14 C
Timișoara
duminică 29 septembrie 2024

Teatrul German de Stat Timișoara participă la proiectul internațional „Lumea de acasă” –organizat la Bad Ischl, Capitală Europeană a Culturii în 2024

Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) participă la proiectul teatral internațional „Lumea de acasă”, organizat în Bad Ischl-Salzkammergut, Capitală Europeană a Culturii în 2024. În cadrul acestui proiect, în lunile care urmează vor avea loc mai multe lecturi scenice, atât în Austria, cât și la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în anul 2023.

Proiectul „Lumea de acasă”, al cărui motto este „În căutarea vremurilor pierdute și a noilor speranțe”, a început în luna ianuarie 2024, atunci când tineri scriitori din Argentina, Austria, Senegal, Ucraina și România au beneficiat timp de mai multe luni de o rezidență de creație în regiunea Salzkammergut. Aceștia au explorat, prin scris, într-un fel onest și lipsit de prejudecăți, conceptul de „acasă”, între nostalgia trecutului și realitățile prezentului. La proiect a participat și scriitorul și dramaturgul Thomas Perle, originar din România.
Textele care au rezultat în urma acestei rezidențe urmează a fi prezentate, în scurte instalații scenice, cu actori din Viena, Hamburg, Bochum, Salzburg și Timișoara. Primele reprezentații de acest fel vor avea loc în zilele de 28 și 29 septembrie 2024, la Teatrul Lehár din Bad Ischl, cu participarea actrițelor TGST Daniela Török și Oana Vidoni. La finalul proiectului, în luna noiembrie 2024, TGST va găzdui în sala proprie un spectacol-lectură al textului Valurile Dunării, de Thomas Perle.
Thomas Perle, laureat al prestigiosului premiu austriac de teatru „Nestroy”, a beneficiat anul trecut de o rezidență la Timișoara, oferită de către Forumul Cultural German din Europa de Est, fiind desemnat Cronicarul Orașului în anul Capitalei Europene a Culturii 2023. Este un colaborator apropiat al TGST, după ce anul trecut a lucrat cu Clemens Bechtel la textul spectacolului „Sidy Thal”, despre atentatul antisemit petrecut în 1938 în clădirea Teatrului din Timișoara.
Cu sprijinul: Institutul Cultural Român din Viena, Salzkammergut Festwochen Gmunden și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Contractul educațional. N-avem a ne teme de nimic!

În ultimele săptămâni s-a vorbit mult în spațiul public despre contractul educațional, instituit prin Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 5726/06.08.2024 de aprobare a Regulamentului-cadru...

Un investitor englez cu afaceri viticole în Banat povestește despre aventura sa în domeniu

La 29 de ani, Philip Cox s-a lansat într-o aventură pe care mulți o considerau absurdă: a cumpărat o podgorie degradată, deținută de stat,...

Citește și :