-0.9 C
Timișoara
sâmbătă 18 ianuarie 2025

Sărbătoare la Academia Română – filiala Timișoara Modernitate și tradiție în istoria literară de Ziua Culturii Naționale / FOTO-VIDEO

La sediul Academiei Române, filiala Timișoara, amiaza de vineri 17 ianuarie a fost dedicată Zilei Culturii Naționale. Deși, îndeobște, această zi este programată să se sărbătorească la 15 ianuarie, odată cu aniversarea lui Mihai Eminescu, acum s-a făcut o excepție din motive organizatorice.

Discuțiile au fost moderate de conferențiar doctor Ioan David, care a prezentat pe scurt influența scrierilor eminesciene asupra mersului ulterior al culturii românești.
Evenimentul de omagiere a culturii naționale a avut ca principală temă raportarea dintre modernitate și tradiție în istoria literară.

Subiectul nu este deloc nou doar abordările sunt diferite de la o epocă la alta.
Printre primii teoreticieni ce s-a aplecat asupra conceptului de modernism și modernitate în actul artistic a fost însuși Titu Maiorescu.

Dar cel ce, cu adevărat, a pus bazele analizei literaturii moderne a fost criticul și istoricul Eugen Lovinescu, teoreticianul acestui curent literar.

Ca fapt inedit a fost prezentat un scurt film cu interpretarea poeziei ,,Rugăciune” de artista Iulia Mușetescu. Este aceeași poezie eminesciană care a fost recitată în limba română și de papa Ioan Paul al II-lea la Roma înainte de vizita istorică în România în anul 1999.

Aula Academiei a fost plină ochi de iubitori ai culturii, invitații venind de la mai multe foruri: Academia Română filiala Timișoara, Biblioteca Academiei Române tot din Timișoara ce au colaborat cu Universitatea de Vest, Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea Politehnica, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, filiala Valeriu Braniște.

Cu prilejul adunării festive a fost sărbătorit profesorul universitar Alexandru Ruja, critic și istoric literar ce s-a ocupat mai cu seamă de tot ce s-a scris în parte de vest a țării.
Cuvântul de deschidere și de bun venit adresat înalților oaspeților a aparținut academicianului Dan Dubină, Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române.

Academician Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române și Președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a făcut un expozeu despre echilibrul necesar dintre cultura și identitatea națională și raportările la fenomenele culturale de peste hotare cu care ar trebui să fim sincroni.

Decana Facultății de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, profesor doctor Dana Percec a insistat pe importanța componentei universitare în afirmarea unei culturi și a adus un omagiu întemeietorilor filologiei timișorene.
Ropote de aplauze la scenă deschisă (ca un actor de stand-up comedy) a primit profesorul universitar Ovidiu Pecican de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene dar și director al prestigioasei reviste literare „Steaua” din Cluj-Napoca.


Acesta a început într-o notă umoristică să povestească ratarea sa în cariera de fotbalist dar și începuturile sale literare sub forma scrierii unor povestiri de anticipație. Mai apoi, profesorul și scriitorul clujean a prezentat eseul despre „Vestul românesc și modernitatea sa într-o sinteză istorico-literară”

Criticul literar Mircea Mihăieș, redactor-șef al revistei „Orizont” a adus în discuție începuturile modernismului în literatură cu exemple din zona sa de expertiză culturală culese din literatura anglo-americană din primele decenii ale secolului al XX-lea cu tema „La doi pași de modernism”.

La final, profesorul universitar Marius Crișan a expus un Laudatio la adresa sărbătoritului zilei, profesorul de literatură Alexandru Ruja, la împlinirea a 80 de ani, care a lansat recent volumele:
Convergențe literare, Editura David Press Print, Timișoara, 2024,
Secțiuni critice, Editura Muzeul Literaturii Române, București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Gestul făcut de un călător recalcitrant într-un tramvai din Timișoara

Un incident s-a petrecut vineri seara într-un tramvai din Timișoara. Pe linia 6 în Piața 700 un călător a spart geamul de la ușa...

Cum să îmbunătățești performanța pe teren: echipamentul de fotbal perfect

Fotbalul este un sport ce implică atât calități tehnice și rezistență fizică, cât și o bună alegere a echipamentului. Indiferent dacă joci de plăcere...

Citește și :