1.2 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Voci tinere și promițătoare ale teatrului romanesc vin la Timișoara

Între 18 și 30 octombrie 2024, Timișoara va deveni gazda unui festival de teatru ce aduce pe scenă voci tinere, inovatoare, și creatori de teatru foarte pasionați.

Organizat de Fundația Culturală ARTMEDIA, în colaborare cu Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu sprijinul FLIGHT FESTIVAL, Sunlight Theatre ediția a 5-a – componenta Performative Dialogues II reunește studenți, absolvenți și profesioniști ai scenei teatrale. Această ediție oferă publicului oportunitatea de a experimenta diversitatea de abordări și energia creatoare a teatrului tânăr.

Festivalul oferă o experiență unică pentru cei care doresc să descopere cum arată teatrul în viziunea generației noi de creatori. Spectacolele sunt întâlniri între lumi – între actori și public, între trecut și viitor, între real și imaginar. Programul promite spectacole captivante și dezbateri care provoacă la reflecție și reacție.
Juriul alcătuit din Mirela Puia, (actriță și lector univ. dr. la Facultatea de Muzică și Teatru, Universității de Vest din Timișoara), Mariana Boşneac, (profesor de engleză și Educational Drama, la Colegiul Național Bănățean, coordonator Festivalul de Teatru pentru Tineri T4T) și Matei Chioariu (actor și cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru, a Universității de Vest din Timișoara) a selecționat nouă spectacole, din cele 58 înscrise.

Performative Dialogues II oferă tinerilor prilejul să învețe și să se perfecționeze în cadrul a trei masterclass-uri susținute de profesioniştii internaționali Mihaela Sîrbu, Daniel Pop si Scott Johnston.

Mihaela Sîrbu este profesor de actorie și improvizație la Departamentul de Teatru al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București din 2003. Artista a primit premiul pentru cea mai bună actriță de la UCIN, Entrevues Film Festival Belfort, Franța, Premiile Gopo în 2012, 2013 și 2016. A jucat numeroase roluri de teatru, fiind în mod special axată pe teatru contemporan, făcându-se remarcată pentru rolurile din dramaturgia lui Neil LaBute, în cadrul Teatrului Act București.

Dansator, profesor și coregraf roman-francez contemporan, Daniel Pop își definește munca artistică prin dans și călătoriile sale între Europa și America de Sud. Instruit în dans contemporan de coregraful Gigi Căciuleanu, și-a dezvoltat cariera și prin întâlniri cu Carolyn Marson, Marie Claude Pietragalla și Olivier Dubois. Absolvent de dans contemporan al Conservatorului Regional din Boulogne – Billancourt, master în Management Artistic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș România, este în prezent doctorand în Cercetare teatrală și Studii Coregrafice la aceeași universitate. Colaborează cu mai multe companii: Cie Bobainko, Karma Dance Project, West Parisian Ballet, Compagnie Ephata și participă la atelierele lui Olivier Dubois, Wuppertal Tanztheatre Pina Bausch, Rencontres FMR Arles și Gaga PeopleParis. Este director artistic Bienala CALM (Conferințele Americii Latine în Transilvania), precum și director artistic Festi – tabăra Internațională Artistică „Legături / Liaisons / Connections, pe parcursul a 3 ediții. De asemenea este director artistic al ART12PM Franța și al Asociației ECART – Educație, Artă și Cultură, România.

Scott Johnston este regizor de teatru, creator de ateliere și facilitator. A lucrat în România, Ungaria, Finlanda, Irlanda, Africa de Sud, Lituania, Macedonia, Țara Galilor și SUA. Munca sa a câștigat multe premii și aprecieri publice și critice. A regizat peste 150 de piese și a susținut workshop-uri pentru actori și academii de teatru. Este specialist în opera lui Augusto Boal și în teatrul oprimaților și a fost primul practician care a introdus aceast concept în Scoția, România și Africa de Sud. Scott Johnston a fost primul director artistic al West Lothian Youth Theatre și a dezvoltat compania făcând-o cea mai cunoscută de acest gen din Scoția. El face parte din consiliul de administrație al BabelFast și este consilier internațional al Asociației Coreene de Teatru.

Scott Johnston a fost primul student britanic care a absolvit un master în regie descenă la Universitatea de Arte din Târgu Mureș și primul regizor din afara Europei de Est care a primit premiul de excelență University Medal, distincție acordată pentru promovarea practicilor interculturale în cadrul Universității de Artă Teatrală Târgu – Mureș.
Accesul la toate evenimentele este gratuit, cu rezervare prealabilă pe iabilet.ro. Se va percepe o taxă de emitere bilet, în valoare de 2,38 lei. Locurile se ocupă pe baza ordinii de sosire la locație.
Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, fiind finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sprijin de la Ministerul Culturii.
Proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul de finanțări pentru cultura și tineret TimCultura 2024.
Parteneri: FAINA UA, FLIGHT FESTIVAL, Clubul de Dans Sportiv MAGNUM TEAM, Teatrul pentru Copii și Tineret MERLIN Timișoara, FITT

Programul complet al festivalului:
18 octombrie
ora 10:00, Magnum Place (str. Divizia 9 Cavalerie 21A)
 „The Senses of the Body – The Meanings of the Hybrid Body”, masterclass cu Daniel Pop
19 octombrie 2024
ora 17:00, Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, Sala Studio
 Mor, mor, mor de Codruta Cadar (Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca)
ora 18:00, Teatrul Național Timișoara, Sala Studio
 Femeia din trecut, Facultatea de Muzica si Teatru Timisoara | Spectacol-dezbatere:
ora 21:00, Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, Sala Mare
 Double Fiesta, UNATC "I.L.Caragiale" București

20 octombrie 2024
ora 10:00, Scena (Piața Traian)
 Inițiere în tehnica Meisner masterclass cu Mihaela Sîrbu  
ora 17:00, Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, Sala Studio
 Substanță de contrast, Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani
ora 19:30. Teatrul German de Stat Timișoara, Sala Mare
 Apă de mină, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș
ora 21:00, Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, Sala Studio
 Fata din CLOUD, Centrul de Creatie Maidan
21 octombrie 2024
ora 10:00, Scena (Piața Traian)
 Inițiere în tehnica Meisner masterclass susținut de Mihaela Sîrbu 
ora 21:00, Palatul Ștefania
 Expuși, de Ionuț Sociu și Vlad Bălan
22 octombrie 2024
ora 18:00, Teatrul pentru Copii și Tineret MERLIN
 Suflet de copil (spectacol pentru copii 10+)
ora 20:00, on.set (Strada Gheorghe Pop de Băsești 29, Timișoara)
 Eden News, UNATC "I.L.Caragiale"
28 octombrie 2024
ora 19:00, Teatrul Basca
 Foamea, Teatrul Basca
30 octombrie 2024
ora 10:00,
 „Theatre of Risk”, masterclass susținut de Scott Johnson

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Liderul PSD Timiș și-a exercitat dreptul la vot cu optimism

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a ajus la seția de votare din cadrul școlii gimnaziale numărul 30 din zona Soarelui la ora 11....

Liberalul Marilen Pirtea a votat „pentru ca educația să reseteze societatea”

Președintele liberalilor timișoreni a votat în această dimineață pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale la secția de vot din incinta Liceului Teoretic „William Shakespeare”...

Citește și :