5.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Bătălia pentru palatul din inima Timișoarei ,,naționalizat” de primarul Dominic Fritz și locuit de clanul Momiță se anunță pe viață și pe moarte! Conflictul juridic poate dura ani de zile și a fost strămutat în afara Timișoarei

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat o primă sentință într-un proces prin care Primăria Timișoara încearcă evacuarea locatarilor vilei de pe bulevardul C.D. Loga, numărul 52, în zona centrală a orașului. Clădirea de epocă a fost confiscată de primarul Dominic Fritz, printr-un artificiu juridic, din cauza mai multor falsuri comise de-a lungul timpului.

Casa impunătoare a aparținut, înainte de naționalizarea impusă în 1950 de regimul comunist, soților Gheorghe și Rozalia Ienciu, o familie din Arad. Dintr-o eroare birocratică, clădirea a fost confiscată arbitrar de regimul totalitar, dar statul român nu a fost intabulat ca proprietar al clădirii.

Procura falsă inventată în 1990

Clădirea boierească a fost locuită de mai multe familii în perioada dictaturii comuniste.

După 1990, având informații despre eroarea din actele de proprietate, Ionelaș Cârpaci, aflat în Germania, a falsificat o procură prin care soții Ienciu îl împuterniceau pe bunicul soției sale să vândă clădirea de pe strada Loga 52. După vânzarea făcută în baza falsului au avut loc vânzări succesive, proprietar al clădirii ajungând inclusiv menajera lui Cârpaci, Maria Prodea.

Într-un final, casa a ajuns în proprietatea unui alt lider de clan din Timișoara, pe nume Bona Momiță.

După ce falsul inițial a ajuns în atenția autorităților și a opiniei publice, Momiță și Cârpaci i-au contactat pe urmașii proprietarilor inițiali, cu care s-au înțeles ca familia Ienciu să nu mai emită pretenții asupra clădirii.

Cum a ajuns statul român proprietar al casei

În 2016, Ionelaș Cârpaci a fost condamnat la închisoare pentru mai multe escrocherii imobiliare. Cu aceeași ocazie, instanța de judecată a dispus anularea tuturor contractelor care au vizat clădirea de pe bulevardul C.D. Loga, numărul 52, și stabilirea situației inițiale, adică împroprietărirea familiei Ienciu

. Sentința a fost pusă în aplicare abia în 2023, când situația inițială a fost restabilită.

Primăria Timișoara a făcut demersuri la Oficiul de Cadastru, iar familia Ienciu a redevenit, în acte, proprietară a clădirii ocupate de familia lui Bona Momiță. Imediat după clarificarea situației juridice, Primăria Timișoara a pus în aplicare decretul comunist care a stat la baza naționalizării și a trecut clădirea în proprietatea statului român.

„Am găsit cu juriștii mei o cale prin care am reușit să ne intabulăm pe baza unor dosare penale din trecut, fără să mai trecem printr-un alt litigiu. Și s-o zicem pe șleau: până acum, nimeni nu a avut curaj să se ia de această mafie de pe Loga”, anunța Dominic Fritz, după intabularea clădirii pe numele statului român, cu drept de administrare asupra clădirii de către „Comitetul Provizoriu al Sfatului Popular al Municipiului Timișoara” (în prezent Consiliul Local Timișoara).

Au fost deschise mai multe procese

După confiscarea clădirii de către Primăria Timișoara, au fost deschise mai multe procese. Într-unul dintre ele, Aurel Ienciu, moștenitorul proprietarilor de la care a fost confiscată de drept clădirea, cere restituirea imobilului familiei sale.

În același timp, Primăria Timișoara a deschis la Judecătoria Timișoara un proces prin care cere evacuarea lui Momiță Bona din clădirea din centrul Timișoarei.

După mai multe termene, Bona Momiță a cerut strămutarea procesului, de la Timișoara la Arad. Un document intrat în posesia Libertatea arată că, în litigiul cu Primăria Timișoara, avocatul ocupantului actual invocă faptul că, fiind proprietar statul român, evacuarea casei trebuie cerută de Ministerul Finanțelor, nu de municipalitate.

