0.1 C
Timișoara
duminică 22 decembrie 2024

Vestul sălbatic: Timișoara tâlharilor, escrocilor și drogaților

Tâlhărie, furt, cerșetorie! Infracțiunile par a fi la ordinea zilei în Banat, regiunea care pare să se fi transformat în raiul răufăcătorilor. De la consumatori de droguri în plină stradă ziua, până la hoți de catalizatoare auto sau mașini, care acționează în timpul nopții. Oamenii simpli cad victimele lor și se aleg cu bunurile furate sau rămân fără bani munciți cu greu. Ajung să fie martori la înjunghieri în plină stradă sau devin ușor victimele escrocheriilor. Așa ne arată informațiile furnizate în ultimele luni de Inspectoratul de Poliție Județean și Poliția Locală Timișoara.

Recent, trei hoți au fost prinși în flagrant în timp ce furau catalizatoare de mașini. S-a întâmplat în mijlocul nopții. De frica polițiștilor, infractorii au abandonat catalizatoarele furate în acea noapte, însă problema este că alți 11 timișoreni s-au ales cu astfel de componente furate de pe mașini în ultimele două luni. Polițiștii le-au recomandat șoferilor să-și monteze sisteme antifurt, dar și să-și parcheze automobilele la vedere pe timp de noapte. Nici pe timp de zi șoferii timișoreni nu scapă de hoți. În luna mai, un spărgător a jefuit trei mașini, din care a reușit să sustragă bunuri în valoare de 15.000 de lei.

Nici în afara Timișoarei lucrurile nu stau mai bine. Spre exemplu, în Moșnița Nouă, în aprilie, a avut loc o spargere la o locuință. Incidentul pare să fi fost rupt din filme.
Doi indivizi cu cagule au pătruns noaptea în casa oamenilor, reușind să fure un seif în care se aflau 1.000 de euro, precum și bijuterii și bunuri de colecție estimate la 45.000 de euro. Aparent, cei doi bărbați furau bijuterii și componente electronice din care sustrăgeau aur și argint, prin procese chimice, folosindu-se de instalații create special în acest scop, descoperite de polițiști în timpul unor percheziții acasă la cei doi, în județele Teleorman și Brăila. Aceștia au fost arestați preventiv.


În ceea ce privește crima organizată, mai exact traficul și consumul de droguri de mare risc ori de substanțe psihoactive, avem vânzători și consumatori identificați de polițiști în Timișoara, Arad sau Lugoj. La jumătatea lunii aprilie, procurorii DIICOT au destructurat o rețea care comercializa heroină, drog de mare risc. Se întâmpla pe raza municipiului Lugoj, dar rețeaua opera și în București. Procurorii DIICOT au reușit să documenteze 15 tranzacții în ultimii doi ani. Alții au fost prinși în timp ce comercializau cocaină, cristal și alte derivate, precum și pastile ori cannabis. De această dată, dealerii acționau pe raza județului Timiș. Procurorii bănățeni au reușit să documenteze 37 de tranzacții care s-au desfășurat din 2022 și până în luna mai 2024. La începutul lunii iunie au fost prinși alți patru dealeri, în flagrant, în timp ce încercau să vândă 1 kilogram de cristal (3-CMC), dar și mefedronă (4-MMC), contra sumei de 42.000 de lei. Acasă la indivizi, după percheziții, procurorii au mai găsit 3 kilograme de pastile (MDMA). Cel mai recent incident îl surprinde pe un bărbat din Cluj care încerca să-i vândă ortomefedronă unui consumator din Timiș. Bărbatul era investigat de ceva timp de procurori și a fost prins asupra sa cu 5,46 kilograme ortomefedronă (2-MMC), substanță psihoactivă derivată din familia amfetaminelor.
Acesta urma să o vândă la prețul de 135.000 de lei. Bărbatul a fost arestat preventiv în 1 august, înainte cu câteva ora ca hoții să fure catalizatoarele de mașină.

În afară de grupările de trafic de droguri sau de jafuri, în Timișoara mai activează și grupări de trafic de migranți, care îi trec ilegal granița pe compatrioții lor în schimbul a diverselor sume de bani. Grupările de pakistanezi și srilankezi formează o întreagă rețea și au conflicte care ajung chiar și în spațiul public. Acestea sunt, de regulă, sângeroase. Cinci bărbați din Pakistan au înjunghiat și au bătut și omorât un cetățean afgan la începutul anului. Crima s-a petrecut în Fabric. Gruparea a fost prinsă și destructurată abia în vară, când procurorii au făcut percheziții, au dus persoane la audieri și au reținut doi afgani, doi pakistanezi și un român. La sfârșitul lunii iulie, un cetățean irakian a fost înjunghiat în plină stradă, pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, în Complexul Studențesc. Bărbatul s-a ales cu opt lovituri de cuțit în spate și în picioare, atacatorii fugind, pur și simplu, de la fața locului. Irakianul a supraviețuit, fiind dus la spital cu ambulanța pentru acordarea îngrijirilor medicale.

În zonă locuiesc studenți, care au ajuns să fie martori la scenă, alături de vânzătorii de la magazinele din zonă. Un student a fost martorul unui alt incident, care nu a ajuns la urechile poliției. În aceeași zonă, un bărbat a fost atacat cu o rangă de doi indivizi. Bărbatul a reușit să fugă cu o trotinetă electrică, dar, la scurt timp, indivizii au pornit în urmărirea lui cu un taxi. Au dat buzna peste taximetrist, care nu a avut încotro. Scena a fost văzută de mai mulți trecători, totul petrecându-se în circa 30 de secunde.

Jafuri la tot pasul

La începutul lunii, în spațiul public au apărut imagini cu o bătrână de 87 de ani, jefuită în plină stradă. Pe imaginile video se vedea cum doi bărbați și o femeie, cetățeni de etnie romă, o înconjoară pe bătrână vorbind cu ea. Bătrâna caută apoi în poșetă și scoate mai multe lucruri. Din fericire, ea a scăpat teafără pentru că hoții au fost prinși. Vârsta victimelor nu este unicul criteriu după care infractorii acționează.
La începutul lunii iulie o femeie a fost jefuită pe bulevardul Liviu Rebreanu. Hoțul, un tânăr de 20 de ani, i-a smuls telefonul din mână în timp ce trecea pe lângă ea pe bicicletă. Femeia a reușit să-și localizeze dispozitivul cu ajutorul unui laptop.
Polițiștii au mers acasă la tânăr și-au găsit asupra lui încă un telefon. De asemenea, au mai aflat că a reușit să vândă încă un telefon furat de la o altă tânără de 23 de ani.

Hoții nu țin cont de victime, nici de locul din care fură…
Pe departe, cel mai interesant caz este al unui bărbat care, într-o zi de sâmbătă, a intrat într-o școală și a furat 11 laptop-uri, cu valoare totală de 36.500 de lei. Jaful s-a petrecut într-o unitate de învățământ din Timișoara. Din fericire, hoțul, un bărbat în vârstă de 37 de ani, a fost găsit de poliție. Laptopurile au fost restituite școlii.

… important e să aibă ce fura
Patronul unei fabrici de textile din Timiș a rămas fără un generator electric în valoare de 3.200 de lei. Făptașii sunt trei tineri cu vârste cuprinse între 19 și 23 de ani. Ei au fost arestați preventiv, iar generatorul a ajuns, din nou, în posesia societății comerciale. Nu ar fi primul patron este victima unui furt. La mijlocul lunii iunie, un cunoscut producător de afine din Timiș, localitatea Oloșag, a observat că-i lipsesc 5.600 de kilograme de afine. Furtul s-a petrecut timp de mai multe luni, iar paguba este de 32.000 de lei.

Cerșetoria, frauda și escrocheria, tot mai întâlnite în Timișoara
Zeci de cerșetori sunt prinși periodic pe străzile Timișoarei. În luna iulie, spre exemplu, 50 de cerșetori au fost prinși de polițiști în numai două zile. Ei ajung în centrul social de pe strada Telegrafului, dar autoritățile nu-i pot reține mult timp, fiindcă aceștia nu sunt obligați să rămână în centru. Aleg să se reîntoarcă în stradă, acolo unde fac bani. De multe ori aceștia își aduc copiii la cerșit, pentru a aduce un ban în plus, iar cei mici se conformează. Timișorenii sunt încurajați să nu le dea bani, deoarece în centrul social aceștia pot avea parte de îngrijire, mâncare și un pat timp de până la trei ani. Cerșetorii aleg să profite de mila publică, iar cei care muncesc sunt păcăliți să le ofere bani.

„Poliția Locală Timișoara face din nou apel la cetățeni să nu le mai ofere bani deoarece, în acest fel, pe lângă faptul că îi menținem în stradă, vin și din alte zone, fiindcă știu că aici există oameni care pot fi păcăliți prin metodele lor de cerșit. Cei depistați nu doresc să se integreze, se întorc de fiecare dată în stradă, deși centrul de asistență socială al DAS Timișoara, de pe str. Telegrafului, le dă posibilitatea să rămână acolo până la trei ani, timp în care ar beneficia de cazare, masă și asistență medicală în mod gratuit, ar putea să se încadreze în câmpul muncii, iar banii câștigați în cei trei ani să îi pună deoparte pentru a putea începe o viață nouă”, este mesajul transmis de reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

„Asociația regională pentru surdo-muți, handicapați și copii săraci”

Bineînțeles, nu toți escrocii sunt persoane fără adăpost. De ani buni în Timișoara circulă metoda „Asociației regionale pentru surdo-muți, handicapați și copii săraci”.
În cadrul acestei înșelătorii, tinere cu domiciliul în Ilfov sau în sate din Ialomița cer bani timișorenilor în numele persoanelor cu handicap. De curând, o minune s-a petrecut în rândul escrocilor care „activează” pentru această asociație. Două tinere din Ialomița, prinse la cerșit în Oradea, „au început brusc să audă, dar și să vorbească”, protestând că sunt luate de polițiști de pe domeniul public și susținând că „nu este vina lor că fraierii le dau bani”, relatează Infractorul.ro.

Nu este singura înșelătorie de acest gen. Un alt bărbat a fost prins în zona Lipovei că cerșește bani, în numele așa-zisului său nepot, pentru un transplant de inimă. El ținea în mână un dosar cu fotografia unui copil, menit să inspire milă, și o altă pagină pe care scria cauza pentru care cerșește, dar se vedeau și banii pe care i-a mai primit.


Nici mediul online nu este mai sigur. Hoții s-au specializat publicând anunțuri de închiriere a unor apartamente fictive și le solicită potențialilor chiriași banii în avans.

Dacă vreodată deveniți victima unei infracțiuni, unei bătăi, unui abuz sexual, unei hărțuiri sau unui furt, unei tâlhării ori înșelătorii sau oricărei alte fapte penale, aveți posibilitatea de a depune o plângere în termen de trei luni (90 de zile) de la luarea la cunoștință a săvârșirii faptei. Plângerea poate fi depusă la Poliție sau la Parchet, iar în urma acesteia autoritățile pot începe să investigheze cazul și făptașii pot fi trași la răspundere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :