3 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Dezastrul din economia românească bate la ușă. Numărul firmelor private aflate în dificultate a atins un record al ultimilor cinci ani

Numărul firmelor aflate în dificultate, în diverse stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvate, a atins un record al ultimilor 5 ani. Cele mai multe firme care și-au închis porțile sau caută soluții să se salveze sunt din comerț, imobiliare, transport, activități profesionale și servicii, arată o analiză Sierra Quadrant. Potrivit analiștilor, perspectivele următoarelor 12 luni nu arată deloc încurajator din punct de vedere economic, astfel că pentru multe companii, granița dintre supraviețuire și faliment va fi una extrem de subțire, diferența urmând să fie făcută de măsurile de restructurare pe care le vor lua.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, analizate de experții Sierra Quadrant, totalul firmelor aflate în dificultate după primul semestru din 2024 – în diverse stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvate, a crescut la 82.000, cu peste 17.000 față de anul trecut în același interval (82.102 vs. 64.676).

Este un număr record al ultimilor cinci ani, fapt care crează perspectivele unui an 2024 cu recorduri negative în această privință.

Spre comparație, Sierra Quadrant contabiliza, acum 10 ani, un număr de 72.022 de firme cu probleme.

„Printre firmele care și-au închis porțile, în prima parte a anului, cele mai multe sunt așa numitele firme zombie, cu capitaluri negative, incapabile să facă față provocărilor din prezent. Probabil numărul lor va crește semnificativ în următoarea perioadă. Pentru restul, șansa continuării activității este dată de necesara restructurare a operațiunilor, de adaptare a ofertei de produse și servicii la noua realitate, de adoptarea unor planuri de planificare strategică”, afirmă experții.

Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene (BCE) afirma recent că economia globală se confruntă cu fisuri comparabile cu presiunile care au dus la „naționalismul economic”, la prăbușirea comerțului mondial și la criza din anii 1920.

„Evoluția negativă a economiei germane, principalul nostru partener comercial, alături de celelalte semnale precum cel tras de BCE, trebuie privite cu atenție de investitorii români. Este absolut necesar să își creioneze planurile de business pentru 2025 pornind de la un minim buffer financiar menit să le ofere o plasă de salvare în caz de criză și să îi determine să își optimizele operațiunile în ton cu dinamica economică”, arată analiza.

De ce mor firmele românești

Potrivit studiului Sierra Quadrant, mediul de afaceri românesc resimte din plin efectele inflației, cea mai mare din UE.

Dincolo de această cauză, care afectează competitivitatea firmelor românești în raport cu competiția din import, există motive conjuncturale, care diferă în funcție de sectorul de activitate în care activează firmele respective.

„Sunt multe lanțuri economice care atârnă de un fir de ață. Business-ul a devenit, în multe domenii, un teren destul de arid în care rezistă doar cei care știu să își adapteze expunerile financiare, volumul de activitate și mai ales cheltuielile operaționale”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Scăderea vânzărilor este o problemă cu care se confruntă majoritatea firmelor, mai ales din sectoarele dinamice ale economiei, precum comerțul, construcțiile, serviciile și transportul.

O altă cauză a numărului mare de firme cu probleme este reprezentată de creșterea costului de finanțare, în general a cheltuielilor operaționale, ceea ce a condus la scăderea fluxului de numerar.

„Costurile operaționale mai mari au determinat, în tot mai multe cazuri, o accentuare a dificultăților financiare cu care se confruntă companiile. Creșterea datoriilor a slăbit capacitatea firmelor de a face față unor șocuri negative cum ar fi reducerea volumului de credit furnizor, neîncasarea unor creanțe sau scăderea termenelor de plată de către furnizori”, arată analiza.

Fotografia primelor 6 luni din 2024, din prisma firmelor în dificultate, reflectă doar în parte dimensiunea problemelor din economie.

