0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Universitatea de Vest din Timișoara, prezență marcantă la conferința și expoziția anuală EAIE, cel mai mare eveniment european dedicat colaborărilor internaționale mondiale în învățământul superior

Universitatea de Vest din Timișoara este prezentă săptămâna aceasta la cel mai mare eveniment dedicat colaborărilor internaționale în învățământul superior din Europa, conferința anuală și expoziția European Association of International Education (EAIE), aflată la cea de-a 35-a ediție.

Cu o prezență constantă la acest eveniment în ultimii nouă ani, noutatea de la această ediție o reprezintă dubla reprezentare a Universității de Vest din Timișoara, atât la pavilionul StudyinRomania, cât și la pavilionul alianței de universități europene UNITA, UVT fiind una dintre cele șase universități fondatoare ale alianței.

În cifre, la ediția 2024 a conferinței și expoziției EAIE, organizată în Toulouse, participă peste 7000 de reprezentanți de la universități din întreaga lume. Timp de câteva zile aceștia prezintă și discută despre cele mai noi și inovatoare modele de colaborare internațională în domeniul învățământului superior, despre mobilități și programe cu diplomă multiplă, comună sau europeană, despre un parcurs academic flexibil pentru studenți, care să răspundă nevoilor curente ale acestora, despre universități internaționale, ce găzduiesc comunități internaționale de studenți și de cadre didactice, dar și despre cum putem fi mai puternici și mai competitivi prin cooperare. La pavilionul StudyinRomania reprezentanții UVT au revizuit acorduri de colaborare cu zeci de universități partenere și au pus bazele unor noi programe cu diplomă dublă, având ca scop dezvoltarea unei oferte educaționale ce integrează experiențe internaționale diverse, acasă și în străinătate, pentru cât mai mulți studenți.

De asemenea, UVT a fost prezentă la toate sesiunile organizate de Comisia Europeană în cadrul evenimentului pentru implementarea obiectivelor ERASMUS Without Paper în calitatea de reprezentant național pentru România, poziție pe care o ocupă ca urmare a gradului ridicat de calitate și digitalizare cu care implementează proiectele de mobilități ERASMUS. În același timp, la pavilionul UNITA, universitatea noastră a coordonat activități de promovare a rezultatelor și modelelor propuse de cele 12 universități din alianța noastră europeană în materie de colaborare instituțională și educație cu dimensiune internațională. Totodată, în contextul oferit de eveniment, UNITA a adâncit colaborarea universităților membre cu partenerii săi de la nivel global, 30 de universități din America de Sud, America Centrală, America de Nord și Africa. Împreună cu aceștia, UNITA este una dintre puținele alianțe europene care au un impact la nivel global. Relevant este și faptul că UVT a facilitat participarea la acest eveniment în premieră pentru Universitatea Națională din Cernăuți, partener asociat al alianței UNITA, în contextul eforturilor UVT de a susține concret învățământul superior ucrainean într-o perioadă extrem de complicată din punct de vedere geopolitic. Global, prezența UVT la EAIE subliniază obiectivele UVT de a-și spori capacitatea instituțională prin colaborări internaționale variate și de a oferi studenților săi oportunități diverse de formare, relevante pentru o piață a muncii globală și în mișcare.


Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „UVT susține încă de la început programul StudyinRomania, menit să promoveze învățământul superior românesc în lume și să atragă talent internațional în România: studenți, cadre didactice, cercetători. Mai mult decât atât, am dus colaborarea cu alte universități de pe continentul nostru la un nivel superior odată cu integrarea în inițiativa Universități Europene prin alianța eurpeană UNITA, alături de partenerii noștri din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Elveția, România și Ucraina. Suntem poate cea mai dinamică universitate din România în ceea ce privește internaționalizarea și credem cu tărie că doar împreună cu partenerii noștri instituționali strategici din străinătate putem contura ferm viitorul Spațiu European al Învățământului Superior, pentru a deveni competitivi la nivel global. Este motivul pentru care am inițiat la nivel național o rețea a universităților românești membre ale unor alianțe europene și am contribuit prin intermediul ei la creionarea legislației naționale pe teme de interes major pentru viitorul educației – diploma comună europeană sau microcertificările fiind doar două dintre acestea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :