumite zone, nu e atât de accesibil urcatul în tramvaie”, ne-a spus o tânără din Timișoara.

„Urmează niște demolări masive, gen Dominic Fritz, nadorite, din păcate, de mulți locuitori ai urbei noastre. Personal, aș vrea foarte mult să replanteze copaci, să se înverzească din nou piețele, care sunt așa de insipide acum, că uitați câți turiști vin, sârbi, croați foarte mulți, ne bucurăm mult de acest lucru. Partea asta cu înfrumusețarea orașului lasă de dorit. Parcul Rozelor arată deplorabil, mai departe Parcul Copiilor, ce să mai zic de noile terenuri de sport pe care primarul se laudă că le-a făcut pe Pârvan, vizavi de universitate”.

În completare, soțul doamnei care ne-a vorbit, a ținut să adauge:

„Așteptăm cu interes demolarea sau, mă rog, remodelarea Bulevardului Rebreanu, care probabil va sta și el nefinalizat câțiva ani. Iar despre vechiul spital de pe Torontalului și despre acest proiect cu demolarea, probabil se va ține de cuvânt domnul Alfred Simonis, pentru că va fi bugetat. Să vedem ce și cum… Nu contează cine, ce și cum face, important e să facă ceva, că până la urmă oamenii sunt vremelnici în niște funcții. Ce rămâne în urma lor contează”.

„Ar fi fain dacă ar păstra în centru pentru mai mai multă vreme tarabele cu mâncare, nu doar de Crăciun. Aș vrea tot anul langoși. Și un spațiu al tinerilor, că nu prea există. Doar în baruri și la mall putem să mergem. Spre exemplu, sunt locurile unde poți să pictezi sau să lucrezi cu ceramică, dar doar de Crăciun. De ce doar atunci?”, ne-au întrebat două tinere.

„Sinceră să fiu, cred că o să finalizeze pasajul și stadioanele pe finalul mandatului. E o schemă tipic românească”, am auzit de la o studentă.

„Aș vrea să se facă mult mai multe proiecte pentru tineri și posibilități pentru noi. Am vrea să fim mult mai mult ajutați de stat. Acum la facultate vin foarte mulți străini și tot mai mulți români pleacă afară, ar fi foarte fain să știm cum e în afară. De ce vin străinii la noi, iar noi de ce plecăm tot mai mulți?”, ne-a mărturisit, supărată, o studentă.

„Vreau să se facă stadioane, pentru că sportul este foarte important. Eu sunt la CSM Timișoara, nu prea avem șanse la promovare pentru că nu sunt bani. În plus, pe noi ne dezavantajează că nu avem o sală a noastră, până la urmă ridicarea ei ține de municipiu. Să se investească mai mult în sport. Spații verzi ar fi necesare, tind să cred că sunt prea multe mașini care poluează și strică imaginea Timișoarei. Se dărâmă foarte multe clădiri vechi care foloseau înainte. Da, tind să cred că spațiile verzi ne lipsesc”, a întărit un elev din Timișoara.

„Mai multe centre pentru oamenii străzii ar fi utile în Timișoara, deoarece sunt din ce în ce mai mulți și nu au unde să meargă”, a fost de părere o altă studentă.

„Bănuiesc că niște parcări în plus ar fi mișto să existe. La fel, e nevoie de mai multe foișoare în Complexul Studențesc — ar fi super, că mereu se înghesuiesc oamenii pe ele; și în parcuri ar trebui mai mult investit. Ar trebui să ne preocupăm mai mult de zona asta verde, că nu prea mai avem destulă”, a fost o altă opinie a unei tinere, intervievată de Banatul Azi.

Iar pentru că a venit vorba despre trafic și mașini, am găsit potrivit să vorbim cu viceprimarul orașului, Ruben Lațcău

El a oferit detalii timișorenilor despre proiectul „Pasajul Solventul”. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Timișoara, ce are ca scop facilitarea traficului dintre nordul și sudul orașului. Chesonul de beton care va forma pasajul continuă să fie împins pe sub liniile de cale ferată.

„Împingem chesonul, am străpuns pământul pe sub liniile de cale ferată în trei zile, avansul e de peste 5 metri pe zi. Pământul e excavat la capătul celălalt al chesonului cu utilaje”, precizează Ruben Lațcău.

„Nu avem un parc de distracții pentru copii, de exemplu, nu prea au ce face copiii în orașul nostru, mai multe locuri destinate creativității celor mici ar trebui să existe”, și-a exprimat oful o altă timișoreancă.

„Să se renoveze multe din clădiri, așa cum s-a renovat Cinema Studio, care a fost, pe vremuri, un loc minunat. Locuri pentru tineri nu prea avem, de exemplu parcurile dinspre centru sunt mult prea uzate”, ne-a declarat un tânăr cuplu ce se plimba prin centrul Timișoarei.

Am avut parte și de cereri mai deosebite, cum ar fi spații pentru dezvoltarea personală, biblioteci sau un parc de skateri pentru adolescenți

„Un loc safe pentru noi, cei care practicăm așa ceva, ar fi ideal. Decât să o facă în spațiul public, nu mai bine ar fi să amenajăm ceva?”, ne-a transmis un grup de adolescenți. Timișoara se numără printre orașele din România cu cei mai mulți studenți străini la medicină. Este unul din cele mai atrăgătoare centre universitare din domeniul medicinei, iar unul dintre obiectivele Consiliului Județean Timiș este în pragul începerii. Așa că am mers în vizită pe Calea Torontalului, să vedem în ce stadiu se află locul unde se va construi Institutul Oncologic, care va deservi zona de vest a țării. O șansă pentru bolnavii de cancer, care se află încă în paragină, până la începerea lucrărilor.

„Obiectivul este încă în stadiul de licitație”, ne-a declarat Alfred Simonis, președintele CJT. Același lucru l-am aflat și în legătură cu stadionul „Dan Păltinișanu”. Semn că, în zona publică, nimic nu se mișcă cu rapiditate, ci, dimpotrivă, totul curge lent, birocratic și cu întârzierile de rigoare.

Georgiana Săpunaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Incendiu la Biserica „Sfântul Ilie”, duminică după amiază! Pompierii au intervenit la fața locului

Incendiu la Biserica Sf. Ilie din Timisoara, la scurt timp după terminarea slijbei de duminică!  Incendiul a fost semnalat la 112 duminică după amiază, în jurul orei...

Medicii de la Odobescu nu stau cu mâinile în sân! A fost deschisă o strângere de fonduri pentru construirea unei noi maternități

Medicii de la Odobescu vor cu îndârjire o maternitate nouă. Aceștia au deschis o strângere de fonduri pentru construirea unui nou spital. Toți cei...

Citește și :