Mai multe filiale ale USR se confruntă cu tensiuni, în condițiile în care reprezentanții grupării Fritz-Voiculescu și-au pregătit terenul și au ajuns pe locuri considerate eligibile la parlamentare, în timp persoanele din aripa Lasconi sunt izolate, una câte una.
Poate cea mai mare problemă în momentul de față este la Iași, arată surse din interiorul partidului. Acolo, filiala condusă de Ștefan Tanasă, membru al USR Echilibru la Congresul USR, deci din aripa Fritz-Voiculescu, a organizat alegerile interne pentru întocmirea listei la parlamentare de așa natură încât el a ieșit primul la Camera Deputaților.
Candidata prezentată drept potentă financiar
Prin această manevră, Tanasă a ajuns primul pe lista la Cameră, urmat de Monica Berescu, o deputată cu activitate discretă, dar care în discuțiile de la centru a fost prezentată de conducerea de la Iași drept o persoană care poate sprijini cu peste 100.000 de euro campaniile electorale din această toamnă.
„Comparativ cu listele altor partide, candidaţii USR se disting prin integritate, competenţă şi angajament ferm faţă de valorile democratice. USR mizează pe oameni curaţi, cu o reputaţie ireproşabilă”, susține Tanasă, într-un comunicat de presă dat după ce a fost stabilită lista pentru parlamentare.
Însă în cazul lui Tanasă, competența și imaginea sunt problematice. Șeful USR Iași a intrat în atenția publică în 2021, când a fost numit subprefect de Iași. Deși avea 31 de ani, până la acea vârstă Tanasă lucrase câteva luni ca inspector în domeniul Securității și Sănătății în Muncă în 2016, iar doi ani la partid, ca „manager proiect”.
Mai mulți colegi din filială s-au revoltat și au dus problema la Comisia de Arbitraj Județeană, dar și pe masa conducerii centrale, unde e așteptată o decizie.
„Niciun parlamentar nu a votat”
„Alegerile din USR Iași nu au fost statutare. Aproape jumătate din oamenii cu drept de vot nu au fost lăsați să voteze. Comisia electorală a fost pusă abuziv. S-au pregătit niște bilețele pe niște foi de hârtie, dinainte, deși era făcută o ședință online. Nu au fost lăsați observatori, deși așa scrie în statul USR, că trebuie să fie observatori la numărarea voturilor.
Doar unii au avut drept de vot, doar unii au fost lăsați în sală la numărarea voturilor și nu s-au respectat mai multe puncte din Regulamentul de organizare a alegerilor. Noi am contestat aceste alegeri, pentru că e imposibil așa ceva: niciun parlamentar nu a votat, niciun consilier local din Iași. Nu au fost lăsați să voteze oamenii care au tras cel mai mult în această campanie. Am depus contestație și așteptăm deciziile forului superior. Noi vrem să se schimbe decizia și să se refacă alegerile. Practic, au fost niște alegeri care nu există”, a declarat, pentru Libertatea, Filip Havârneanu, deputat USR de Iași, care conform alegerilor interne e ieșit pe locul al 13-lea.
Chestionat dacă situația e creată de o grupare din partid sau doar de liderul local, Ștefan Tanasă, Havârneanu a precizat: „Sunt câteva persoane (n.r. – de la centru) care-l susțin pe domnul Tanasă, dar sper că majoritatea din partid conștientizează că noi, cei de la USR, nu putem accepta astfel de abuzuri și lucrurile se pot schimba (…) Aștept votul Biroului Național.
În funcție de cum votează și dacă vor respecta regulamentul și statutul, așa ne vom da seama dacă e o încercare de a elimina anumite persoane pentru că poate după (n.r.- alegeri) alții vor să pună mâna pe partid sau lumea a rămas corectă și vrea un partid în care să tragem cu toții”. Ștefan Tanasă nu a răspuns acuzațiilor Senatorul Cristinel Berea, acum pe locul al șaselea la Cameră, a fost mai prudent privind situația, dar a recunoscut că sunt probleme.
„Nu aș vrea să comentez prea mult situația, până nu se judecă toate contestațiile. Au fost câteva probleme procedurale. Au fost unii delegați care nu au fost validați pentru conferință (n.r. – conferința județeană), dar așteptăm să vedem care e decizia Biroului Național și apoi facem comentarii. Sunt sesizări și privind procedura, dar și privind persoanele care au ocupat poziții eligibile”.
„Sunt contestații pe integritate, pe imagine politică”, a completat Berea, cu aluzie la imaginea lui Ștefan Tanasă, în condițiile în care CV-ul acestuia este subțire pe partea profesională, în partid fiind văzut ca unul din cei mai slabi lideri din teritoriu în materie de pregătire.
Libertatea a solicitat un punct de vedere și de la președintele USR Iași, Ștefan Tanasă, dar acesta nu a răspuns, cu toate că i-a fost lăsat și un mesaj pentru a-și spune opinia pe întregul scandal.
În vară, Tanasă a fost în centrul unui alt scandal, după ce colegii săi din USR Echilibru au făcut presiuni pe cinci persoane să se retragă pentru a putea să-i fac loc lui în conducerea centrală, în condițiile în care nu a fost printre preferințele marii mase a votanților, cu toate că filiala sa era printre cele mai numeroase la Congres. Libertatea a scris la acea vreme despre situația cu Tanasă. Ales în conducerea națională, faultat în propria filială
Și la Arad au avut loc alegeri cu surprize. După ce inițial Adrian Wiener, fost candidat la Primăria Arad, chiar la un pas de a-l învinge pe actualul edil Călin Bibarț (PNL), nu a reușit nici să fie pe lista delegaților care avea drept de vot la conferința județeană, deputatul a ieșit doar pe locul al treilea pe lista pentru Camera Deputaților.
Wiener s-a evidențiat mai ales în pandemie, fiind unul dintre parlamentarii medici, cu un discurs echilibrat și foarte prezent în spațiul public. Surse politice au explicat că situația a fost posibilă prin înscrierea de către adversarii interni a numeroși membri de partid, ceea ce a permis să controleze majoritatea.
Wiener face parte din grupul din jurul Elenei Lasconi, la Congresul din vară a reușit să prindă un loc în conducerea centrală, însă în plan local adversarii interni l-au trimis pe un loc neeligibil, în condițiile în care USR ar trebui să ia în jur de 38%-40% pentru a obține un nou mandat.
În Arad, în continuare văzut ca persoană care controlează din umbră filiala este Vlad Botoș, fost europarlamentar și fost membru al conducerii centrale, care a făcut parte din grupul Drulă-Barna-Ghinea. Formal, filiala e condusă de Răzvan Anghel, consilier județean.
Sursa: https://www.libertatea.ro/