1.1 C
Timișoara
vineri 27 decembrie 2024

Refacere lucrari calamitate la acumularea Oravita, jud. Caras-Severin

Acumularea Oravita Mica

Una din lucrările de mare importanță realizată de Administrația Bazinală de Apă Banat ăn anul ce se încheie au fost cele de la acumulaea Oravița Mică.

Cuprinse în cadrul obiectivului de investiții „Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița, jud. Caraș-Severin – baraj Oravița Mică, regularizare aval”, lucrările de reabilitare a barajului și cele de amenajare a albiei râului Oravița în intravilanul orașului, derulate de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat, au început în 2019. În cazul barajului, cu 40 de ani mai târziu decât ar fi trebuit, spun specialiștii ABA Banat: „Încă din anii 80, barajul Oravița Mică, realizat în secolul al XVIII-lea, datorită duratei mari de funcționare, avea nevoie de o reabilitare complexă. Lipsa fondurilor necesare refacerii lucrărilor au impus amânarea repetată a reparațiilor capitale, care au început odată cu semnarea contractului de lucrări în noiembrie 2018. Barajul se afla într-o stare înaintată de degradare, care nu permitea funcționarea normală a acestuia, iar lacul de acumulare era colmatat în proporție de 92%”.

Șantierul la barajul Oravița Mică a fost deschis în primăvara anului 2019, durata de execuție inițială a lucrărilor fiind de 24 luni. „Durata a fost prelungită ulterior până în 2024 din cauza nealocării fondurilor și a stării de pandemie”, a precizat purtătorul de cuvânt al ABA Banat, Sorina Neaga. Potrivit datelor transmise într-un comunicat de presă, lucrările de reabilitare au constat în: refacerea paramentului amonte și aval, amenajarea corespunzătoare a descărcătorului de suprafață și a golirii de fund; realizarea unui disipator de energie la piciorul aval al descărcătorului de suprafață; consolidarea corpului barajului prin injecții cu lapte de ciment; instalarea unei aparaturi de măsură și control pentru a urmări în timp modul de funcționare a barajului. De asemenea, a fost realizată și decolmatarea cuvetei lacului de acumulare care acum asigură un volum de 43.000 metri cubi.

Lucrările de reabilitare au început în primăvara anului 2019 și au constat în:
refacerea paramentului amonte și aval;
amenajarea corespunzătoare a descărcătorului de suprafaţă şi a golirii de fund;
realizarea unui disipator de energie la piciorul aval al descărcătorului de suprafaţă;
consolidarea corpului barajului prin injecţii cu lapte de ciment;
instalarea unei aparaturi de măsură și control pentru a urmări în timp modul de funcționare a barajului;
decolmatarea cuvetei lacului de acumulare care acum asigură un volum de 43.000 de metri cubi.
recalibrare albie L = 2.973m
Valoare totala lucrarilor: 9 mil lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :