13.1 C
Timișoara
joi 9 ianuarie 2025

Facultatea de Arte și Design sărbătorește 35 de ani

În 2025, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT sărbătorește 35 de ani de la reînființare, o perioadă marcată prin transformarea continuă și consolidarea rolului de pilon esențial al educației artistice din România.


Facultatea de Arte și Design (FAD) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT) a realizat un bilanț la finalul anului 2024, consemnând realizările remarcabile obținute într-o perioadă în care s-a consolidat și s-a extins semnificativ impactul instituției, atât pe plan național, cât și internațional. Succesul proiectelor FAD s-a reflectat prin desfășurarea a peste 180 de activități extracurriculare în cadrul programului „80 de ani UVT”, activități ce au reunit comunități diverse și au oferit o experiență artistică fascinantă și completă.

În 2024, activitățile FAD au fost structurate strategic, concentrându-se pe direcții fundamentale pentru dezvoltarea continuă a facultății. Acestea au inclus întărirea legăturilor cu comunitatea alumni, consolidarea parteneriatelor instituționale, implementarea de proiecte europene, promovarea inovației educaționale și internaționalizarea procesului academic, creșterea sustenabilității și amplificarea transferului tehnologic, precum și consolidarea relațiilor cu diaspora și mediul preuniversitar. Fiecare dintre aceste inițiative a contribuit decisiv la consolidarea reputației facultății în educația artistică.

Anul 2024 a fost unul de succes remarcabil și pentru studenții FAD, care au obținut numeroase premii și distincții la nivel național și internațional, evidențiind excelența academică și creativitatea deosebită a facultății. De asemenea, cadrele didactice au fost recunoscute pentru realizările lor, obținând premii la evenimente de prestigiu, precum Gala premiilor UVT, Salonul Anual al Artelor Vizuale – ediția XCIV UAP Timișoara, Salonul Anual al Artelor Vizuale UAP România 2024 și altele. Printre evenimentele-cheie ale anului s-au numărat concursuri inovative, precum „Pasaje” și „Student Challenge Innovation”, care au stimulat gândirea creativă și au promovat inovația în rândul studenților.

Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT a continuat să apropie arta de publicul larg prin evenimente remarcabile, precum seria de podcasturi, acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” doamnei Doina Lemny, tururi ghidate, Open Day, Expoziția Consorțiului de Grafică din România, Expoziția Absolvenților organizată în cinci spații alternative din Timișoara și Gala de Modă. De asemenea, s-au desfășurat numeroase expoziții naționale și internaționale realizate în colaborare cu studenți și cadre didactice din toate specializările (pictură, grafică, sculptură, arte decorative, modă-vestimentar, conservare-restaurare, foto-video, design), conferințe, ateliere de creație și evenimentul emblematic „Design Connect”, care a reunit profesioniști și artiști din comunitatea locală și națională.

În domeniul cercetării academice, au fost publicate lucrări valoroase prin anualele „Caiete de Arte și Design”, „Ateliere”, „Retrospectiva și Cronici”, „Galeria cu Plantani”, promovând excelența și inovația în domeniul artistic. Simpozioanele pentru doctoranzi au avut un impact semnificativ asupra cercetării academice, subliniind angajamentul facultății față de formarea de specialiști.

Un proiect memorabil al anului 2024 a fost „Tramvaiul Cultural”, care a devenit un simbol al mobilității culturale, promovând creațiile și activitățile studenților, dar și comunitatea Universității de Vest din Timișoara în ansamblu. Acesta a atras atenția națională și internațională asupra instituției, reflectând public o dimensiune de directă implicare în viața comunității.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara continuă să deschidă noi orizonturi în educația artistică, răspunzând cu succes provocărilor actuale și având un impact semnificativ asupra dezvoltării culturale a comunității. Școala timișoreană de arte și design a avansat semnificativ în atenția publicului și a specialiștilor din țară și străinătate, atât prin programele de studii atractive pentru noile generații de studenți, cât și prin zecile de proiecte interactive desfășurate în cadrul programului „80 de ani UVT”, prin care energiile creatoare și-au găsit confirmarea în fața publicului din comunitatea locală, ori a publicului de pe scenele naționale și internaționale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Scăderea IRCC are un impact nesemnificativ asupra ratelor românilor. Ce bănci oferă cea mai bună dobândă fixă la creditele ipotecare

Anul 2025 a început cu vești bune pentru românii care au credite cu dobândă variabilă. Conform BNR, indicele IRCC aplicat în trimestrul I al...

Abonamentele Timpark valabile în continuare

Toate abonamentele de parcare având valabilitatea până la data de 31 ecembrie 2024 pot fi folosite în continuare până pe data de 15 ianuarie...

Citește și :