35
Expoziție de pictură, fotografie și multimedia
1 decembrie 2024-30 ianuarie 2025, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Piața Libertății Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată, prin fotografii, de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse: de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.
Deschisă pentru elevii Timișoarei chiar de Ziua României, în 1 Decembrie, expoziția este o producție comună, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și a Societății „Timișoara”. Ea se adresează atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.
Orar de vizitare a expoziției:
17 decembrie 2024-30 ianuarie 2025, orele 16:00-20:00, vizite ghidate pentru publicul larg
8-30 ianuarie 2025, orele 10:00-14:00, vizite ghidate pentru elevi (+12 ani), prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro
Vizitele programate for fi ghidate de mediatori, pentru a facilita înțelegerea, de către elevi, a intenției autorilor.
Deschiderea expoziției pentru publicul larg, pe 17 decembrie, va fi marcată, la ora 17:00, de o întâlnire cu Neculai Constantin Munteanu, în dialog cu jurnalista Brîndușa Armanca, pe tema „35. Încotro?”. Evenimentul se dorește a fi o discuție deschisă, despre direcții, dinamică și schimbări de paradigmă politică în anii scurși de la Revoluția din Decembrie 1989.
Neculai Constantin Munteanu este jurnalist și dizident anticomunist din România . Părăsește România în 1977, ca urmare a opoziției manifestate față de regimul comunist, și devine, în 1980, principala voce a postului Radio Europa Liberă din München.
Emisiunea „Actualitatea românească” a fost ascultată și apreciată, ani de-a rândul, de milioane de români. Din 2007, Munteanu găzduiește o emisiune la Radio Europa Liberă intitulată „Eu și câinele meu, Securitatea".
Revenit în țară, după o îndelungată absență, preia activitatea postului Radio Total, la îndemnul lui Cornel Nistorescu, ca Director de Programe. Succesul de audiență al postului, de la venirea lui Munteanu, îl face pe Nistorescu să afirme că „jurnalismul adevărat nu se învață la școală”.
Parteneri: Direcția de Cultura Timiș, Brigada 18 ISR „Decebal”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Școala Gimnazială 19 „Avram Iancu”
MARȘUL LIBERTĂȚII
Luni, 16 decembrie 2024, ora 18:00
Alături de partenerii noștri de la Druckeria, începând de la ora 17:00, pregătim, în Piața Victoriei, un moment emoționant, pentru a cinsti cum se cuvine trecerea Marșului Libertății prin centrul Timișoarei. Vor fi cu noi trupele timișorene Monokrom, Dincolo de Ziduri, precum și Arc of Time, din Lugoj.
ROCK FOR REVOLUTION
Vineri, 20 decembrie 2024, ora 19:00, Piața Victoriei
Revoluția din Decembrie 1989 a fost un moment de putere colectivă, iar 20 decembrie 1989 este ziua în care revoluția s-a mutat din stradă, în balconul Operei, unde Timișoara a fost declarată oraș liber de comunism. Suntem datori să ne amintim de Decembrie 1989 în fiecare zi… și comemorăm jertfa timișorenilor noștri în fiecare an, între 16 și 21 decembrie, când îi redepănăm povestea, prin acțiuni dedicate și prin concertul de muzică rock – Rock for Revolution.
Vor urca, pe scena din Piața Victoriei, pentru a ne aminti de Revoluția din Decembrie 1989, Doomsday Astronaut, Spitalul de Urgență, Marco Mendoza și Implant pentru Refuz.
Dacă Spitalul de Urgență, Marco Mendoza și Implant pentru Refuz sunt artiști rock deja vestiți în România, Doomsday Astronaut este o trupă tânără, mai puțin cunoscută, însă – conform publicației „Sibiu Independent”, „una dintre cele mai inovative trupe din scena locală de metal, dacă nu chiar cea mai îndrăzneață apariție de acest gen. Cu un sound ce îmbină, într-un mod cât se poate de personal, tehnicitatea specifică progressive metalului cu elemente dreamy de post-rock și pasaje antrenante de metalcore, formația sibiană și-a marcat deja locul în marea scenă a rockului românesc.
Aparițiile live sunt adevărate demonstrații de tehnică și pasiune pentru muzică, fapt care i-a făcut imediat remarcați, reușind astfel să urce pe scena celor mai importante festivaluri de la noi, și care i-a ajutat în drumul lor către succesul din Germania” – un valoros loc 4 la prestigiosul concurs Wacken Metal Battle.
„Performanța sibienilor este cu atât mai mare cu cât, în cei peste 20 de ani de când se desfășoară acest concurs, Doomsday Astronaut este singura trupă de metal instrumental care a urcat pe scena prestigiosului eveniment. Clasarea în sine, pe de altă parte, este și ea o performanță, ținând cont că reprezintă una dintre cele mai bune din istoria participărilor românești all time.”, afirmă același jurnal sibian.
Componență trupă:
Waqas Ahmed – Lead guitar/ Rhythm guitar
Marius Stremtan – Rhythm guitar / Lead guitar
Andy Dragomir – Bass
Victor Bodea – Drums
PARTENERI
Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989, Asociația A.L.T.A.R. – 1989, Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate în Revoluția din Decembrie 1989”, Asociația „Memorialul Revoluției 16- 22 Decembrie 1989”, Frontul Democratic Român, Asociația Revoluționară „Frăție, Egalitate, Colaborare, Cooperare”, Asociația „Victoria”, a Luptătorilor în Revoluția din Timișoara, Forumul Revoluției din Decembrie 1989, Asociația „Revoluția 1989 Timișoara”, Asociația pentru Recunoașterea Meritului Revoluționarilor, Asociația „16 Decembrie 1989”, Asociația Luptătorilor din Revoluția Anticomunistă, Asociația 16-22 decembrie 1989, Asociația Laurii Victoriei Revoluției din Decembrie 1989
PARTENERI MEDIA: TVR Timișoara, Radio Timişoara