20.1 C
Timișoara
joi 19 septembrie 2024

Zece picturi murale noi în Arad, realizate de Citizenit

Asociația Citizenit din Arad a finalizat cu succes proiectul „Povești urbane pe calcane” prin care a inagurat la finalul lunii august 10 murale create de artiștii Ocu, Recis, IRLO, Homeboy, ThisLuxEasy, Fum Armada și de către un grup creativ de tineri arădeni implicați într-un atelier de artă murală.

Tema de anul acesta a proiectului a fost despre oameni și inteligența artificială și propune o dezbatere despre relația noastră cu cele mai avansate tehnologii create până acum.

Asociația Citizenit a inaugurat la Arad 10 picturi murale noi, realizate în cadrul proiectului, „Povești urbane pe calcane”. Tema principală a lucrărilor este „Humans vs AI” – „Oameni versus inteligența artificială” care propune o dezbatere despre rolul inteligenței artificiale în societatea contemporană. Artiștii au fost invitați să reflecte prin lucrările lor asupra diverselor perspective ale acestui subiect controversat pentru umanitate.

Muralele realizate de Ocu și Recis pot fi descoperite în inima orașului – pe strada Gheorghe Lazăr (nr. 8 și nr. 17). Alte două picturi sunt creații colective realizate de 11 tineri arădeni* pe Faleza Mureșului (în zona podului Decebal, chiar în capătul străzii Gh. Lazăr), în cadrul atelierului de artă murală cu IRLO care a avut loc în august.
În același perimetru, la Baza Sportivă UTA, pot fi văzute trei lucrări noi semnate de IRLO, o pictură realizată la dublu de către artiștii Homeboy și This Lux Easy și două murale semnate de Fum Armada.
Muralele au fost inaugurate printr-un program de trei zile de evenimente care celebrează intersecția dintre artă stradală, cultura graffiti, muzica hip-hop și electronică, alături de discuții cu artiștii și film în aer liber.

Citizenit a ales tema Humans vs AI deoarece este un subiect sensibil, de actualitate, care oferă posibilități nelimitate de explorare a relației dintre umanitate și inteligența artificială (AI). Pornind de la aspecte precum creativitatea, identitatea, puterea, etica și impactul societal, această temă invită artiștii și publicul să se angajeze într-un dialog critic despre viitorul nostru comun.
Mihnea-Rareș Hanțiu, vice-președintele Citizenit, a declarat că:
„Arta stradală, prin capacitatea sa de a provoca emoții și de a genera gândire critică, este mediul perfect pentru a aduce la viață această discuție, transformând pereții și peisajul urban în zone de reflecție, inspirație și, de ce nu, dezbatere.

AI nu este doar un instrument, ci o forță transformatoare care remodelează modul în care ne percepem pe noi înșine și modul în care societățile noastre funcționează și evoluează. Din punct de vedere istoric, oamenii au încercat întotdeauna să își extindă capacitățile prin intermediul tehnologiei, de la roata preistorică până la internetul din contemporaneitate. Cu toate acestea, inteligența artificială transcende aceste invenții prin depășirea capacităților cognitive umane, ceea ce ridică întrebări cu privire la identitatea noastră: Ce înseamnă să fii om într-o lume în care mașinile pot gândi, învăța și crea, uneori chiar mai rapid și mai eficient decât noi?”

Citizenit realizează murale în Arad din 2016 și a colaborat cu artiști din țară, dar și cu nume internaționale, printre care se numără Mr. Cenz, Dale Grimshaw, The Orion, Radu Pandele, Pisica Pătrată, Wanda Hutira și Dan Perjovschi. Picturile pot fi văzute prin diverse locuri din oraș, de la Grădina de vară a Cinematografului Arta (Radu Pandele), la Splaiul Praporgescu nr. 13 (Wanda Hutira), pe str. Vincențiu Babeș nr. 3 (Recis), în piața Mihai Viteazul, pe Malul Mureșului, în zona Bazei Sportive Constructorul și pe Calea Aurel Vlaicu (fabrica Astra).
Începând din 2021 asociația organizează anual și un atelier de artă murală dedicat tinerilor, coordonat de cei mai proeminenți artiști stradali din România. Anul acesta atelierul a ajuns la ediția a 4-a.
* Participanții atelierului de artă murală cu IRLO au fost: Thora Lauko, Alessia Zoldi, Mia Radu, Robert Badea, Denisa Bar, Cătălin Rus, Maya Baranyai, Daria Hanțiu, Maia Glăvan, Miruna Nagy-Hera și Alin Demsorean.


„Povești urbane pe calcane” este un proiect cultural al Asociației Citizenit, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :