0.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Tradiții și obiceiuri străvechi de Crăciun! Ce nu este bine să facem în această zi

An de an, este sărbătorită Nașterea Domnului, în perioada 25 – 27 decembrie. De-a lungul timpului, tradițiile și obiceiurile de Crăciun s-au dezvoltat și au fost îmbogățite. Copiii așteaptă cu nerăbdare sosirea lui Moș Crăciun, un personaj cu barbă albă și îmbrăcat în roșu, care aduce cadouri pentru copiii cuminți. În apropierea Crăciunului, bradul de Crăciun este împodobit cu ornamente de diferite culori, creând o atmosferă festivă și plină de bucurie în casele oamenilor.

În timpul sărbătorilor de Crăciun, oamenii își transmit gândurile bune și urările de Crăciun celor dragi. Această tradiție presupune să trimiți mesaje și carduri de Crăciun pentru a transmite gândurile tale calde și urările sincere celor apropiați. Este o modalitate de a aduce zâmbete și bucurie în viețile celor dragi în perioada sărbătorilor.

Un alt obicei înrădăcinat în cultura românească este atârnarea unei crenguțe de vâsc în casă. Originea și semnificația vâscului provin din mai multe culturi. De exemplu, în mitologia nordică, se credea că vâscul reprezintă zeița dragostei, Friga, și că cuplurile care se sărută sub vâsc vor rămâne împreună toată viața. Conform tradiției creștin-ortodoxe, se spune că atunci când cineva pune o crenguță de vâsc în casă, va avea un an plin de belșug, fericire și pace în familie.

Un alt obicei deosebit este cel al tăierii unui măr pe jumătate în timpul Ajunului. Conform credinței, dacă mărul are viermi în interior, persoana care l-a tăiat va avea parte de boli în anul următor. Dacă mărul este putred, atunci aceasta poate semnifica moartea.

În dimineața de Crăciun, este recomandat să se mănânce pește la micul dejun, considerat un aliment sprinten. Masa de Crăciun este considerată una dintre cele mai importante mese ale anului și este de obicei formată din preparate tradiționale precum sarmale, cârnați, cozonac, plăcinte, piftie sau icre. Aceasta este ocazia de a petrece timp de calitate cu familia și de a sărbători într-un mod tradițional.

Acum pentru că am aflat ce trebuie să facem de Crăciun, trebuie să știm și ce este bine să nu facem, potrivit datinilor din popor.

În această zi NU:

  • se spală rufe
  • se împrumută bani sau obiecte
  • se mătură casa
  • se pun pantofi sub masă
  • se taie nimic cu foarfeca
  • nu se pleacă de casă flămând

Toate aceste datini au la bază credințe privind prosperitatea, succesul, sănăteatea ori norocul în următorul an.

Există și o listă cu „așa da”, mai precis ce este bine să facem, conform tradițiilor vechi în acestă zi de Crăciun.

Este bine să:

  • punem bani sub fața de masă
  • punem paie sau fân sub masa de Crăciun
  • așezăm o nucă și un fir de bisuioc în apa cu care ne spălăm pe față
  • să avem o haină nouă de purtat în această zi
  • dacă primim în casă musafiri de Crăciun, primul care pășește în casă trebuie să fie bărbatul
  • respectăm ordinea membrilor familiei la masă. Dacă în familie există o persoană care a decedat, nimeni nu trebuie să se așeze pe acel loc.
  • se mai spune și că trebuie să deschidem geamurile larg la miezul nopții, pentru a locuința să primească Binecuvântarea Maicii Domnului.

Toate aceste datini și obiceiuri din moși – strămoși sunt legate de prosperitate, sănătate, liniște, noroc în anul care vine. Cu toate acestea, multe dintre ele ar putea fi considerate învechite de noile generații.

O bună parte din acestea erau respectate probabil de bunicii sau străbunicii noștri.

Sursă: https://stirileprotv.ro

Foto: Știrile Pro TV


Redacția Banatul Azi vă urează Crăciun Fericit, dar și sărbători luminate, vouă, dar și celor dragi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

181 pacienți s-au prezentat în urgență în prima zi de Crăciun la Spitalul Județean Timișoara

În prima zi de Crăciun, Serviciul de Urgență al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a înregistrat o activitate intensă, specifică sărbătorilor...

Undă verde pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiect

Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul Programului Regional Vest. Patru...

Citește și :