9.1 C
Timișoara
miercuri 8 ianuarie 2025

Brichetele, cărbunii pentru grătar sau antigelul ar putea dispărea din magazine și benzinării

În Monitorul Oficial a fost publicat un ordin care prevede faptul că societățile care comercializează petrol și gaze sau orice produse din această sferă sunt obligate să plătească impozit de 0,5% din Cifra de Afaceri, indiferent de nivelul la care se ridică această cifră de afaceri!

Potrivit ordinului semnat de secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, sunt obligați să plătească impozit toți retalilerii care desfășoară activități în această zonă, spre exemplu chiar și cei care vând antigel, cărbune sau producătorii de peleți, potrivit Hotnews. 

Până anul trecut această reglementare era valabilă numai pentru firmele care aveau o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de lei, Guvernul a renunțat la acest plafon pentru că plata sumei ar fi fost „discriminare între firmele mari și firmele mici”.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial și vizează firmele cu următoarele coduri CAEN:


Potrivit ordinului, vor fi afectate nu doar firmele care au activități specifice în sfera producerii, comercializării și distibuției a produselor sau materiei prime pe bază de petrol, lemn și gaze naturale, ci și benzinăriile sau magazinele de bricolaj care vând izolat aceste tipuri de produse, indiferent de cifra de afaceri pe care firma o are.

Este vorba mai precis de firmele care au codurile CAEN 4671 și 4730, cele care vând tipuri de produse pe bază de petrol, pe bază de petrol, lemn sau gaz, fie cu ridicata, fie cu amănuntul. 

„Astfel, pare că ar ajunge să datoreze ICAS și agenți economici care nu desfășoară activități de comerț cu combustibili gazoși și pe bază de petrol, dar comercializează, chiar dacă izolat sau marginal: lemn de foc, brichete sau peleți, naftalină, uleiuri lubrifiante, antigel, cărbune. (…)

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, contribuabilii care desfășoară activități în aceste sectoare vor datora impozitul indiferent de nivelul cifrei de afaceri realizat în anul precedent, fiind afectat un număr exponențial de agenți economici, indiferent de mărimea acestora, ceea ce le poate genera atât probleme financiare majore prin creșterea substanțială a poverii fiscale, cât și o schimbare de comportament comercial prin eliminarea din gama de produse oferite spre vânzare a acelor categorii de produse eligibile pentru impozit, ceea ce va afecta prețul sau disponibilitatea în piață a acestora”, informează Camera Consultanților Fiscali.

Reprezentanții Camerei Consultanților Fiscali au cerut Ministerului Finanțelor să clarifice prevedereile ordinului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :