2.2 C
Timișoara
joi 14 noiembrie 2024

FOTO – VIDEO | Pro Musica – o istorie cât o trupă. Lansarea volumului dedicat fenomenului rock timișorean, devenit mișcare socială

Sala Multifuncțională a Consiliului Județean a fost plină ochi de timișoreni care au trăit cele mai însemnate amintiri alături de formația Pro Musica.


„Ne-am târât pe genunchi cu muzica lor, am râs, am plâns alături de formație”, a mărturisit o femeie în jur de 40 de ani, tunsă scurt, care lucrează în domeniul resurselor umane.

„Mă relaxează. La început nu cunoșteam această muzică rock, credeam că ar trebui să aibă acea energie debordantă, însă eu și soțul meu, avem locuri de muncă stresante. Eu atunci când i-am descoperit, m-am mirat. Muzica lor mă liniștește”, ne-a spus o tânără judecătoare îmbrăcată elegant.

„Noi împlinim 51 de ani de la căsătorie, eu și soția. Suntem de-odată cu formația”, ne-a mărturisit un cuplu, trecut de prima tinerețe.


Un fan pasionat, a dus un poster vechi, pe care l-a adus la semnat. L-a desfăcut atent, ca pe o comoară. O altă fană a venit aici și au început să povestească. Indiferent de cât de mult am încercat să încadrăm oamenii de la eveniment într-o singură categorie, nu am putut.

Au fost fani Pro Musica trecuți de prima vârstă. În modul lor de a arăta sau a se îmbrăca, nu s-ar fi putut presupune genul de muzică ascultat de ei. Îndată ce-au început să povestească propria perspectivă, fețele li se luminau și deveneau deosebit de veseli.

Indiferent de categoriile sociale din care provin, formația Pro Musica reprezintă un prilej de amintire a unor momente însemnate din viața lor. Iată cum muzica unei formații locale poate uni atâtea suflete, iar fiecare dintre aceștia au câte o perspectivă diferită!

Lansarea volumului de poezie „PRO MUSICA – LOGICA TIMPULUI – TEXTE” este o antologie de versuri pe muzică sau muzică pe versuri. Volumul a fost gândit să reprezinte cele trei momente importante ale vieții: copilărie, adolescență și maturitate.

Volumul a fost finanțat cu bani de la Minister, cu sprijinul asociației Timișoara 2023. S-au tipărit în jur de 200 de exemplare, iar fiecare volum costă în jur de 20 de lei.

„E o mare onoare pentru mine să fiu invitat aici și să mă alătur acestui grup minunat. Apropierea mea față de rock s-a întâmplat cu mult timp în urmă. Discutam cu prietenul meu Dodo Săndesc anul trecut să realizăm un concert cu trupele rock din Timișoara aici, acasă. Bineînțeles, din postura de director al asociației nu mă puteam ocupa cu acest lucru. Noi ne ocupăm doar cu promovarea, stângerea de fonduri, voluntariat și monitorizarea proiectelor. Eram la un eveniment de Sfântul Nicolae.

Cu ocazia acestui moment, l-am cunoscut și pe maestrul Ilie Stepan și mi-a dezvăluit că există câteva etape pe care formația se gândește să le parcurgă, până la un concert. Atunci am început să discutăm despre acest plan, cu cartea, cu vinilurile, dar și selecția de piese,  filmul și ,în final, un concert Pro Musica pe care îl așteptăm cu toții. În acest caz, am găsit soluția de a adăuga și o componentă de a promova, peste hotarele țării, cultura timișoreană, ca oamenii să audă, când mergem la Madrid, Roma, Budapesta sau Bruxelles,să audă artiști de aici și să promoveze prin intermediul lor Capitala Europeană a Culturii de la Timișoara.

Trebuie să prețuim ceea ce avem în ADN-ul nostru drept comunitate. Aceste lucruril, create de acești oameni minunați pot deveni și mai buni în viitorul apropiat. Sunt 50 de ani de activitate, în fiecare an, pe poarta unei facultăți, iese o generație. Pro Musica a marcat fiecare din aceste generații. Îmi dau seama de greutatea acestui grup muzical, prin calitatea oamenilor din sală”,  a spus Ovidiu Megan, directorul asociației Timișoara 2023 în cadrul discursului său.


Formația, implicată în viețile sociale

„Pentru Pro Musica, Doru ‘Castravete’ a furnizat atributele cele mai implicate. El a fost atent foarte mult la social, la mediul politic, iar acest lucru s-a văzut (…). Pro Musica a fost o formație deosebit de implicată în realitatea imediată, nu numai pe plan național, cât și internațional. Sunt ecoruri ale unor evenimente istorice care se desfășurau în anii ’70 și care și-au găsit o minuată realizare lirico – muzicală (mă refer mai precis la versuri), în creațiile trupei”, explică Mircea Mihăieș.

Muzica, Revoluția și comunismul

„Trei autori, trei faze distincte în cadrul cărora se întrețes clasicii. Este o țesătură foarte subtilă. Prin Marian Odangiu s-a ajuns la acel rock baroc care este o emblemă a formației. Atunci când formația a apărut eu i-am comparat cu formații mari precum The Beatles , care s-au orientat prin texte și prin compozițiile muzicale tot la o etapă asemănătoare a rockului baroc, în sensul ceva mai larg al cuvântului. (…) Cel puțin în România, etapa influențelor baroce în muzica rock ar fi continuat dacă nu ar fi fost Revoluția din 1989, când s-a produs o scindare în cadrul căreia Pro Musica a început să fie o căutătoare a spiritualității, poate chiar a absolutului”, explică criticul literar timișorean Mircea Mihăieș.

