2.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Viitorul universităților europene în discuție la Universitatea de Vest

La Universitatea de Vest din Timișoara s-a dezbîtut viitorul universităților europene în cadrul a două evenimente unice în România și importante pentru România, ce au reunit peste 200 de personalități din țară și din străinătate.

Astfel, Universitatea de Vest din Timișoara a organizat un eveniment unic în România și poate în Europa, conferința „Diplomația Academică în Contextul Alianțelor de Universități Europene”. Evenimentul face parte din acțiunile UVT orientate spre de a maximiza oportunitățile oferite de inițiativa „Universități Europene” și impactul la nivel național al participării a 21 de instituții de învățământ superior din România la acest demers al Comisiei Europene. Amintim pe această cale că la inițiativa Comisiei Europene au fost selectate între 2019 și 2024 un număr de 64 de alianțe transnaționale de universități, reprezentând aproximativ 10% dintre instituțiile de învățământ superior din Europa, pentru a dezvolta și testa noi abordări ale proceselor educaționale și de cercetare, din perspectivă internațională. Scopul acestui demers este de a iniția un proces amplu de tansformarea șî dezvoltare a universităților viitorului în Europa, acele universități europene competitive la nivel global și ancorate în nevoile și realitățile socio-economice ale regiunilor pe care le reprezintă.

Membră a alianței de universități europene UNITA, încă din 2020, UVT a inițiat o rețea de universități din România membre ale unor alianțe europene, RO European Universities, cu scopul de a potența valoarea adăugată adusă de participarea universităților din țară la inițiativa mai sus menționată, de data aceasta orientată la nivel intern. Anual, această rețea contribuie direct la dialogul național privind dezvoltarea de legislație și politici publice în învățământul superior în baza modelelor pe care le dezvoltă și practică în alianțele din care fac parte membri săi. Fie că e vorba despre transformarea programelor de studii înspre o abordare flexibilă și internațională a predării și învățării, ori de conectarea proiectelor de cercetare la nevoile socio-economice regionale, universitățile membre ale unor alianțe europene sunt la acest moment deschizătoare de drumuri și sunt recunoscute de Comisia Europeană pentru acțiunile lor.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „A fi parte dintr-o astfel de alianță de universități, selectată de Comisia Europeană pentru a creiona viitorul învățământului superior european, vine cu o serie de oportunități pe care putem și trebuie să le transferăm cât mai puternic și înspre România. Pentru anul acesta am considerat oportună aducerea pe agenda publică din România a temei Diplomației Academice în contextul în care avem 21 de universități membre în alianțe europene, reprezentând aproximativ 67% dintr studenții din România. Avem acum un potențial enorm de a promova învățământul românesc în străinătate, pe de o parte, și de a ne conecta la Diaspora, îndeosebi la Diaspora academică, pe de altă parte. În ambele cazuri acțiunile noastre pot contribui la dezvoltarea și transformarea sistemului de învățământ superior din România, îl pot conecta mai bine la obiectivele europene din domeniu, îl pot apropia de nevoile socio-economice și corela cu interesele curente ale tinerilor, îl pot face mai competitiv la nivel global. Mă bucur că atât Ministerul Afacerilor Externe, cât și Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Agenției Naționale ERASMUS, ai ARACIS și UEFISCDI, dar și șapte ambasadori români în străinătate au considerat oportun să ni se alăture la Timișoara în vederea dezvoltării unei viziuni de țară privind maximizarea oportunităților oferite de prezența noastră în alianțele de universități europene. Acest lucru subliniază recunoașterea potențialului transformator pe care îl avem pentru România.”

Evenimentul ce a avut loc la Timișoara a abordat subiectul colaborării dintre mediul universitar și mediul diplomatic în vederea dezvoltării unei viziuni privind reprezentarea țării noastre la nivel international și reconectarea la Diaspora prin prisma prezenței a 21 de universități din România în alianțe de universități europene. Schimbul de idei privind aceste colaborări a fost unul intens și foarte productiv, toate părțile interesate ce au participat la dialog agreând că ne aflăm într-un moment crucial pentru a genera schimbare și a fi mai aproape de nevoile studenților noștri, cetățeni români și europeni deopotrivă. Acesta a continuat cu un workshop privind Diploma Europeană, subliniind importanța alinierii sistemelor de învățământ din Europa pentru a putea dezvolta programele de studii ale viitorului, ale căror absolvenți vor primi o astfel de diplomă, pe care o vor putea utiliza oriunde în Uniunea Europeană. Universitatea de Vest din Timișoara deja a făcut pași semnificativi în această direcție și se pregătește pentru a atinge acest obiectiv în cel mai scurt timp, spre beneficiul studenților noștri.

Ținând cont de rolul asumat de UVT la nivel național privind tematica alianțelor de universități europene, conținutul evenimentului Diplomația Academică în contextul Alianțelor de Universități Europene este completat în mod natural în aceste zile de găzduirea în paralel în premieră în România a reuniunii anuale a studenților reprezentanți ai celor 64 de astfel de alianțe. Acest al doilea eveniment este co-organizat de UVT împreună cu European Students Union și cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și reunește în aceste zile la Timișoara 130 de studenți din toate statele europene. Aceștia dezbat la Timisoara rolul lor în transformările sistemice pe care le generează alianțele europene și contribuția pe care o pot oferi în procesul de creionare a viitorului învățământului superior european.

Alte subiecte :

Misiunea economică a CCIA Timiș în Canada și SUA, continuare de succes a internaționalizării afacerilor românești

În perioada 04 - 15 noiembrie a.c., CCIA Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Montréal și New York, dedicată întăririi relațiilor comerciale...

Unul dintre cei mai cunoscuți soliști rock din România va cânta printre îngeri…

Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică ușoară și pop-rock din România, s-a stins din viață. Gabi Cotabiță s-a dus printre...

Citește și :