4.1 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Cum a apărut Călin Georgescu în imaginarul politic românesc. Biografia sa neretușată

Călin Georgescu, un inginer agronom în vârstă de 62 de ani, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit informațiilor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Luni la ora 9:00, el adunase 2.200.000 de voturi, cu 350.000 mai mult decât al doilea clasat, Elena Lasconi.

Călin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962 la București. A absolvit Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și are un doctorat în pedologie (știința care studiază compoziția solului).

A urmat cursuri postuniversitare în securitate și apărare națională la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.

În campania actuală pentru prezidențiale, Georgescu a folosit intensiv platforma TikTok pentru a-și face cunoscute ideile. A câștigat astfel rapid în popularitate.

Direcția politică

Călin Georgescu a fost asociat cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid care i-a menționat de mai multe ori numele ca propunere pentru funcția de prim-ministru.

A fost inclusiv președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor, dar ulterior s-a distanțat de partid și l-a acuzat pe liderul George Simion de legături cu PSD.

Georgescu este unul dintre cei mai categorici promotori ai mesajelor anti-occidentale în România, mesaje utile Moscovei lui Vladimir Putin.

„La o simplă căutare pe Sputnik, ziarul de propagandă al Moscovei, vedem numeroase articole în care Călin Georgescu este elogiat. Dacă te laudă Sputnik, nu este de bine.

Mai mult, acesta i-a elogiat pe şeful legionar Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, şi pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România”, declara profesorul Florin Zeru, de la Școala Națională de Studii Politice, într-un articol al Europei Libere din 2022.

Apologia celor două figuri istorice controversate, precum Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, a fost făcută imediat după ce fusese desemnat președinte de onoare al AUR, la începutul anului 2022.

Cei doi erau descriși ca „eroi” de către Georgescu: „Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”.

Din această cauză, pe numele său a fost deschis un dosar penal. Acuzațiile Parchetului General sunt: promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid şi crime de război, precum şi promovarea de idei, concepţii şi doctrine fasciste şi legionare.

De asemenea, într-un interviu pentru culturaroman.ro, din februarie 2021, Georgescu susținea că „UE a fost și este un proiect eșuat, o cacealma întinsă societăților captive”.

Carieră profesională

Călin Georgescu a fost consilier al ministrului Mediului și secretar general în acest minister între 1997-1998.

A lucrat timp de 17 ani la Organizația Națiunilor Unite în domeniul conservării mediului.

De asemenea, Călin Georgescu a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă și a coordonat elaborarea strategiilor naționale de dezvoltare durabilă din 1999 și 2008.

Sursa: romania.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :