1.1 C
Timișoara
vineri 3 ianuarie 2025

Vernisajul expoziției Ana Đapović | ,,Soil’’ la Galeria Brăteanu

În prezența unui numeros public a avut loc vernisajul expoziției de pictură a artistei Ana Đapovic din Beograd. Printre distinşii invitați s-au numărat poetul Gheorghe Florescu, artiştii vizuali Sorin Nicodim, Eugen Varga, Mariana Tepeş, Arnold Schlachter, Ana-Domnica Hoble, Miki Velciov, Petrică Stefan sau Alina Emandi.

Ana Đapović (n. 1988 în Beograd) a absolvit Facultatea de Arte Aplicate, Secția de pictură murală, promoția 2011. Ĩn anul 2016 a fondat cea mai apreciată şcoală de arte din Beograd, Center for Education and Art Development ARTISTIKUM. Până în prezent a organizat cincisprezece expoziții personale, a participat la peste o suta de manifestări colective fiind distinsă cu numeroase premii, printre care şi Premiul pentru pictură al Bienalei de miniatură de la Timişoara | 2024.


Despre Ana Đapović, Prof. Ovidiu Justinianu remarca: „Debarasată de orice constrângere imediată, Ana Đapović se mișcă natural, dezinvolt și extrem de precis într-un spatiu estetic la care puțini artiști vizuali s-ar încumeta să acceadă, deoarece latura ,,materială” a artei și ,,materia primă” din care arta provine este adesori privită ca fiind doar un vehicul transportator al emoțiilor și al lucrurilor nespuse în cuvinte. Ana merge mult mai departe și metamorfozează elementele naturale, creează un spațiu propriu în care ne vorbește despre sine și despre lumea în care trăim: o lume contorsionată în care artistul pune ordine și o re-creează, ca într-un puzzle, după chipul și asemănarea sa, iar lucrările sale – de la cele miniaturale până la cele de mari dimensiuni, par că ne cheamă și vor să ne țină de mână într-un dans al contrastelor și al semnificațiilor pline de simboluri ascunse. Cu o compoziție impecabilă care surclasează culoarea în general, Ana Đapović ne oferă, mai întotdeauna, un moment revelator de mare expresivitate estetică, dar și posibiliatea de e privi lumea dincolo de aparențe.”


La cuvântul de deschidere, Mimo Obradov şi Ovidiu Justinianu au vorbit despre personalitatea şi opera Anei Đapović.

„Ana transformă natura în lucrări de expresie poetică, crează texturi plastice, cîmpuri largi cu o diversitate de linii valorice care mă duc cu gîndul la teoria liniilor de segmentaritate ale filozofului francez Gilles Deleuze. Pentru asta recurge la materiale naturale: ceara, cărbunele, lemnul și pastelul. Arta ei nu este statică, are ritm.
Se observă asta în ritmul liniei, al acumulării de culoarare. Linia e distribuită, i se atribuie un sens, deseori se întretaie și răzbate la răscrucea drumurilor între vechi și nou.
În ciuda aparențelor, care pot fi înșelătoare, la o privire superficială, datorită tonurilor mai închise, Ana desfășoară combinații coloristice sugestive, „încălzește” lucrarea prin diferite nuanțe de galben, de la galben pal, oranj, ocru, pînă la roșu, care le învăluie în efectul sonor al culorilor gri, cenușiu, verde și albastru, realizînd astfel contraste care impresionează. E căldura solului sub crustă.
În pictura ei recunosc și muzica. Ea călătorește însoțită de muzică, explorează, caută și găsește lumină în culori și tonuri nu tocmai deschise. Cu toate astea lucrările ei îmi par diurne, imagini relevate în lumina zilelor nordice.”
explică Mimo Obradov ele văzute în tablouri.
Expoziția ce cuprinde o suită de 27 de lucrări din colecția artistei, va rămâne pe simezele Galeriei Brăteanu situată în Timişoara pe Str. Lucian Blaga Nr. 8, până în data de 14 ianuarie 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Liderul PSD Timiș, Simonis, recunoaște, într-un dialog cu Ciolacu, cum i-au dat toți pesediștii voturi lui Simion | VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu a publicat vineri, pe contul său de TikTok, un dialog cu fostul președinte al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (actual șef al...

Noul centru pentru persoane adăpost din Timișoara le oferă un acoperiș desupra capului celor nevoiți să doarmă sub cerul liber

De curând, Primăria a deschis un nou centru pentru persoanele fără adăpost situat în zona Giroc, pe str. Martir Elena Nicoară nr. 5 (fosta...

Acces auto în zona Cetate

Citește și :