„Economia, așa cum anticipam la începutul anului, funcționează cu frâna de mână trasă în multe sectoare de activitate, dovadă că avem o creștere economică extrem de mică, de numai 0,1% în trimestrul II față de trimestrul anterior. Să sperăm că, așa cum estimează și BNR, activitatea economică va cunoaște o îmbunătățire relativă în toamnă, însă șansele sunt puternic influențate de dinamica inflației și de efectele ei – scăderea puterii de cumpărare și accentuarea fenomenului de dezintermediere”, arată analiza Sierra Quadrant.

În prezent, potrivit experților, sunt multe lanțuri economice care atârnă de un fir de ață.

„Business-ul a devenit, în multe domenii, un teren destul de arid în care rezistă doar cei care știu să își adapteze expunerile financiare, volumul de activitate și mai ales cheltuielile operaționale”, afirma, recent, Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Recorduri negative

Pe fondul problemelor economice, antreprenorii au dizolvat cele mai multe firme din ultimii 17 ani.

22.459 de companii au fost dizolvate în perioada ianuarie-iunie 2024, în creștere cu 15,52% față de aceeași perioadă a anului trecut (19.442). Precedentul record fusese înregistrat în 2018, când 18.570 de firme fuseseră dizolvate.

Cele mai multe firme dispărute din meniul economic sunt din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (6085), în creștere cu 12,6% față de perioada similară din 2023.

Topul domeniilor de activitate în care au fost înregistrate cele mai multe firme radiate plasează, pe locul secund, sectorul construcțiilor cu 2280 de firme dizolvate (+26,9%) podiumul fiind completat de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cu 2230 firme (+16,4%).

Locurile următoare sunt ocupate de industria prelucrătoare, cu 1881 de firme dizolvate (+11,4%), transport și depozitare (1712/+14,8%), Informaţii şi comunicaţii (1532/ +28%) și Hoteluri şi restaurante (1145/ +1,6%).

La nivel regional, cele mai multe firme dizolvate au fost consemnate în București (4722), Ilfov (1234), Constanța (1203), Cluj (1183) și Iași (852). Cea mai mare creștere de firme dizolvate a fost înregistrată în Dâmbovița, de 50% ( 539).

Numărul firmelor radiate, dublu față de acum 4 ani

Studiul Sierra Quadrant arată, pe de altă parte, că numărul firmelor radiate a atins un maxim al ultimilor 5 ani, de 45.547 de firme. Spre comparație, în 2019 aveam 67807 firme radiate, iar în 2020 numai 23.007, aproape la jumătate față de nivelul din 2024.

De asemenea, numărul firmelor cu activitatea suspendată a atins maximul ultimilor 10 ani. Dacă în 2014 aveam 8661 de firme suspendate, în 2024 numărul acestora a crescut la 10.412.

În general, la nivelul întregii economii, cele mai multe firme cu probleme s-au înregistrat în comerț, construcții, industria prelucrătoare și în sectorul serviciilor, afectate semnificativ de creșterile de taxe, de inflație și de scăderea vânzărilor.

„Dincolo de firmele zoombie, de companiile fără activitate radiate în acest prim semestru, avem din păcate tot mai multe firme cu activitate neîntreruptă în anii anteriori care s-au trezit într-un blocaj financiar de proporții ca urmare a scăderii vânzărilor.

Singura veste bună, în tot acest peisaj economic, este că tot mai multe companii au apelat la restructurarea operațiunilor, dovadă că numărul cazurilor de insolvență nu a crescut semnificativ.

Avem, după primele șase luni, doar 3684 de firme în insolvență, un nivel constant pe care îl înregistrăm în ultimii ani. Spre comparație, în 2014 am avut peste 13.000 de cazuri de insolvență în primul semestru”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Sursa: https://economedia.ro/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

AUR a ratat ținta la prezidențiale

Nici la sediul Alianței pentru Unirea Românilor situația de la orele serii nu era prea strălucită. Ba se poate spune chiar că tristețea era...

FOTO | Cât de sumbru poate deveni viitorul României? Iată primele rezultate ale alegerilor

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale primul tur, 25 noiembrie ORA 00:35 Spre nedumerirea multor români, un candidat neașteptat pare că se află pe primul loc la...

Citește și :