Textele din carte reflectă transformarea formației, dar și a culturii muzicale din România. Versurile nu reprezintă doar suport perntru acordurile muzicale ci mai specific reflectă o parte însemnată a genezei muzicii de la care pleacă compozițiile cele mai multe ale lui Ilie Stepan, care dau unicitate fenomenului Pro Musica.

„Poemul lui Doru Iosif aduce cartea, o așează, într-un fel de poveste a Timișoarei, a poemei sale, a lucrurilor care se petreceau în lumea noastră de atunci. Eram atât de bine așezați, la fel ca notele într-o partitură. Nimic din ce s-a spus la Dulapul lui Bebe nu «a transpirat» la Securitate. Unii dintre noi ne-am citit dosarele și știm că nu a existat o personă care să fi spus ceva și să le fi denunțat autorităților comuniste ceea ce se întâmplă”, a fost perspectiva lui Marcel Tolcea, cunoscut jurnalist și publicist timișorean.

Pentru necunoscători, în acele timpuri, jurnalistul, cineastul și scriitorul Iosif Costinaș, poreclit Bebe, se întâlnea în perioada anilor ’70 – ’80, cu alte nume cunoscute precum Ilie Stepan, Doru Iosif (Castravete), Lelu Bihoi Croncanu, Tavi Ștefănescu (Jesus), Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Valeriu Sepi și mulți alții.

Acest loc de întâlnire, numit «Dulapul» a devenit un fel de bisericuță – cenaclu anticomunistă, activitate care, la un moment dat, a fost luată în colimator de Securitate, Iosif Costinaș fiind chiar cercetat de autoritățile comuniste, după cum au apărut ulterior informații. „(..)cunoscut că se ocupă de conceperea unor scrieri literare cu un conţinut ostil. Exteriorizează concepţii politice negative la adresa politicii interne din ţara noastră”, se arată în documentul oficial CNSAS al cărui fragment de pe copertă a fost publicat de Ziarul Timișoara.

„O adunare de date ar fi numită ‘Bilanț’, însă aici este vorba de o antologie de texte, mai precis poezii. Multe dintre ele sunt poezii, de o valoare de necontestat. Multe din ele sunt versuri pe cerute de partea muzicală. Altele sunt adaptări ale muzicii în funcție de acea poezie. În carte există o poezie după Filipide (…). Cartea este ca un trup, care are o copilărie, adolescență și maturitate”, explică Doru Iosif.

i

Prima parte de versuri (Copilăria) îi aparține lui Doru Iosif, apoi în a doua etapă a cărții (Adolescența) sunt regăsite versurile lui Șefan Dandu, urmând ca scriitorul Marian Odangiu să încheie cea de-a treia parte a volumului, referitoare la Maturitate.

Marian Odangiu a lucrat cinci ani la volum

„Este o carte la care am lucrat cu foarte mare drag. Preț de cinci ani, dintre care ultimii doi, cu o intensitate desăvârșită. Nu este doar o antologie de texte, o punere cap la cap a versurilor din cele trei perioade ale volumului, ci un pic mai mult decât atât. Am început să păstrăm o ordine cronologică, cu toate că nu este destul de riguroasă. Partea cea mai importantă este că dincolo de această ilustrare a anilor și vârstelor muzicii, a etapelor care intră în această cronologie a formației Pro Musica, în volum veți găsi așazisa «carte albă», mai precis o istorie a trupei, în date, încă de la concertul de debut al trupei, până la cele mai apropiate momente, atunci când am avut prilejul de a primi titlul de ‘Cetățeni de Onoare’, pentru care ne-a fost conferit ‘Ordinul de Merit Cultural în Grad de Cavaler’ ”, a explicat Marian Odangiu. 

Scriitorul bănățean nu s-a ferit să mărturisească faptul că scrierea versurilor pentru Pro Musica nu a fost o treabă ușoară. „A fost foarte greu să scriem texte pentru formație. Ilie Stepan și Dixie Krauser sunt principalii compozitori de compoziții muzicale și au un fel specific de a face muzică și de a exista în muzică. Spunând acest lucru, vreau să subliniez faptul că Pro Musica este mai mult decât o trupă. Formația nu a scos hit-uri, ci piese notorii, cea mai cunoscută fiind ‘Timișoara’, care este și imn al orașului. Alte câteva piese recunoscute de public, cu versuri știute pe de rost de public, dar care nu sunt catchy, neavând aspectul specific hit-urilor. Asta s-a întâmplat deoarece formația Pro Musica a însemnat mai mult: formația a șocat prin inedit, prin forță, impactul social cu care a venit în peisajul cultural timișorean”, a precizat scriitorul Marian Odangiu.

Această forță a continuat până la Revoluția din 1989 și chiar după, în perioada marilor sinteze, cu piese diferite, dar și concerte, gesturi sociale și comunitare de anvergură. Cumva, Pro Musica a fost mai mult decât o formație, a fost un fenomen social, care s-a bucurat de o notorietate și a reușit să aibă un impact însemnat, după cum conchide scriitorul Marian Odangiu.

În încheierea evenimentului de lansare a volumului, publicul prezent la eveniment, format în mare parte din fani ai formației au vizionat două filme documentare referitoare la istoria trupei, dar și la cele mai marcante concerte (dar și cele mai recente) ale formației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

O fetiță de 10 ani și bunica ei, rănite într-un alt accident de mașină

O femeie în vârstă de 29 de ani a condus un autoturism pe strada Junimii din localitatea Moșnița Nouă, iar la intersecția cu strada...

Facultatea de Inginerie Alimentară promovează economia circulară și reducerea risipei alimentare

Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I" din Timișoara a organizat un eveniment dedicat promovării economiei circulare și...

Citește și :