4.1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

În țara în care doar un sfert din locuitori citesc măcar o carte pe an, se înființează tot mai multe cluburi de lectură

România ocupă ultimul loc în UE la lectură, doar 29,5% dintre persoane au citit cărţi în ultimele 12 luni. În acelaşi timp, datele INS arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Chiar dacă aceste cifre ar putea lejer să fie inspiraţie pentru o dramă, în realitate sunt destul de multe motive care pot duce această poveste spre un final neaşteptat. Iar unul dintre acestea este popularitatea în creştere a cluburilor de carte. Cât de răspândită este această tendinţă în România şi de ce devine mai cool o seară la clubul de lectură decât una la clubul clasic?

„Cărţile încă au un public fidel şi am rămas plăcut impresionată să descopăr mulţi tineri pasionaţi de citit, de BookTube (recenzii de carte pe YouTube), de Fan Made Trailers inspirate din cărţi, de creat conţinut în social media (în special Instagram şi TikTok). De curând am observat cum AI-ul joacă un rol important şi dă viaţă prin imagini şi videouri diferitelor scene din cărţi. Este uimitor să vezi cum prind viaţă scene din cărţi cu ajutorul inteligenţei artificiale“, spune Diana Sandu, social media manager. Printre canalele de YouTube cunoscute se numără 4 fără un sfert şi Ascult şi Citesc.

Anterior, ea a avut un club de lectură, „ceva foarte spontan, care a pornit de la o simplă invitaţie pe story“. Avea un cont de Instagram dedicat cărţilor şi cu ajutorul lui a reuşit să formeze o comunitate interesată de cărţi, în special Fantasy şi Young Adult, iar majoritatea publicului era foarte tânăr.

„Au fost de-ajuns câteva răspunsuri pozitive, iar apoi am ales o locaţie potrivită pentru astfel de întâlniri: Seneca Anticafe. Îmi aduc aminte că am fost 8 persoane cu vârste cuprinse între 10 şi 25 de ani (eu fiind cea mai în vârstă). Poate par ciudate diferenţele mari de ani, însă tocmai asta a făcut clubul de lectură mai original, mai comic şi mai destins“, îşi aminteşte Diana Sandu.

Majoritatea tinerilor sunt atraşi de cărţile manga, fantasy, science fiction şi mult young adult, care, după părerea sa de specialist în social media, înseamnă evadare într-o lume nouă, diferită de a noastră şi este binevenit.

„Primul meu club de carte a avut 8 persoane, iar la câteva luni distanţă am ajuns să moderez un club pentru 30 de persoane. Secretul? Le-am dat spaţiu tuturor să vorbească, puneam întrebări, făceam multe jocuri inspirate din cărţi şi am creat comunităţi de oameni faini.“

Acum participă la un club de lectură între prietene, Reading Randez-vous, şi spune că a simţit că e momentul să citească altceva, să se îndrăgostescă din nou de lectură. Mihaela face parte şi ea din acest club, unde a ajuns la iniţiativa unei prietene, care a întrebat-o dacă vrea să participe.

„Simţeam nevoia de un fel de «deadline» pentru a citi, mai ales pentru că deseori, la finalul unei zile obositoare, nu mai găseam motivaţie să iau o carte în mână şi alegeam telefonul“, afirmă Mihaela.

În plus, ea crede că mereu va fi cool să citim. „Ce aş îmbunătăţi la bibliotecile noastre ar fi confortul, să existe nişte canapele/fotolii mai comode decât clasicele scaune şi mese de lemn“, spune Mihaela. Spre exemplu, în unele biblioteci din străinătate există cluburi de lectură neconvenţionale, unde membrii îşi aduc propriile cărţi sau pot alege cărţi de la bibliotecă, pentru a discuta despre conţinutul lor, în timp ce consumă băuturi.

„Cred că acesta este un lucru cu care se confruntă mulţi adulţi: văd cititul ca pe o activitate privată. Vreau să arăt că poate fi o activitate socială, iar tu poţi fi atât introvertit, cât şi extrovertit în timpul evenimentului, aşa cum îţi doreşti“, a spus directorul bibliotecii din Houghton, oraş situat în statul Michigan, Katrina Linde-Moriarty, într-un articol The Daily Mining Gazette. Ironic, denumirea sa este Silent Book Clubís. În alte locuri, în SUA, sunt biblioteci în care lectura e însoţită de cafea, bere sau vin.

În schimb, România ocupă ultimul loc în UE la lectură, doar 29,5% dintre persoane au citit cărţi în ultimele 12 luni. În acelaşi timp, datele INS arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Totuşi, sunt şi companii din piaţa cărţii şi chiar edituri care văd o creştere a vânzărilor.

„Nu ştiu dacă au prins teren cărţile neapărat, dacă mă uit la statistici aş zice mai degrabă că nu. Cred în schimb că au devenit mai accesibile şi ca preţ, şi ca formă de a citi (kindle, e-book, telefon)“, spune Mihaela, care participă la Reading Randez-vous.

Unul dintre cele mai mari cluburi de lectură din mediul online este iCarte iParte, fondat de Roxana Brănişteanu, care este şi scriitoare contemporană. Ele au apărut în 2020, de la o postare pe Facebook, de la „Împăratul muştelor“, carte scrisă de William Golding. Iniţial, întâlnirile au fost pe Zoom, iar apoi offline. Acum, ea organizează şi tabere de lectură prin ţară.

„Nu cred că cititul se va demoda vreodată. Apar noi genuri de cărţi, noi gusturi şi generaţii care spun „adio“ scriitorilor interbelici si sunt interesaţi de tot ce este nou şi «altfel»“, spune Diana Sandu, social media manager.

Sursa: https://www.zf.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ce vor face Ciolacu, Ciucă sau Simion pentru Banat?

De acum pare că lucrurile sunt destul de clare. Oricât ar fi sondajele de opinie lansate în ultimele zile de părtinitoare cu unii sau...

Misiunea economică a CCIA Timiș în Canada și SUA, continuare de succes a internaționalizării afacerilor românești

În perioada 04 - 15 noiembrie a.c., CCIA Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Montréal și New York, dedicată întăririi relațiilor comerciale...

Citește și :