-1.9 C
Timișoara
duminică 5 ianuarie 2025

Urgia bugetară de la anul e doar pentru fraieri! Dezmăț la angajări în câteva instituții ale statului cu câteva zile înainte de Anul Nou

Coaliția lasă impresia de câteva zile că începe să facă economii serioase la buget, prin măsuri mai mult sau mai puțin de austeritate, însă în plan secund ministerele și alte instituții centrale au dat drumul la ultimele zeci de concursuri înainte de a fi înghețate angajările la stat.

Val de concursuri de angajare la stat

Știind ce avea să se întâmple, adică înghețarea angajărilor, unele instituții au intuit inclusiv una din prevederile legate de concursurile pentru posturile bugetare. „Pentru posturile pentru care s-a demarat procedura de scoatere la concurs anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la data publicării anunţului”, prevede un alineat al unui articol din noua ordonanță a austerității.

Iar exact de această chichiță au avut grijă să se agațe instituțiile care au dat pe ultima sută de metri drumul la concursuri, unele deja finalizate, altele în curs de finalizare.

Ministerul Afacerilor Externe este instituția care dă tonul angajărilor pe ultima sută de metri. În luna decembrie a lansat 12 concursuri pentru a angaja nu mai puțin de 303 persoane. Ultimele trei concursuri sunt din 10 decembrie, deci după alegerile prezidențiale (anulate) și parlamentare, când la bătaie erau scoase 160 de posturi.

De asemenea, deja se știa că sunt unii lideri care vorbeau intens de strângerea curelei, cum e cazul lui Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL.

În Ministerul Economiei, instituție condusă până de curând de Radu Oprea, iar acum de Bogdan Ivan, în decembrie au fost lansată procedura pentru 8 concursuri, în vederea ocupării a nouă funcții publice.

Ministerul Energiei a dat drumul la 2 concursuri pentru 5 posturi în luna decembrie. La Ministerul Finanțelor sunt trei concursuri pentru trei posturi în luna decembrie.

Ministerul Mediului are două concursuri pentru două posturi, în timp ce Ministerul Culturii pentru un singur post. Până și Secretariatul General al Guvernului a dat drumul la un concurs pentru ocuparea a două funcții pe 16 decembrie, în plină negociere de formare a noului Executiv.

Ministerul Muncii a fost mai prevăzător și a dat drumul la numeroase concursuri de la jumătatea lunii noiembrie, pentru care probele au fost în luna decembrie. În zilele de 14 și 15 noiembrie Ministerul Muncii a dat drumul la zece concursuri, fiind scoase la bătaie nu mai puțin de 37 de funcții în instituția care și în Guvernul Ciolacu 2 va fi condusă tot de Simona Bucura Oprescu.

Nu doar în ministere și la SGG este efervescență privind concursurile.

Sunt și alte instituții centrale unde sunt mai multe concursuri care au început procedura în decembrie.

Un astfel de caz este Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care în decembrie a inițiat cinci concursuri pentru 16 funcții publice. România a depășit borna de 1,3 milioane bugetari

România a ajuns să aibă în prezent peste 1,3 milioane de bugetari, fiind vorba de posturi efectiv ocupate, conform ultimelor date de la Ministerul de Finanțe, după cum a scris Libertatea aici.

Ceea ce ultimele guverne ar fi trebuit să evite, din moment ce în ultimii ani au tot fost luate măsuri de așa-zisă austeritate, adică blocarea unor concursuri pentru funcțiile de la stat, s-a întâmplat.

Ministerul Finanțelor, în ultimele date publicate privind numărul posturilor ocupate în sistemul bugetar, arată că în sistemul public sunt 1.300.297 de angajați. Iar aceste date nu cuprind personalul unor instituții de stat, dar care se autofinanțează, cum ar fi BNR sau ASF. Borna de 1,3 milioane de bugetari în posturi remunerate este aferentă lunii octombrie, ceea ce înseamnă că numărul ar putea crește până la finalul anului.

În luna septembrie din acest an, numărul funcțiilor ocupate era de 1.266.808. Practic, este un surplus de 33.489 de noi posturi ocupate.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

SEMNAL EDITORIAL: Euro – liantul stabilității, Ed. Academiei,2024.

În plină furtună suveranistă însoțită de criza politică în (prea) numeroase state europene, Editura Academiei ne amintește că moneda euro a împlinit 25 de...

Șefii CFR SA și-au umplut buzunarele de Crăciun! Cât au ,,umflat” oamenii din subordinea ministrului Grindeanu din indemnizațiile de membri ai Consiliului de Administrație

Guvernul a tăiat, pe motiv de austeritate, compensațiile studenților pe tren și ceferiștilor, dar a dublat indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație al CFR...

Citește și :