Anul 2025 a început cu vești bune pentru românii care au credite cu dobândă variabilă. Conform BNR, indicele IRCC aplicat în trimestrul I al anului va fi 5,66%, față de 5,99%, cât era în trimestrul IV din 2024. Impactul asupra ratelor va fi însă nesemnificativ, dar, conform estimărilor, indicele va continua să scadă pe parcursul anului 2025. Platforma www.mrfinance.ro a analizat care sunt cele mai bune soluții de refinanțare pe care le pot accesa românii cu credite ipotecare.
„Valoarea indicelui IRCC aplicat în trimestrul I va fi de 5,66%, iar în trimestrul II – de 5,55%. Cât va fi în trimestrul III și IV încă nu putem ști. Însă, dacă inflația continuă să scadă, BNR își va revizui dobânda de politică monetară. Ar trebui deci să asistăm la o evoluție descendentă și a dobânzilor de pe piață. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți că un impact semnificativ asupra dobânzilor îl vor avea și rezultatelor alegerilor prezidențiale din primăvară. Am asistat deja la o creștere destul de mare a valorii IRCC imediat după primul tur și după anularea turului doi”, a declarat Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar www.mrfinance.ro
IRCC este indicele după care se calculează dobânda pentru creditele acordate în lei, după luna mai 2019. Indicele se aplică creditelor cu o întârziere de un trimestru – de exemplu, IRCC calculat în trimestrul I se va aplica în trimestrul III. Astfel, IRCC calculat în trimestrul III al anului 2024 are valoare de 5,66%, iar aceasta este valoarea care se aplică în trimestrul I din 2025. Deși impactul asupra ratelor românilor va fi nesemnificativ în primă instanță, în trimestrele viitoare IRCC va continua să scadă. În trimestrul II al anului în curs, valoarea acestuia va fi de 5,55%.
Cu cât vor scădea ratele românilor
IRCC reprezintă media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare. Dobânda medie la care se împrumută băncile între ele poate fi influențată de mai mulți factori. Ca de exemplu situația politică – după rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și după anularea turului doi, IRCC a crescut brusc. Alți factori care influențează evoluția indicelui sunt inflația și dobânda de referință, care au avut cel mai mare impact asupra valorii IRCC în ultimii 3 ani.
Deși inflația s-a mai atenuat, în trimestrul IV al anului trecut aceasta a urcat la 4,9%, față de 4,6% în trimestrul precedent. Ca urmare, dobânda de referință de la BNR nu va fi micșorată foarte mult în următoarea perioadă. Conform previziunilor băncii naționale, în trimestrul I al acestui an inflația va scădea la 3,7%.
„Scăderea indicelui IRCC care a venit în 2025 este nesemnificativă. De exemplu, la un credit de 350.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, în trimestrul IV al anului trecut rata era de circa 2.700 lei. În trimestrul I al acestui an, pentru același credit, rata va scădea la circa 2.620 de lei. În trimestrul II, când IRCC va fi 5,55%, rata va fi de 2.590 de lei. Astfel, în două trimestre, ratele pentru un astfel de împrumut vor scădea cu circa 110 lei”, a explicat consultantul MrFinance.ro.
Băncile cu cele mai bune dobânzi la creditele ipoteca
În încercarea de a atrage noi clienți, numeroase bănci au oferte de credit ipotecar cu dobândă fixă de 4,9-5,4%. Acestea pot reprezenta opțiuni bune pentru refinanțare, în cazul în care dobândă variabilă a crescut foarte mult în ultimii ani.
Platforma Mr.Finance a realizat o selecție a celor mai bune oferte de credite ipotecare existente în momentul de față pe piață.
Raiffeisen Bank
Raiffeisen are una dintre cele mai competitive dobânzi de pe piață. Pentru achiziționarea unei locuințe cu clasa energetică A sau refinanțarea unui credit accesat pentru achiziționarea unei locuințe „verzi”, banca oferă o dobândă de 4,90%. Pentru accesarea unui credit nou sau refinanțarea unui credit pentru o locuință care nu întrunește criteriile de clasă energetică A, dobânda standard este 5,10%.
BRD
BRD are o ofertă atractivă pentru creditele noi sau refinanțarea creditelor pentru accesarea unei locuințe. În acest caz, dobânda este de 4,9%, fixă pentru primii 3 ani, ulterior variabilă. Pentru refinanțarea unui credit ipotecar de la altă bancă, dobânda este de 5%.
Banca Transilvania
La BT dobânda pentru credit nou sau refinanțarea unui credit ipotecar este 5,49%, fixă 3 ani. Banca oferă și un voucher de 2.000 de lei pentru acoperirea taxelor notariale pentru refinanțarea creditelor imobiliare/ipotecare de la alte bănci sau pentru credite imobiliare/ipotecare cu dobândă variabilă.
„Chiar dacă în 2025 dobânzile vor scădea, va dura cel puțin câteva trimestre până când dobânda variabilă (IRCC+marja băncii) va fi mai mică decât ofertele de refinanțare actuale. Cifrele arată că șocul mare a trecut, cu toate acestea trebuie să fim în continuare atenți cu banii noștri. Din acest motiv, recomand o dobândă avantajoasă fixă, rambursări anticipate și o planificare de închidere anticipată a creditului ipotecar”, a mai declarat Ion Soltinschi.