14.4 C
Timișoara
sâmbătă 5 octombrie 2024

Sâmbătă, seară de jazz de calitate cu Christiana Uikiza în Piața Libertății

Deși este cunoscută și recunoscută ca o artistă complexă ce abordează cu aceiași ușurință piese de virtuozitate din cele mai diverse genuri muzicale ca: gospel, soul, fado sau jazz și ridică publicul în picioare în întreaga Europă aici în Banatul natal Christiana Uikiza nu prea este știută de conaționalii ei.

Deși revine deseori în țară și chiar colaborează des cu Filarmonica din Sibiu muziciana de origine din Reșița abia acum încearcă să se facă cunoscută de publicul timișorean.

Concertul special de sâmbătă seara din piața Libertății organizat de Asociația social-culturală Vergissmeinnicht împreună cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat în cadrul German Fest (Zilele Culturale ale Germanilor din Banat) reunește mari muzicieni de jazz din Austria, Harald Putz și decanul Facultății de Muzică din Viena, Gerald Schuller, ce o vor acompania pe Christiana.

Artista nu este deloc străină de orașul nostru. După ce a urmat timp de opt ani școala de muzică din Reșița natală a absolvit Liceul Carmen Sylva (ori liceul Pedagogic după numele mai vechi) din Timișoara cu intenția de a deveni învățătoare. Nici nu a început bine anul școlar când a avut revelația că de fapt locul ei e pe scenă sub lumina reflectoarelor și nu la catedră. Atrasă de posibilitățile oferite de cel mai muzical oraș al Europei pleacă să se perfecționeze la Viena. Și, poate, bine a făcut, acum fiind una din cele mai cunoscute și îndrăgite artiste din spațiul austriac cu numeroase concerte, spectacole de televiziune și concursuri internaționale. Aici a reușit să adune un grup de muzicieni de top cu care formează „Christiana Uikiza Quartet” și a colaborat cu „Kirk Franklin Tribute Gospel Band”.
Artista a experimentat diverse genuri muzicale, colaborând cu diverse teatre în direcția spectacolelor de avangardă. În 2006, a compus și interpretat musicalul „Oedipus Stories”, urmat de lansarea primului său album intitulat „This time it’s different”, produs de Christoph Burgstaller. DIn anul 2010, Christiana devine solista formației „Grooveheadz”, aplecându-se și asupra altor genuri de la gospel la soul și fado. Poate că cel mai apropiat de vocea ei dar și de felul ei de a fi este șansoneta franceză pe care o abordează cu aplombul cuiva născut pe Sena și nu pe Bârzava.


Tocmai ambiția de a face totul perfect a dus-o la Zagreb pentru a urma facultate de Jurnalistică cu specializarea în Televiziune și Relații Publice. După terminarea studiilor revine la Viena unde încep, cu greu la început, dar apoi tot mai des colaborări cu marile nume din întreaga lume. A cântat în concert cu Tom Jones dar și cu Kevin Mahogany, David Sanborn, Vinnie Colaiuta, Domenico Miller dar și Herbie Hancock.
Astfel, prin concertul de sâmbătă de la 19, Christiana Uikiza ca vedetă de înalt nivel în Croația și Austria poate fi văzută și acasă. În acest caz se aplică cel mai bine vorba veche ce spune că nimeni nu este profet în țara lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :