Echipa REMIX ID vă invită la două reprezentații ale spectacolului – Nu uita crofnele în mașina timpului – cel mai recent proiect care vorbește despre tradițiile trecutului și posibilitățile viitorului. Cele două reprezentații se vor juca în două școli timișene, la Liceul Tehnologic Electrotimiș pe 20 septembrie, de la ora 14.00, respectiv la Școala Gimnazială Sânmihaiu Român, pe 23 septembrie de la ora 12.00.
Dacă ați putea călători în timp, unde ați merge? În trecut sau în viitor?
Noi, cei din echipa artistică a proiectului REMIX ID ne-am pus aceeași întrebare și fiindcă nu ne-am putut lămuri, am ales să vedem cu ochii noștri cum arăta lumea înainte (într-o epocă întunecată, dinainte de Revoluția din 1989), dar și către ce anume ne rezervă viitorul.
Astfel, Olga Török (actriță și regizoare) & Cristian Vicol (scriitor și dramaturg) și-au unit imaginația și au pus la cale un spectacol de teatru – Nu uita crofnele în mașina timpului – interpretat de Anca, Irina, Alex, Raul, Sara, Remi, Dragoș, elevi la Școala Generală nr. 20 din Ciarda Roșie, în care copiii au explorat lumea diversității și a multiculturalismului etnic așa cum a fost și așa cum ar putea să fie. Prin urmare, spectacolul readuce în actualitate importanța etniilor în spațiul cultural bănățean, și explorează atât istoria acestora, cât și tradițiile și dialectele locale. Premiera a avut loc la Celebrarea orașului, festivalul care a strâns o mulțime de artiști timișoreni.
Spectacolul are și o componentă interactivă, deoarece publicul este invitat să răspundă la câteva întrebări, credem noi esențiale: „Cât de importantă e nostalgia? Cum anume ne influențează tehnologia? Vedem oare limpede trecutul, înțelegem pe deplin cum anume schimbă el viitorul?”
Olga Török, regizoarea spectacolului, a spus despre acest proiect: „A fost o plăcere să lucrez cu acești tineri. M-a uimit elanul și hărnicia lor! Textul lui Cristi i-a prins instant. Au început să învețe replicile foarte repede, iar asta mi a dat oportunitatea sa ma concentrez pe jocul lor și pe crearea diverselor situații haioase. Vă așteptăm cu mult drag la toate reprezentațiile care vor avea loc în această toamnă.”
Remix ID este unul dintre cele mai inovatoare proiecte de recuperare a tradițiilor etniilor din Banat. Timp de 6 ani, echipa Remix ID a cercetat obiceiurile și istoria a 12 comunități etnice din regiune: (aici băgăm etniile) pe care le-a oferit în diverse forme publicului timișorean și nu numai – muzică remixată, povești de viață, rețete pierdute, porturi populare inedite etc.
Accesul la spectacol este gratuit. Haideți cu noi în mașina timpului.
Acest proiect este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Proiect cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.