25.1 C
Timișoara
vineri 27 septembrie 2024

Expoziție There’s more to the problem

Expoziția There’s more to the problem s-a deschis joi, 26 septembrie la galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara. Curatoriată de Francesco Giaveri, expoziția reunește lucrările a opt artiști internaționali: Stefano Calligaro, Anna Dot, Petra Feriancová, Norbert Filep, Camille Llobet, Cristina Garrido, Sorin Neamțu și Ian Waelder.

Această expoziție își propune să exploreze în mod critic și estetic modul în care textele scrise sunt încorporate în artă, în special în pictură, provocând granițele convenționale dintre cele două forme de expresie. There’s more to the problem abordează întrebări esențiale: este textul pe o pânză o pictură sau doar un text? Cum se transformă percepția noastră asupra mesajului atunci când este reprezentat într-o lucrare de artă vizuală?

Cu toate acestea, a picta un text reprezintă un proces lent, aproape ascetic.

Pictura este mai puternică ca niciodată în lumea artei contemporane, însă juxtapunerea imaginilor și a textelor este peste tot în cultura contemporană la nivel global. De la Instagram la meme-uri, această relație este un aspect cheie al înțelegerii comunicării care ne înconjoară în zilele noastre și spune multe despre modul nostru de viață.
Demersul unui pictor de a prezenta un text printr-un limbaj foarte complex și vechi (pictura) este resimțit ca o mare contradicție, deoarece, în lumea contemporană, comunicarea trebuie să fie cât mai rapidă și dinamică. Pe rețelele de socializare, facem adesea greșeli de ortografie întrucât viteza are întâietate asupra acurateții. Pictura, pe de altă parte, este lentă și complexă. Este nevoie de timp pentru a citi și a înțelege un text, și chiar mai mult timp pentru a interpreta un text cuprins într-o pictură. Cu toate acestea, un mesaj scris într-o pictură ne captează imediat atenția, la fel ca o reclamă într-un autobuz sau un meme pe un smartphone. Dar, spre deosebire de acestea, o pictură ne invită să ne oprim, să reflectăm și să pătrundem mai adânc în semnificația sa.
Acest lucru se întâmplă probabil pentru că este implicat un proces al traducerii.

Este nevoie de mult timp pentru a realiza o pictură sau pentru a pregăti orice altă operă de artă și, cel mai important, de mult timp pentru a ne bucura de ea. Chiar și a profita de ceea ce vedem sau experimentăm într-o expoziție necesită timp.

Expoziția There’s more to the problem este dedicată relației dintre texte și imagini și modului în care artiștii invitați prezintă și reprezintă textele. Sunt prezentate texte din perspective diferite pentru a explora contemplarea, narațiunea, lentitudinea și percepțiile comune, ajungând la limitele limbajului însuși, pe care le experimentăm atunci când citim texte ca opere de artă.
Ce ne pot spune artiștii contemporani despre relația dintre text și percepția sa? Înțelegerea acestui aspect ne poate conduce la o mai bună înțelegere a comunicării care ne înconjoară și, probabil, ne poate ajuta să trăim mai bine – nu mai repede, doar mai bine.
There’s more to the problem
Artiști: Stefano Calligaro, Anna Dot, Petra Feriancová, Norbert Filep, Camille Llobet, Cristina Garrido, Sorin Neamțu, Ian Waelder
Curator: Francesco Giaveri
26.09.24 – 27.10.24

Expoziția face parte din proiectul Sci-art your life! și este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Amenzi în Timiș pentru deșeuri depozitate ilegal

Polițiștii Serviciului de Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Timiș din cadrul IPJ Timiș, polițiștii din cadrul subunităților...

Laboratorul Consumatorului de la Universitate de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a pornit la drum

Universitate de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara dă dovadă, din nou că este o instituție temeinic ancorată în toate aspectele vieții și...

Citește și :