La doar 60 de kilometri de Timișoara, va putea fi vizitată expoziția „SOLDAȚII DE TERACOTĂ – ARMATA NEMURITOARE A PRIMULUI ÎMPĂRAT CHINEZ”, care se va deschide în curând și va găzduită de Complexul Muzeal Arad.
Este vorba despre replici 1:1 ale unor statui, create special după matrițele luate de la statuetele originale. Ba mai mult, organizatorii expoziției susțin că lutul din care sunt făcute replicile ar proveni chiar din apropierea mausoleului împăratului chinez Qin Shi Huang.
Mausoleul lui Qin Shi Huang, unde se află peste 50.000 de relicve istorice, statui în mărime naturală realizate din teracotă care curpind statuiete ale unor războinici reralizate din argilă, dar și cai. Statuetele sunt în mărime naturală, iar mausoleul este o formă de artă funerară despre care se credea că îl va proteja pe împărat în viața sa de apoi.
Mausoleul împăratului chinez datează din secolul 3 î.Hr și a fost descoperit de băștinași în anii ’70. Mausoleul a intrat în patrimoniul UNESCO.
Despre expoziția din România
Itinerată pentru prima oară în România, expoziția deschisă la Arad de către Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, în colaborare cu Móra Ferenc Múzeum.
Szeged (Ungaria), prezintă replici fidele – ca mărime, formă și detalii – ale unor statui originale din Armata de teracotă, descoperită în apropierea mormântului primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang (259 î.Hr. – 210 î.Hr.).
Matrițele de silicon folosite pentru realizarea statuilor expoziției au fost preluate de la artefactele originale, iar obiectele au fost create din lut găsit în zona sitului, folosind metodele originale și cu ajutorul meșterilor locali.
Expoziția internațională „SOLDAȚII DE TERACOTĂ – ARMATA NEMURITOARE A PRIMULUI ÎMPĂRAT CHINEZ” va fi deschisă la Arad până în primăvara anului viitor, fiind găzduită în spațiul expozițional al Complexului Muzeal Arad din Palatul Cultural (intrarea dinspre Piața George Enescu).
Deschiderea expoziției la avea loc vineri, 15 noiembrie, iar expoziția se va putea vizita până în aprilie 2025.
Program: Marți – Duminică, orele 9:00 – 17:00. Intrarea este gratuită.