Motivele cererii de strămutare

Pentru mutarea procesului din Timișoara, avocatul familiei Momiță a invocat „graba prin care se încearcă finalizarea procesului (n.r. – de evacuare) cu încălcarea evidentă a normelor de drept procesual”.

De asemenea, apărătorul a reclamat „o atitudine subiectivă în favoarea municipiului Timișoara din partea completului de judecată, coroborată cu împrejurarea unei mediatizări excesive în presa locală din Timișoara a speței legate de evacuarea imobilului”.

În cererea de strămutare, avocatul familiei Momiță spune că toate acestea întăresc ideea unei „bănuieli legitime” că judecătorii din Timișoara sunt subiectivi și lipsiți de imparțialitate, iar din această cauză există „pericolul încălcării unor drepturi și garanții constituționale și procesuale fundamentale precum acela de a avea acces la o instanță și independentă, și imparțială”.

„O mediatizare intensă în vederea creării unei percepții negative” În cererea de strămutare a procesului de la Timișoara, avocatul familiei Momiță reclamă, din partea Primăriei Timișoara, „o mediatizare intensă în presa locală din Timișoara în vederea creării unei false percepții și, respectiv, a unei percepții negative”.

Concret, avocatul afirmă că familia Momiță este de etnie romă și „este asimilată în mod nelegal cu alte cazuri ale unor concetățeni și cu o pretinsă «luptă» dusă de administrația Fritz împotriva unor «clanuri de romi»”.

„Se sugerează că noi, alături de alți cetățeni, cu care nu avem niciun fel de legătură, am fi încălcat legea, aspecte nereale, care nu fac decât să creeze un cadru favorabil administrației locale din Timișoara, precum și avantaje procesuale nejustificate în favoarea municipiului Timișoara”, se arată în cererea de strămutare.

În documentul din instanță, familia Momiță dă drept exemplu mai multe articole de presă pe care le consideră nefavorabile, reclamând și folosirea, cu referire la Bona Momiță, a termenului „baștan” (n.r. – om bogat).

„Aceste articole nefavorabile subsemnaților au fost generate de informațiile furnizate de municipiul Timișoara (…) coroborate cu numeroasele ieșiri în spațiul public ale primarului municipiului Timișoara, Dominic Fritz, având drept subiect evacuarea «baștanilor» din «palatul» de pe Loga nr. 52”, mai este invocat în cererea de mutare a procesului din Timișoara.

Procesul, mutat fără explicarea motivelor Luni, 12 august 2024, Curtea de Apel Timișoara a admis, printr-o decizie definitivă, cererea de strămutare a procesului formulată de familia Momiță și a decis ca procesul să continue la Arad, dar fără reluarea judecății de la zero.

Primarul Fritz a reacționat imediat, pe Facebook.

„Nu ne judecăm pentru cine e proprietarul clădirii. Asta e clar: vila e în patrimoniul statului. Ne judecăm să-i scoatem afară și să folosim clădirea în beneficiul timișorenilor. C.D. Loga 52 e una din acele vile care au ajuns prin mijloace dubioase în mâinile unor familii celebre din Timișoara. Indiferent de câte tertipuri inventează, nu mă vor opri din a aduce înapoi în patrimoniul Timișoarei ce e al nostru”, a postat edilul.

Judecătorul Mădălina Jebelean, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara, a explicat pentru Libertatea că magistratul nu e obligat să explice motivele pentru care a dispus mutarea procesului de la Timișoara la Arad, putându-se doar deduce că magistrații Curții de Apel Timișoara au luat în considerare criticile familiei Momiță.

„Curtea de Apel Timișoara a admis cererea de strămutare menținând actele procedurale, menținând totodată actele procedurale efectuate în cauză până la momentul pronunțării instanței asupra cererii de strămutare. În susținerea demersului lor, părțile s-au prevalat de bănuiala legitimă generată de circumstanțele concrete ale speței, de calitatea părților și de raportul juridic litigios complex. Potrivit legii, hotărârea judecătorească dată asupra cererii de strămutare nu se motivează”, a transmis purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara pentru Libertatea.

Sursa: https://www.libertatea.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :