3.1 C
Timișoara
duminică 5 ianuarie 2025

Două examene devin obligatorii pentru studenții din ultimul an de facultate

Examenul de licență și lucrarea de licență, precum și alte examene și lucrări de final de studii universitare vor fi susținute obligatoriu „în pereche”, din anul universitar 2025-2026, potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial (MO) pe 31 decembrie.

  • În forma de proiect a ordinului de ministru, actul nu prevedea vreun orizont de aplicare, cum este acum specificat anul universitar 2025-2026, ceea ce însemna că urma să se aplice începând cu actualii studenți aflați în ani terminali.

Până acum, din 2016, cele două probe erau la alegerea fiecărei facultăți/universități, iar metodologia aprobată prin OME 3.691/2024 prevedea că se susțin una sau două probe, nu ambele.

Universitățile trebuie să își adapteze regulamentele proprii în conformitate cu ordinul de ministru care modifică regulile de finalizare a studiilor superioare după 8 ani, potrivit actului normativ:

  • Art. II Instituțiile de învățământ superior acreditate sau autorizate provizoriu elaborează și aplică propriul regulament de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație, în conformitate cu metodologia-cadru aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.691/2024, cu modificările și completările ulterioare, începând cu anul universitar 2025-2026”.

La articolul 13, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

«Art. 13. – (1) Examenul de absolvire constă în două probe, după cum urmează:
a) probă de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate;
b) probă de prezentare și susținere publică a lucrării de absolvire»
”, scrie în ordinul de ministru modificat.

În perioada de la punerea în dezbatere a ordinului și publicarea lui în Monitorul Oficial (MO), ministerul Educației a organizat o dezbatere online. Despre modificări, secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, a motivat în conferință:

  • „Acest examen de finalizare a studiilor a devenit un examen aproape banal, scuzați-mi exprimarea, în sensul în care era un examen de tip grilă, în cele mai multe cazuri, prin care erau testate unele cunoștințe generale, de cele mai multe ori nu mult diferite de cunoștințele care erau testate în timpul studiilor universitare. Am avut în vedere faptul că elaborarea și susținerea publică a unei lucrări de absolvire reprezintă o activitate mult mai complexă, prin care absolventul să coreleze noțiunile învățate și să încerce să aplice practic ceea ce a învățat”. Detalii aici.

FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru 7.843 din 20 decembrie 2024:

Sursa: https://www.edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Procentul uriaș la care ar fi ajuns Călin Georgescu în sondaje. Amănuntul care dă fiori multor români a fost dezvăluit de Nicușor Dan

Nicușor Dan a declarat, duminică după-amiază, la Digi24, că a comandat un sondaj de opinie care a măsurat, printre altele, încrederea și intenția de...

Timișorenii care trebuie să primească documente de la Poliție pot să se prezinte după ele și de Bobotează sau Sfântul Ion

Timișorenii care au doxumente de primit pot să se prezinte după ele și de Bobotează sau Sfântul Ion, cu program scurt.  „În perioada 06-07.01.2025, programul...

Citește și :