În această perioadă plină de confuzii când tot sistemul politic românesc este bulversat, o bună parte din partide au căzut la un consens referitor la candidatura la președinție.
Președintele interimar al filalei PNL Timișoara, deputatul Marilen Pirtea a dat joi la amiază un comunicat în care exprimă hotărârea de miercuri seară a forului de conducere național al liberalilor de a o susține în turul al doilea al scrutinului prezidențial pe candidata USR Elena Lasconi. Mai mult decât atât pe plan local liberalii deja colaborează cu USR în vederea unor acțiuni concrete de sprijin politic.
„Aseară, la ora 20, Partidul Național Liberal a avut o ședință a Biroului Național Permanent, în care s-a luat decizia fermă de susținere în turul al doilea la alegerile prezidențiale a doamnei Elena Lasconi. Tot ieri, așa cum bine știm, a fost semnată o alianță guvernamentală și de susținere în alegeri a candidatului pro european și transatlantic, doamna Lasconi, formată din PNL, PSD, USR și UDMR. Iată că partidele, care dețin 65% din Parlamentul României, pro-europene, au înțeles responsabilitatea pe care o au în fața acestui moment de a aduce România înspre est, spre Rusia sau a o păstra în continuare pe traiectul transatlantic și european. Dincolo de orgoliile, diferențele doctrinare și ADN-urile politice a celor patru partide a predominat și a fost prioritară de fapt această gândire pentru țară de a nu duce România cu mulți mulți ani în urmă. Astfel, la alegerile de duminică, filiala PNL Timiș va susține cu tărie pe doamna Lasconi la alegerile prezidențiale, lucru care va fi făcut atât la nivelul Timișoarei, cât la nivelul primăriilor și a tuturor organizațiilor locale PNL din Timiș. Deja colaborăm cu membrii USR din Timișoara pe diferite evenimente punctuale pe care aceștia doresc să le organizeze”, a detaliat președintele Marilen Pirtea.
După care a argumentat hotărârea luată prin situația creată prin accederea în turul al doilea al alegerilor a candidatului independent Călin Georgescu asupra căruia planează o serie lungă de suspiciuni. Chiar și fragila stabilitate economică a țării a început să se clatine după alegerile din primul tur.
„După primul tur deja am văzut o involuție a indicatorilor bursieri, ceea ce este un semnal de alarmă pentru dezvoltarea economică a țării, pentru investitorii străini, pentru antreprenorii din România și toate acestea duc la un rating de țară mai scăzut, ceea ce implică din punct de vedere economic costuri de împrumut mai mari pentru România, lipsă de siguranță, de predictibilitate, plecarea investitorilor străini, reticență a altora care doresc să vină să investească, costuri mai mari în ceea ce privește nivelul de trai, piața muncii se blochează și se generează disponibilizări a locurilor de muncă. O recesiune la nivelul Uniunii Europene se constată pentru perioada următoare, dacă aceasta va fi accelerată și potențată prin instabilitatea României. Cu un președinte pro-rus , poporul va fi cel care va avea de suferit. Am înțeles nevoia de schimbare generată de votul de la 1 decembrie și din 24 noiembrie, dar schimbarea nu trebuie făcută cu orice preț și o schimbare în bine, nu în rău”, a mai adăugat Pirtea.
Alegerea unui președinte cu vederi evident pro-estice și nedemocratice ar avea consecințe deosebit de grave pentru viitorul țării mai cu seamă în planul relațiilor internaționale. Și cum deputaul Pirtea nu se poate dezbrăca de haina de dascăl universitar a făcut referiri și la efectele în educația viitoarelor generații ce astfel ar putea fi lipsite de contactele academice cu alte state.
„Pentru România nu pot să nu amintesc de pericole educaționale, pentru că până la urmă piața muncii și piața educației sunt cele mai globalizate în momentul acesta, cu o dinamică foarte mare, iar accesul tinerilor la experiențe educaționale internaționale europene și transatlantice va fi cu siguranță grefată de o astfel de prezență ca președinte al României a domnului Călin Georgescu. Apropierea de Rusia ar bloca aceste oportunități educaționale pentru tinerii studenți. 21 de universități din România fac parte din aceste alianțe europene finanțate de Comisia Europeană, în care mobilitatea studenților și a cadrelor didactice este extrem de importantă. Fac apel pe această cale, la societatea civilă atât din Timișoara, cât din toate părțile țării să înțeleagă pericolul prin care România trece și la care este expusă. De asemenea, fac apel la românii din diaspora care înțeleg cel mai bine ce înseamnă o viață europeană pentru că au plecat nu pentru că a fost bine România, ci pentru mai bine, acolo unde au mers, n-au decis să meargă spre Moscova sau spre alte zone, ci s-au dus spre zona europeană și spre vestul Europei găsindu-și satisfacția și materială în primul rând, dar și a modului de trai”, a explicat profesorul Pirtea.
Ca urmare a acestor elemente de politică națională cu referiri și la ce se întâmplă peste hotare singura opțiune sănătoasă, în opinia președintelui liberalilor timișoreni, este un vot masiv pentru Elena Lasconi.