Mircea Diaconu, fost actor, dar și om politic, s-a stins din viață. Acesta suferea de cancer de colon. Actorul urma să împlinească 75 de ani în Ajunul Crăciunului. Anunțul decesului său a fost dat de soția sa.
După o carieră uriașă în teatru și film, Mircea Diaconu a intrat și pe scena politică, fiind ales senator și deputat. Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, iar înmormântarea va avea loc marți.
Mircea Diaconu, născut pe 24 decembrie 1949 în Vlădești, Argeș, și-a început cariera în actorie în 1970, la teatrul Bulandra. A absolvit liceul din Câmpulung și al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. În anul II de facultate, acesta a devenit a fost membru de partid în PCR, silit fiind în urma notelor sale mari. Cu toate acestea, el a rămas membru de partid până în 1989. Cu toate că era membru de partid, Diaconu a instigat la grevă și proteste studențești, în 21 decembrie, 1989.
În 1980, Diaconu s-a însurat cu Diana Lupescu, actriță de profesie, și împreună au făcut doi copii. A jucat în numeroase filme, printre care Filantropica, Kino Caravan, Piciu și Operațiunea Autobuzul.
După Revoluție a devenit liber profesionist și a fost medaliat cu Ordinul Național de Merit de către președintele țărănist Emil Constantinescu. Mircea Diaconu a activat ca profesor universitar. Din2004 pânâ în 2011, a fost directorul teatrului Nottara. Și-a început cariera politică în 2008, ca membru PNL și a fost ales senator. În mai 2012, a fost ministrul Culturii în guvernul condus de Victor Ponta. În 2014, a candidat independent la alegerile suplimentare.
În 2019, a fost candidatul prezidențial comun al partidelor liberal-sociale ALDE și PRO România, cu sloganul „Un Om”. La interviul din podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, Mircea Diaconu a dezvăluit că participarea sa la alegerile din 2019 a fost un „accident”. El și-a anunțat candidatura la Ateneul Român, la o conferință de presă, sugerând că ar putea candida independent.
Actorul a subliniat că fiecare dintre noi este, în esență, un actor, fie că alegem sau nu această profesie. El a exemplificat acest lucru prin analogia cu un băiat îndrăgostit care se pregătește să își invite iubita la film și apoi să îi declare sentimentele într-un parc.
Sursă: https://stirileprotv.ro