8.1 C
Timișoara
miercuri 16 octombrie 2024

Un pas în stat

Mă întâlnesc zilnic cu statul. Degeaba, cu ochii-n patru sau cu ei în soare. Am făcut-o și zilele trecute, când soarele strălucea ca-n vremurile lui bune. De vară. Ba chiar ca una caniculară, după-amiaza. O după-amiază căreia nu-i păsa că zilele încep să moară de tinere. Ea își trăia — și prea bine făcea — viața. Sau, ca după-amiază, după-viața?

Și cum cu statul în banca mea nu mă împac prea bine, cum încă nu am una în parc sau în fața blocului, dar, recunosc, câte-o bancă, la umbră, nu mă lasă rece — of, ce verde e uneori! —, stau în soare. Pe Bogdăneștilor, în zgomot, încercând, de pe trotuar, să comand un taxi. Dar eu, când vorbesc la telefon, n-am nimic în comun cu statul pe loc. Pe fundul meu, care, și așa, îmi e teribil de incomod prin lipsa lui crasă de proporții. Prin urmare, mă fâțâi. De colo-colo, mai ales că vocea dispecerei — la care nu renunț nici în ruptul capului în favoarea aplicațiilor — mă face și mai dinamic.

Sunt cu fiică-mea de aproape opt ani, cu mâna ei în mâna mea și nu-mi mai rămâne o mână pentru ghiozdan când sun. Așa că-l așez jos, lângă o poartă de instituție. O poartă metalică pe care nu scrie nici „câine rău”, „nici fumatul interzis”. Și nici „statul minții-n loc”. O poartă deschisă din toate punctele de vedere. Cu, firește, o bogată colecție de mașini înăuntru.

Mă fâțâi, cum spuneam, în așteptarea vocii. Și trec cu un pas-doi granița imaginară dintre statul afară și statul înăuntru. Destul să-mi atragă atenția asupra acestui fapt și copilul, și statul. Mai ales ultimul, care de-abia aștepta. Din plictiseală, din obediență față de regulamente (a se citi: șefi)?

Iar statul strigă. Strigă fiindcă asta e treaba lui dintotdeauna. Să ocupe o țară și să strige. Democratic sau nu, tot stat e. Și riscă foarte puțin să trezească patria în noi. O știe prea bine. De la portar la șef de instituție. Fie ea și de interes public. Fie ea, ca-n cazul meu, o curte de interes public.

Ați ghicit, firește, ce striga statul meu, așa că nu mai poposesc. Doar atât: „Nu e voie! E interzis…” E interzis interesul public?

Vorbitorul la telefon din mine a stat liniștit, dar tatăl parcă n-ar fi stat la coada cuvintelor. Strigătelor. Și n-a stat, însă nici n-a ajuns la eroismul de altădată. Cuiul în care l-a pus — la stat — era parcă prea sus pentru o asemenea cauză. Iar despre portari, paznici — ornamentali, de regulă, până la a friza ridicolul —, numai de bine. A lor va fi împărăția șefilor. Mai cu seamă a acelorași, aleși democratic sau numiți iar și iar. A șefilor eterni. Care nu mai au nevoie de voce, când au atâtea la dispoziție. Și toate de aceeași coloratură, în aceeași operă. Operetă?

P.S. 1: Nu am numit instiuția fiindcă nu are niciun fel de importanță o asemenea „dezvăluire” în rândurile de mai sus. Statul e eroul principal. Statul privat care privează. Statul privatizat de la portar în sus. Sau invers?

P.S. 2: Până a veni taxiul am aruncat, în pubela galbenă a statului, un pachet de țigări grecești, rare pe piața noastră. Reprezentanții statului pot verifica, dacă nu cumva, între timp, s-a ridicat gunoiul ori s-au umplut supermarketurile românești cu această marcă de țigări. E dovada trecerii mele pe acolo. Sau a statului meu acolo — cum doresc ei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

IKEA România a înregistrat o creștere solidă a vânzărilor online și offline în anul fiscal 2024

IKEA România a anunțat rezultatele vânzărilor pentru anul fiscal 2024 (1 septembrie 2023 - 31 august 2024), evidențiind o evoluție pozitivă atât online cât...

Antreprenorii din Horeca, nemulțumiți de noul regulament în domeniu inițiat de primarul Timișoarei

Potrivit primarului Dominic Fritz, noul regulament introduce posibilitatea autorizării de terase pe malul Begăi dar și pe ambarcațiuni. Regulamentul de funcționare a teraselor din municipiul...

Citește și :