6.1 C
Timișoara
vineri 29 noiembrie 2024

FOTO – VIDEO | Comunismul și cioburile sale, 45 de ani cu bune și cu rele în România. O culegere de momente – cheie și curiozități ale epocii

Joi, 28 noiembrie, a fost lansată cartea „Comunismul și cioburile sale, 45 de ani cu bune și cu rele în România”. Lansarea volumului s-a petrecut în Sala Muntifuncțională a Consiliului Județean Timiș. 

În cadrul lansării de carte a vorbit jurnalista bănățeană Brîndușa Armanca. Ea a fost și cea care a făcut prezentarea volumului, amintind unele dintre cele mai interesate și totodată dureroase ale epocii comunismului.

În cadrul lansării câteva cuvinte au mai spus și Rado Gino, președintele Asociației Memorialul Revoluției, publicistul timișorean Dinu Barbu și, bineînțeles, Kovacs Zoltan, autorul volumului.

În urma unor discuții cu mai mulți tineri, Zoltan Kovaci și-a dat seama că aceștia se împart în două categorii: cei care aud lucruri bune de la părinți și cred că perioada comunistă a fost una bună și cei care aud lucruri rele și consideră că perioada comunistă a fost una rea.

„Este greu de explicat că nu există alb și nu există negru, trebuie să vezi ambele părți, momentul conjuncturii politicii internaționale, deci lucrurile nu sunt așa simple. M-am gândit că este nevoie de o carte fără pretenții academice”, a spus Zoltan Kovacs, autorul cărții.

Ideea sa a fost să scrie interesantă de citit pentru oricine, care surprinde viața din acea perioadă.

„Flesh-urile acestea prezintă istoria comunismului pe scurt, încă din 1944, dar și momentele principale care au dus la instaurarea acestui regim, dezvoltarea acestui regim, dar și sfârșitul său. Am încercat să dau o radiografie a celor 45 de ani, iar cartea include colectivizarea, naționalizarea, legile care au distrus familii întregi de copii, precum legea avortului, interzicerea divorțului, legea interzicerii homosexualității, interdicția de a părăsi țara… Toate aceste momente trăite de generația mea”, a declarat Zoltan Kovacs. 

Cu prilejul lansării au fost depănate și amintiri mai plăcute sau mai puțin plăcute de la acea perioadă, iar momentele de atunci au fost comparate cu cele din prezent, invitații subliind în cadrul discursurilor acestora, diferențele traiului, dar și ale stilului din acea perioadă și din prezent.

„Deși am selectat cioburile comunismului despre care intenționez să vorbesc, care conține și momente mai bune, pot să spun că această care nu are urme de nostalgie. Lucrurile sunt atât de obiectiv scrise aici în carte încât tonul lucrării nu este unul nici de condamnare, dar nici de nostalgie. (…)”, a declarat jurnalista bănățeană Brîndușa Armanca.

O culegere de elemente cheie ale epocii

Volumul reprezintă o privire spre trecut cu detalii amănunțite, dar și imagini rare din vremurile de atunci. Surprinde atent atât modul în care arăta viața soților Ceaușescu, cea a românilor de rând, dar și momentele cheie din politica internațională în care a fost implicată România în acele vremuri, dar și cele mai însemnate evenimente din România ale Epocii.

Scopul volumului este acela de a-i face pe tineri să învețe despre comunism, prin intermediul unei culegeri care relatează momentele din acea perioadă, într-un mod neutru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :