13 C
Timișoara
miercuri 20 noiembrie 2024

Expoziția solo BLOOM a artistului Sorin Scurtulescu la META Spațiu

În cadrul expoziției, Sorin Scurtulescu explorează natura multidimensională a florilor, printr-o reprezentare fluidă și o reconfigurare sensibilă, în care florile sunt smulse din registrul convențional și suspendate într-un proces de dizolvare și devenire continuă. Artistul surprinde florile într-un moment de imobilitate meditativă, invitând privitorul să exploreze geometria fragilă a acestora și prezența copleșitoare a texturii.

Deși picturile florale au fost considerate, în mod tradițional, frivole și lipsite de greutate conceptuală, practica artistului Sorin Scurtulescu dovedește că ”decorativul” nu este lipsit de concept și că plăcerea nu exclude intelectul. Scurtulescu folosește materialitatea picturală pentru a redimensiona percepția asupra florilor, apelând la un impasto dens și la o tratare atât brutală, cât și delicată a suprafețelor. Jucându-se cu monumentalitatea și arhitectura florilor, artistul creează o dinamică subtilă între prezența și absența peisajului, dezvăluind o tensiune creatoare. Fiecare lucrare devine o forță vie care pune în scenă o discuție mai amplă despre pictură și putere, despre limbaj și semnificație, prin decontextualizarea și denaturalizarea florilor. ”Decorativul” se transformă astfel într-un instrument de explorare a forței imaginii și a stratificării conceptuale prin materialitatea difuză și suprapunerile moi, aproape viscerale, de culoare, aducând în prim plan sensibilitatea crudă a florilor.


Expoziția Bloom a artistului Sorin Scurtulescu, curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți, este o continuare firească a preocupărilor grupului SIGMA pentru studiul naturii. Scurtulescu s-a format la școala cunoscutului membru SIGMA, Constantin Flondor, și a fondat grupul NOIMA care continuă să reconstituie unele dintre performance-urile și cercetările grupului istoric timișorean, dar care este și o platformă pentru artistul Sorin Scurtulescu pentru a-și exprima propriile lui viziuni și experimente artistice. Experimentul este, de fapt, o parte esențială a acestei expoziții. Artistul explorează diverse tehnici, materiale și abordări pentru a aduce în prim-plan conexiunea dintre studiul luminii și al naturii, în special al florilor.

Dincolo de semnificațiile personale, culturale sau religioase pe care florile le-au căpătat de-a lungul timpului, Sorin Scurtulescu creează spații pentru introspecție și descoperire, în care fiecare detaliu este, în același timp, ascuns și dezvăluit. Florile lui Scurtulescu sunt crude, texturale și vii, invitând privitorii să confrunte dualitatea naturii – atât estetică, cât și tulburătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Condiția și rolul traducătorului, în dezbatere la UPT

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit marți, 19 noiembrie 2024, un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”,...

O tânără de 16 ani din Timiș este de negăsit de 10 zile

O minoră de 16 ani din Bărăteaz a fost dată dispărută după de ca plecat de acasă în noaptea de 10 noiembrie, la puțin...

Citește și :