3 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Știința mai aproape de societate cu Noaptea Cercetătorilor Europeni la Universitatea de Vest din Timișoara

Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment anual început din 2005, are menirea de a aduce știința mai aproape de societate, de a crește interesul pentru cunoașterea științifică a realităților din mediul înconjurător, precum și de a spori preocupările tinerilor cu privire la activitățile de cercetare, inovare și dezvoltare tehnologică.

Similar anilor anteriori, manifestând un interes continuu față de promovarea științei, Universitatea de Vest din Timișoara derulează o serie de activități specifice în seara zilei de 27 septembrie 2024, cu participarea și implicarea cercetătorilor și a cadrelor didactice din cele 11 facultăți. Activitățile vor avea loc în cele mai reprezentative locații adecvate preocupărilor pentru știință, astfel: la sediul Universității de Vest din Timișoara, în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), la Experimentarium și în Campusul Nokia.

Printre activitățile/atelierele care vor fi organizate în 27 septembrie enumerăm:

Universitatea de Vest din Timișoara, în intervalul 1700-2300, (Bd. V. Pârvan nr. 4):
Expoziție Network and Data Visualizations
The Network Game
Descoperiri arheologice și tehnologii moderne de cercetare
Atelierul de Robotică, VR și Coder Dojo
Testarea abilităților motrice
Aplicații de ArcGIS Online (Story Maps) în turism.
Experimente chimice: „Sângele fals”;⁠ „Ploaia de aur”; „Albastru de timol”; „Semaforul chimic”; ⁠„Cerneala invizibilă”; „Tensiunea superficială a laptelui”; ⁠„Densitatea zahărului”; „Pasta de dinți a elefanților”.
Ateliere menite să stimuleze participarea activă a publicului tânăr în activități de învățare și experimentare: „Animale sălbatice: observații pe nevertebrate în rășină sau conservate în uscat”; „Observații la stereomicroscop”;

Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM): în intervalul 1900-2200se vor derula activități specifice pentru Noaptea cercetărilor criminalistice;

Campusul Nokia Timișoara (Bulevardul Republicii 21): în intervalul 1800-2300:
Psihologie Experimentala: Interacțiune cu eye-tracking și instrumente psihologice computerizate bazate pe măsurarea timpilor de reacție sau inducerea efectelor de priming.
LEMI – Platformă digitală de evaluare a complexității lingvistice a textelor de literatură pentru copii
Materiale cartografice tactile pentru nevăzători
Roboți de tranzacționare și Gamification în business
Experimente chimice: „Sângele fals”;⁠ „Ploaia de aur”; „Albastru de timol”; „Semaforul chimic”; ⁠„Cerneala invizibilă”; „Tensiunea superficială a laptelui”; ⁠„Densitatea zahărului”; „Pasta de dinți a elefanților”.
Ateliere menite să stimuleze participarea activă a publicului tânăr în activități de învățare și experimentare: „Interacțiuni ghidate cu animale vii”
Expozitie VR: Trans-poziționări – 20 de ani de la moartea lui Paul Neagu.

Experimentarium UVT, în intervalul 1900-2200: are loc Concursul de creație grafică (fotografie și desen) cu titlul “Energia verde-soluție pentru viitor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :