„Laika și văzduhul”, sperctacolul de lectură și proiecții multimedia despre primele călătorii în spațiu, are loc în 20 septembrie, începând cu ora 19:30 la Bastion. Spectacolul este susținut de cunoscutul actor român Vlad Ivanov.
Se împlinesc 60 de ani de la primul zbor al satelitului Sputnik 1, pe orbita Pământului. În anul 1957, cățelușa Laika a zburat la bordul satelitului Sputnik 2 și a fost primul cățel care a ajuns în spațiu. Ambele misiuni în spațiu au fost orchestrate de inginerul sovietic Serghei Koroliov.
Deși el a fost mereu cu un pas înaintea americanilor, lumea nu a știut de realizarea lui decât după moartea sa.
Spectacolul de lectură îl are în prim plan pe strălucitul inginer Koroliov, alături de cățelușa Laika. Spectacolul se anunță a fi unul profund, în care cele două personaje spun povești – cu introspecții, confesiuni, senzații trăite și gânduri… Spectacolul are și o componentă vizuală, cu imagini din arhivă și elemente muzicale.
Vlad Ivanov, despre spectacolul „Laika și văzduhul”
Cunoscutul actor român de teatru și film, aflat la Timișoara cu prilejul spectacolului de vineri, a spus câteva cuvinte despre piesă. Spectacolul este pus în scenă în cadrul The Galactic Imaginarium Film Festival.
„Mulțumesc foarte mult pentru invitație. Sper din toată inima să mă întâlnesc cu publicul timișorean într-un spectacol – lectură absolut inedit. Scenariul și conceptul spectacolului îi aparține lui Radu Rădescu. Muzica spectacolului live o va face Alin Zăbrăuțeanu. Este un spectacol cu un subiect care, cred eu, îi va ține pe spectacori cu sufletul la gură. Sunt bucuros să fiu aici, sunt bucuros să fac parte din programul festivalului. Am jucat spectacolul de vreo 10 ori la multe festivaluri de film și de psihanaliză, la Iași, Cluj, la Râșnov, la Mediaș, iar acum, pentru prima oară în Premieră la Timișoara”, a spus actorul Vlad Ivanov.
Acesta crede că spectacolul va fi bine primit de publicul pasionat de istorie. „Va fi foarte bine primit de publicul care cunoaște epoca comunistă, dar și problemele din acea perioadă, despre toate împrejurările și contextul socio-politic ale acelor vremuri. De asemenea este un spectacol care le va frânge inimile iubitorilor de câini. Se vorbește foarte mult despre experimentele care au fost făcute pe câini înainte să plece în spațiu. Este vorba despre foarte multe lucruri și cred că are și o conotație cu vremurile de astăzi pentru că, după cum bine știm, există probleme foarte mari cu stația orbitală internațională. Au loc conflicte interne între statele care dețin această stație, Statele Unite, Rusia, China și Franța. Este un spectacol complex și sper să ajungă la sufletul publicului”, este de părere actorul Vlad Ivanov.
Deși conceptul de spectacol – lectură este unul care ar putea să sune simplist, cunoscutul actor spune că spectacolul va fi unul „în toată puterea cuvântului”. „Va avea și proiecție, iar publicul va putea să vadă figuri remarcabile ale cosmonauților din acea perioadă, dar și imagini din viața celor care au fost în cosmos. Alin Zăbrăuțeanu va face muzica live, iar eu îmi voi da toată silința să aduc prin interpretare, cât mai multe personaje în fața spectacolului. Nu este un singur personaj, sunt mai multe personaje pe care le interpretez, inclusiv cățelușa Laika”, a declarat Vlad Ivanov.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara .
Vlad Ivanov termină curând filmările pentru un nou film slovac
„Sunt aproape de finalul unui film slovac, numit Spring. Sunt ultimele zile de filmare și sperăm din toată inima să le terminăm acum sau în luna octombrie. Ne dorim ca anul viitor filmul să iasă pe marile ecrane, iar apoi pe micile ecrane”, a conchis actorul Vlad Ivanov.
Pe Vlad Ivanov îl cunoașteți din filmul lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 sptămâni și 2 zile”, film premiat la Cannes în 2007.
De asemenea, acesta a jucat, timp de 14 ani, pe scena Teatrului Național din București, înainte să facă pasul de a interpreta roluri în cinematografia europeană, potrivit Cultura la Dubă.
Un alt film în care cunoscutul actor joacă este Servants , care a văzut lumina marilor ecrane în 2020. Filmul ilustrează societatea din Cehoslovacia comunistă, aflată sub supravegherea forstei securități.