14.3 C
Timișoara
joi 31 octombrie 2024

VIDEO | Sindicatele de presă din București au ieșit la protest și amenință că vor intra în grevă. Care sunt cerințele lor?

Câțiva dintre jurnaliștii de radio de la București, au protestat în fața sediului Societății Române de Radio. Aceștia își doresc salarii mai mari, dar și renegocierea Contractului Colectiv de Muncă.

Lor li s-au alăturat jurnaliști Agerpress, jurnaliști TVR, Societatea Română de Televiziune, Agenția Națională de Presă AGERPRES, precum și din federațiile afiliate la Confederația CNSLR-Frăția.

Protestul au fost inițiat de Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu organizațiile afiliate cu membri în Societatea Română de Radiodifuziune – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR.

Jurnaliștii de radio cer salarii la fel de mari precum cele din televiziune, dar și drepturi în cazul concedierilor în masă.


Iată ce au transmis reprezentații MediaSind
„Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind constată că împărțirea unilaterală, fără nicio minimă consultare, a sumei alocate la rectificare, nu reprezintă decât un pas timid în direcția stingerii conflictului colectiv de muncă. În continuare există discrepanțe importante între drepturile salariale pe care le primesc colegii din Societatea Română de Televiziune și Radio România, pe de o parte, precum și discrepanțe nerușinate între personalul de conducere și cel de execuție din SRR.
Aceste discrepanțe nu pot fi îndreptate decât prin majorarea indicilor salariali din anexa la CCM, document care, din cauza refuzului la dialog a conducerii SRR, nu se poate încheia. Totodată, angajații SRR au nevoie de protecție socială, plan de carieră, protecție în caz de comasări, concedieri, drepturi care nu se regăsesc în alte documente interne și care pot fi modificate, oricând, unilateral, de către conducerea SRR, așa cum se întâmplă în prezent în cazul Regulamentului Intern.

Reprezentanții sindicaliștilor amenință SRR cu greva. Dacă nu vor exista negocieri, sindicatele vor face o grevă de o zi sâmbătă, 5 noiembrie.

Greva ar putea fi nelegală…

Ea trebuie autorizată de conducerea SRR, iar toți membrii care doresc să facă grevă trebuie să se înscrie cu nume și prenume. Dacă aceștia nu anunță conducerea despre apartenența lor la grevă și nu este autorizată dorința lor de a se implica în demers, ei riscă să fie cercetați disciplinar și există o problemă de nelegalitate dacă greva nu este autorizată de conducerea SRR.

Cu toate acestea, membrii Media Sind și celelalte sindicate implicate spun că acțiunile de grevă sunt legale, fiind protejate de prevederile Constituției României, cele cuprinse în legea Dialogului Social, Codul Muncii, dar și convenția OIM, dar și directivele europene din domeniul negocierilor colective.

Acțiunea grevei a fost respinsă în istanță de Tribunalul București pentru că nu s-au strâns suficiente semnături din partea angajaților SRR. Au semnat sub 300 de angajați dintr-un total de aproximativ 1.800 de salariați.

Cu toate acestea, sindicaliștii susțin că Tribunalul București a luat decizia de a pronunța greva ca fiind nelegală fără să țină cont de opiniile formulate de asistenții judiciari.

„Intenția administrației Societății Române de Radiodifuziune de a bloca declanșarea grevei generale programate pentru data de 5 noiembrie 2024 a primit astăzi, 31 octombrie 2024, un sprijin consistent din partea Tribunalului București.  În ciuda opiniilor separate formulate de asistenții judiciari, judecătoarea TMB a admis cererea SRR pentru a declara nelegalitatea grevei din 5 noiembrie 2024”, susțin reprezentanții MediaSind.

Sindicaliștii amână greva până când vor obține suficiente semnături din partea salariaților SRR.


La conducerea Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune se află Răzvan Ioan Dincă, care este membru PSD

Acesta a fost în trecut directorul Operei Naționale din București. El a fost cercetat în trecut pentru abuz în serviciu și fals în declarații. El a fost acuzat de procurori că a încheiat, în perioada 2013 – 2014 mai multe convenții civile nelegale, fapt care a dus la crearea unui prejudiciu de 43.000 de lei.

El a mai fost acuzat de procurori că ar fi plătit o societate de prestare servicii cu suma de 150.000 de lei, cumpărând în mod nelegal servicii prestate de acea societate, potrivit PressHub.

Pentru acuzații, el a fost condamnat la 6 de înschisoare cu executare în anul 2015. Alături de alți inculpați din dosar, acesta a contestat decizia, iar 3 ani mai târziu, în 2018 a fost achitat, sentința penală fiind desființată.

Sursă: https://www.presshub.ro

Imagine: Fair Media Sind

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoara Food Summit 2024

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) găzduiește cea de-a III-a ediții a Timișoara Food Summit 2024, care are loc până...

S-a hotărât, într-un final, firma care se va ocupa de construcția Variantei de Ocolire Timișoara Vest

Firma câștigătoare a lucrărilor pentru viitoarea Variantă de Ocolire Timișoara Vest a fost desemnată, a anunțat ministrul Sorin Grindeanu.  Licitația ar fi trebuit să se...

Citește și :