0.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 ianuarie 2025

Atentatul de la Timișoara care s-a soldat cu 4 morți și 72 de răniți

Legionarii și atentatul de la Timișoara din 1938. Luna noiembrie 1938 a marcat un val de atentate ale legionarilor.

Vizate au fost personalități publice declarate indezirabile dar și spații de cultură și relige ale evreilor.

Legionarii și atacurile din luna noiembrie 1938

Legionarii au dezzlănțuit seria exploziilor. Erau folosite atât grenade cât și legături de dinamită. Primul atenat pe care legionarii l-au comis a fost la Cluj. Pe 2 noiembrie 1938, a fost pusă o bombă în cantina unde mâncau studenții evrei din Cluj. Legionarii au inițiat un atac cu grenade asupra sinagogii din Reșița la 16 noiembrie 1938.

Tot cu o grenadă, legionarii vor ataca și Muzeul Național din Timișoara. Aici, fuseseră găzduiți un grup de actori evrei care formau o trupă de teatru.

Legionarii și atacul din 26 noiembrie 1938 de la spectacolul artistei Sidy Thal, evreică din Bucovina, spectacol desfășurat la Timișoara

Practic, la 26 noiembrie 1938, la Timișoara a fost un atentat îngrozitor. La Teatrul Comunal din Timișoara, se juca un spectacol cu actori evrei. Evident, legionarii au calculat că acolo era public format din evrei. Așadar, s-au decis să arunce două grenade printre spectatorii de la teatru. Bilanțul a fost unul tragic: 4 morți și 72 răniți. 30 de răniți au ajuns în spital în stare gravă.

Istoria a consemnat numele celor patru evrei pe care legionarii i-au ucis atunci; Barthold Eckstein (funcționar, 30 de ani), Serena Hirsch (soția lui Simion, 30 ani), Simion Hirsch (35 ani), Izidor Sega (cizmar, 52 ani). Hirsch era Președintele Uniunii Naționale Evreiești. Hirsh a murit pe 30 noiembrie 1938. Primii trei au fost înhumați pe 28 noiembrie 1938, cel de al patrulea decedat, pe 1 decembrie 1938.

Primii trei au fost înhumați pe 28 noiembrie 1938, cel de al patrulea decedat, pe 1 decembrie 1938. Au fost funeralii conduse de rabini de frunte ai comunităților evreiești din România la care au participat 1000 oameni.

Ca o imformație conexă. la 28 noiembrie, a fost împușcat Rectorul Universității din Cluj, Florian Ștefănescu Goangă. Acesta va supraviețui atentatului comis de trei legionari care vor fi și ei executați ulterior. Pe 30 noiembrie 1938, sub pretextul fugii de sub escortă, Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui IG Duca), Nicadorii (asasinii lui Mihai Stelescu) au fost executați prin strangulare în Pădurea Tâncăbești.

Atentatori au fost Petru Fleschin, student în anul III la Mecanică și Petru Stănescu, student în anul III la Secția Mine tot la Timișoara. Ei au pregătit logistica atentatului. Lor li s-a atribuit și atentatul de la Reșița. Ei au apelat la un al treilea legionar, Ion Popa, care lucrase ca lăcătuș mecanic la atelierele CFR Timișoara. Acesta l-a cooptat pe un alt lăcătuș, Ferdinand Ghedeon de la Depoul CFR Timișoara.

Petru Flescbin era șeful studenților legionari din Școala Politehnică de la Timișoara. El și Stănescu nu puteau avea acces la teatru fără să trezească bănuieli fiindcă erau foarte cunoscuți.

Desfăurarea atentatului de la spectacolul artistei Sidy Thal

Legionarii au vizat spectacolul realizat de actrița Sidy Thal și de actorul Adolf Tefner. Ei erau actori la București dar făcuseră un turneu național. La Timișoara urmau să aibă reprezentații cu piesele Baroneasa X și Abandonata (conform afișului din fotografie) în perioada 26-28 noiembrie 1938. Ghedeon a primit și un pistol Singer calibrul 6,35, alături de cele două grenade.

Popa a găsit o explicație plauzibilă că nu-l va putea ajuta, dar i-a adus o dată cu armele și biletul de teatru pe care-l procuraseră Fleschin și Stănescu prin relațiile lor.

Legionarii au planificat ca acțiunea să aibă loc când se ridicase cortina. Atunci, aplauzele amortizau eventualele focuri de armă și practic, legionarul Ferdinand Ghedeon putea arunca grenadele. Ferdinand Ghedeon avea biletul la lojă, la balcon. A aruncat grenadele. În haosul creat, a scăpat de pistol, lăsat pe un paravan de geam. El a ieșit o dată cu oamenii și și-a pierdut urma la un meci de box la care a asistat în spațiul unde funcționase Cinema Forum.

A doua zi, Ferdinand Ghedeon s-a văzut cu Ion Popa. Popa s-a dus acasă la Ghedeon unde a aflat modul de derulare a atentatului.

Ancheta. Identificarea și pedepsiea atentatorilor

Siguranța și Poliția au reușit să îi identifice pe atentaror și complicii săi, arestându-i la 10 ianuarie 1939. La 14 februarie 1939, 7 legionari au fost executați la Huedin, conform presei de limbă maghiară care a publicat știrea la 12 martie 1939.

Ferdinand Ghedeon a dispărut fără urmă. În 1941, soția sa ceruse în instanță să fie declarat decedat fiindcă din 1938 nu mai știa nimic de el.

Sursa: https://evz.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoara, promovată ca destinație turistică de top la Târgul de turism de la Viena alături de Oradea și Sibiu

Sibiul, Timişoara şi Oradea, cele trei destinaţii turistice din România, se promovează împreună, într-un stand amenajat la Târgul de turism care are loc zilele...

Un bărbat din Timiș a fost prins beat la volan

Un bărbat de 38 de ani din Recaș a fost prins beat la volan. S-a întâmplat în timpul unui control de rutină vineri după...

Citește și :