Poliția Română, în primele 6 luni ale anului 2016, a constatat peste 300 de infracțiuni care au prejudiciat tezaurul național, a recuperat aproape 7.500 de bunuri culturale și a confiscat peste 100 de detectoare de metale.
Cele 323 de infracțiuni au constat în furturi de obiecte de patrimoniu ori de cult din situri arheologice, din biserici, mănăstiri și schituri, din locuințe și colecții particulare, din muzee sau colecții publice ori în fapte penale ce privesc monumente istorice ori zone de protecție ale acestora.
106 persoane care au adus atingere patrimoniului național cultural prin comiterea unor fapte de natură penală au fost cercetate de polițiști.
Din totalul infracțiunilor, cea mai mare parte (56%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcțiilor (Legea nr. 50/1991 republicată), 12,5% este reprezentată de furturi, dintre acestea 55% fiind furturi comise în dauna lăcașelor de cult.
În 6 luni, polițiștii de investigații criminale din toată țara au recuperat și reîntregit ”bogăția milenară a României” cu 7.446 de bunuri culturale mobile, dintre care 3.963 (aproximativ 53%) sunt bunuri arheologice și monede antice și medievale sustrase din siturile arheologice din România.
De asemenea, în urma acțiunilor zilnice și a controalelor tematice desfășurate de Poliția Română, au fost confiscate 103 detectoare de metale, dintre care 49 de la persoane juridice.
De asemenea, au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare 2.000 de tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații.
Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.