3.1 C
Timișoara
vineri 10 ianuarie 2025

Statul Român a ajuns să ia 70% din câștigul firmelor și cetățenilor! Acest lucru se întâmplă după ultimele decizii fiscale puse în practică de actualul guvern

Statul român ia circa 70% din banii munciți cu greu de oamenii de rând și firmele mici, care nu au puterea de a face lobby fiscal, spune economistul Radu Georgescu.

Radu Georgescu, despre taxele plătite de români și avantajele statului

De la începutul acestui an, românii sunt nevoiți să se supună noilor măsuri de austeritate. Deși Ordonanța trenuleț a stârnit controverse și valuri de proteste, Executivul susține că regulile vor salva economia.

Radu Georgescu, fost director de bancă, a vorbit despre veniturile încasate de români și diferențele apărute între companii. Potrivit economistului, unele companii fac lobby agresiv și nu au cheltuieli uriașe la final de an. În schimb, cele mici și cetățenii nu au puterea necesară să facă acest lucru.

Ce spune economistul

„Este foarte interesant cum au apărut taxele pe planeta Pământ. Până în anul 1850 nu există nicio taxa sau impozit pe muncă sau veniturile oamenilor. Singura taxă se plătea către rege. Dacă aveai un teren pe care îl cultivai. Real estate (imobiliare) vine de la „royal estate” adică teren regal”, a explicat specialistul

Totodată, el a vorbit despre momentul în care au apărut taxele și a adus în prim plan revolta oamenilor legată de acestea.

„Prima invenție a statului: impozitul pe venit.În 1850 Maria Britanie avea nevoie de bani pentru a-și finanța războaiele de cucerire. Ministrul de Finanțe a inventat o taxa pe veniturile oamenilor. A numit-o Impozit pe Venit. În mod logic, oamenii s-au revoltat. Au urmat 10 ani de revolte populare.

În România, doar taxele salariale reprezintă 42% din venituri.

A doua invenție a statului: TVA. În 1950, Franța avea un deficit bugetar foarte mare. Ministrul de Finanțe din Franța a inventat o taxa care se ia după ce venitul a fost deja impozitat. A numit-o TVA.

Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit. Iar din venitul net începi să plătești o altă taxă? Când au văzut această taxa, americanii au spus că TVA-ul este o taxa stupidă.

Americanii nu au TVA.

În România taxele pe consum ( TVA, accize) sunt în jur de 25%”, a adăugat el.

Radu Georgescu, despre taxele pe clădiri, terenuri și mașini

„A treia invenție a statului: Taxele pe clădire, terenuri și mașini. Dacă îți cumperi o casă, teren, mașină, statul vine și îți ia alte taxe. Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit.

Din venitul net plătești o altă taxa, TVA, atunci când cumperi bunuri. Și statul vine și îți ia alte taxe după ce ai cumpărat bunurile?”, adaugă expertul.

Fostul director de bancă atrage atenția că acestea nu sunt pentru „toată lumea”. O parte dintre marile companii fac lobby agresiv și nu se confruntă cu astfel de probleme. În schimb, apăsarea se resimte la nivelul companiilor mici, dar și pe umerii cetățenilor.

„Partea haioasă este că aceste reguli nu se aplică pentru toată lumea. Pe mine mă amuză foarte tare discuțiile despre „ taxa pe stâlp”. Acum 3 zile s-au crescut taxele pentru peste 2 milioane de oameni și pentru peste 700.000 de companii. Dar cel mai mult se vorbește despte „taxa pe stâlp”.

Acest lucru se întâmplă deoarece această taxa impacteaza cel mai mult marile firme din energie și telecomunicații. Iar aceste firme au puterea financiară pentru a face lobby fiscal. O putere financiară infinit mai mare decât cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii”, a mai spus cunoscutul economist.

Controverse legate de taxa pe stâlp

„Pe scurt: „Taxa pe stâlp” este o taxă pe activele firmelor din energie și telecom ( schele petroliere, stâlpi cu antene de telecomunicații etc). Este exact aceeași taxă pe care o plătim toți oamenii și toate firmele pentru apartamente, clădiri, terenuri și mașini. Partea și mai haioasă este că aceste firme mari nu fac lobby fiscal și pentru reducerea taxelor pentru cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii.

Nu sunt interesate de acest subiect. Motivul este simplu. Aceste firme nu plătesc taxele mărite pentru angajați. Și nu plătesc nici impozit pe dividende în România deoarece Codul Fiscal spune că firmele străine nu plătesc impozit pe dividende în România. Pam Pam. Acum ați înțeles cum funcționează sistemul fiscal?”

La final, Radu Georgescu adresează o întrebare legată de mecanismul prin care statul ar lua o mare parte din veniturile românilor.

„Este moral că statul să ia 70% din veniturile lunare ale celor care nu au puterea financiară să facă lobby fiscal?”, a încheiat economistul.

Sursa: https://evz.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Una dintre cele mai cunoscute companii producătoare de lapte din Timiș se vinde, după 30 de ani activitate pe piața românească

Una dintre cele mai longevive companii din Timiș, dar și din România se vinde. Este vorba despre Simultan, care produce de 30 de ani...

Un alt furnizor de gaz se va extinde pe piața românească. Ce schimbări promite Ministerul Energiei?

Ministerul Energiei a dat undă verde companiei Romgaz pentru extinderea furnizării energiei pe teritoriul României începând din acest an. Așadar, consumatorii casnici vor avea...

Citește și :