6.2 C
Timișoara
miercuri 27 noiembrie 2024

FOTO – VIDEO | Pulsul societății: Victoria lui Călin Georgescu din primul tur, un «duș rece» pentru clasa politică


Revoluție (conservatoare)? sic! Un Gică Contra față de sistemul politic actual sau, cum ar spune I.L Caragiale, „Cănuță, om sucit”


 

Rezultatul aproape ireal al lui Călin Georgescu, a divizat societatea în două. Alegerile au creat foarte multă vâlvă, fiind un subiect dezbătut acasă în familie, în autobuz, pe stradă, cât și în mediul online.

Rețele sociale au devenit un mijloc de propagandă, pe care unele partide politice îl folosesc, pentru a propaga mesaje scurte și țintite ușor asimilate de public, care devine tot mai puțin interesat să caute și să cerceteze. Rezultatul de la alegeri este cel al unui electorat care votează, dar în mod paradoxal, este sătul de toată clasa politică de până acum, iar pentru politicieni, rezultatele lui Georgescu în capanie reprezintă „un duș rece”, cum au numit-o colegii de brealsă, o cruntă trezire la realitate.

„Aici există o disjuncție dintre partidele politice care devin din ce în ce mai mature, fiindcă partidele au fost principalii jucători, nu candidații. Nu ne mai trebuie personalități stridente, care să tragă partidele după ele, ci acestea dau dovadă de o maturitate. În mod evident, unii candidați puteau fi mai bine aleși, dar în același timp, valorile acestea conservatoare care animă o mare parte a societății românești, au mers înspre Georgescu și ei au simțit că aleg o personalitate proeminentă. Cu toate acestea, maturizarea politică a partidelor nu a fost sesizată de electorat, iar partidele au fost taxate în urma eșecurilor percepute sau reale ale candidaților care le-au reprezentat”, a precizat pentru Banatul Azi Emanuel Copilaș, politolog, conferențiar și coordonator de lucrări de Doctorat la Universitatea de Vest din Timișoara.

Victoria lui Călin Georgescu reprezintă o răscoală conservatoare a poporului român, poate un eșec al Democrației din ultimii 20 de ani. Totodată, victoria lui Călin Georgescu se trage și din cauza lipsei de înțelegere a economiei internaționale și a faptului că e aproape imposibil ca în contextul actual România să devină un stat suveran, autosuficient.

Situația politică actuală are multitudine de cauze sociale, care țin de profilul alegătorilor, valorile morale ale acestora, dar și nivelul de înțelegere. Un eșec din partea partidelor politice este reprezentat de comunicarea deficitară cu alegătorii, folosirea unor noțiuni precum Educație sau Sănătate, în contextul în care aceste domenii sunt la pământ.

Un alt factor este educația… după cum știm, programul România Educată inițiat de președintele Iohannis a dat chix. Avem mulți tineri, dar și adulți pentru care valorile conservatoare, sau tradiționale, legate de mindfulness, apropierea de natură, mâncatul sănătos sunt importante, ori cam asta propovăduiește și Călin Georgescu. Este până, la urmă, un vot de blam acordat întregii clasei politice, dar nu este neapărat un vot antisistem, deși pare a fi! Pe față, acest Călin Georgescu pare cel mai antisistem candidat, dar dacă ne uităm la ce propune el, o revitalizare a micii agriculturi, valorile Ortodoxiei, ale tradiției, ale familiei. Toate aceste valori nu sunt deloc anti-sistemice, ci doar o formă de liberalism mult mai etapizat și controlat de stat și mult mai încastrat în valorile conservatoare tradiționale”, consideră politologul Emanuel Copilaș, conferențiar și coordonator de lucrări de Doctorat la Universitatea de Vest din Timișoara. 

Politologul Emanuel Copilaș oferă o incursiune amplă în situație, atât perspectivă politică, cât și socială. Abordarea sa „la cald” asupra evenimentelor fierbinți din această perioadă, dar și atmosfera din agorei care devine tot mai greu de suportat pe zi ce trece, o vedeți într-un reportaj dintr-o Timișoara care vuiește.


*****Varianta vastă, amănunțită care cuprinde cauzele, contextul și urmările Prezidențialelor de duminică, citiți în prima pagină a ziarului Banarul Azi, nr 391, care apare vineri, 30 noiembrie 2024, înainte de alegerile Parlamentare!


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :