11.7 C
Timișoara
vineri 1 noiembrie 2024

Andreea Raicu: „Este nevoie de educație pentru sănătate în școli” VIDEO

România are nevoie de educație sexuală în școli. Contrar preconcepțiilor populației generale, educația sexuală are rolul de a-i învăța pe tineri despre chestiunile intime care apar în adolescență: cum funcționează sistemul reproducător, menstruația, ce înseamnă masturbarea sau alte curiozități care apar în rândul adolescenților de la o anumită vârstă.

Există cazuri tinerii își încep viața sexuală fără să cunoască multe detalii. Dintr-un total de mămici sub 15 ani la nivel european, aproape jumătate dintre acestea sunt din România, potrivit raportului de studiu inițiat de Organizația Salvați Copiii.

Organizația Salvați Copiii a derulat o serie de campanii de informare în școlile din țară pentru a-i informa pe tineri despre chestiunile intime.

Tinerii au deschiși spre a învăța despre viața sexuală, au arătat curiozitate, însă s-a văzut faptul că viața sexuală era un subiect ușor jenant pentru ei și că nu cunoșteau foarte multe detalii despre ce presupune sistemul reproducător. Părinții nu vorbesc cu ei despre aceste detalii, tinerii sunt prea jenați să înceapă ei înșiși o discuție alături de părinții lor, așadar se rezumă doar la ce află de pe internet sau de la alți puști de-o seamă cu ei.

Au fost și cazuri în care Organizația Salvați Copiii au desfășurat campanii de informare în școli din mediul rural, acolo unde tinerii nu au știut să citească. Totuși și aceștia s-au arătat curioși să descopere. Una dintre tinere a întrebat, spre exemplu, cum poate să-i spună mamei ei că i-a venit menstruația.

Au fost și copiii care au întrebat despre masturbare sau fete care au fost curioase să afle dacă pot rămâne însărcinate în urma masturbării.

Astfel de campanii de informare au fost derulate în școli din Dâmbovița, Argeș sau Iași.

„Au fost extrem de receptivi. Interacțiunea mea cu tinerele, în special. Am avut o conversație foarte interactivă cu tinerele. Deși la început sunt reticente, pentru că vorbim despre niște lucruri foarte serioase, despre care n-au vorbit cu nimeni până acum și le-a fost rușine să le adreseze întrebări adulților din viața lor. (…) Tinerele s-au simțit integrate și ascultate și au început să prindă curaj. Au simțit că este un loc sigur în care se pot exprima și au început să pună întrebări și să se deschidă referitor la viața lor de acasă”, a spus Andreea Raicu, ambasador al campaniei Vrem Educație pentru Sănătate în Școli.

Întâlnirile sunt organizate în două grupe, specifice vârstei, acolo unde tinerii primesc informații pe înțelesul lor, pentru vârsta lor. „Avem două grupe, una de 11 – 14 ani și o alta, de 15 -18 ani. Se discută diferit cu fiecare grupă în parte. În echipa care îi informează pe tineria vem și o moașă, dar și un psiholog, iar tinerii învață despre anatomia corpului, lucruri pe care nu le știu”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinta Executivă a Organizației Salvați Copiii România.

O astfel de campanie se desfășoară și în județul Timiș. Miercuri, 30 octombrie, tinerii din comuna Checea au învățat despre sănătatea intimă cu prilejul campaniei derulare de Organizația Salvați Copiii.

Părinții, mai deschiși la minte

Deși numărul mamelor tinere este mare, părinții fetelor sunt ceva mai deschiși decât odinioară. Acceptă faptul că ele au rămas însărcinate și le sprijină în călătoria lor de a aduce pe lume un copil. Tot mai mulți părinți fac pasul de a-și sprijini fiicele care au rămas însărcinate și le ajută să-i crească pe cei mici, în așa fel încât ele să-și poată finaliza studiile. Vorbim aici despre mame tinere, cu vârste de 14, 15, 17 ani.

Cu toate acestea, este mare nevoia unei educații sexuale în școli, în așa fel încât tinerii să învețe în siguranță despre nevoile intime. În momentul în care ei își încep viața sexuală ei trebuie să cunoască deja noțiunile de bază despre modul în care sistemul reproducător funcționează, sănătatea intimă, dar și cum să te protejezi împotriva bolilor, a unei sarcini. Este important chiar și cum să învețe să spună nu și cum să aleagă persoana potrivită pentru ele. De multe ori tinerele nu știu că o diferență mult prea mare de vârstă între ele și partener poate fi periculoasă pentru dezvoltarea lor personală.

De asemenea ele trebuie să învețe când un anumit comportament le face rău și trebuie să devină ferme cu viitorii parteneri în viața lor intimă, dar mai ales să învețe să spună „nu”.

În aceste demersuri, tinerele au nevoie de sprijinul intituțiilor de învățământ, al familiei. De multe ori nici la școală, nici acasă nu se discută, iar tinerii sunt curioși să descopere, dar nu au de la cine. Atunci apar fricile, greșelile și expun pericolelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Spălare rețele de apă în localitățile Begheiul Mic și Bătești

Luni, în data de 4 noiembrie 2024, în intervalul orar 08:00-16:00, se vor desfășura lucrări de spălare a bazinului de înmagazinare și a rețelelor...

Timișoara Food Summit 2024 / FOTO-VIDEO

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) găzduiește cea de-a III-a ediții a Timișoara Food Summit 2024, care are loc până...

Citește și :